01 Mayıs 2019 10:15
Son Güncellenme Tarihi: 02 Mayıs 2019 17:09

Yurt genelinde yüz binlerce işçi ve emekçi 1 Mayıs'ı kutladı

Türkiye genelinde işçi ve emekçilerin hükümetin yoksulluk, işsizlik ve baskı politikalarına tepkisi, seçimin ardından 1 Mayıs alanlarına da yansıdı.

Eskişehir 1 Mayıs 2019 | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır, Adana, Kocaeli, Bursa... Yurdun dört bir yanında yüz binlerce işçi ve emekçi, İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik ve Mücadele Günü 1 Mayıs’ta alanlara çıktı. Geçmiş yıllara göre kitlesel geçen 1 Mayıs mitinglerinde, kendiliğinden katılan işçi sayısındaki artış ve emeklilikte yaşa takılanların katılımı dikkat çekti. Cumhur İttifakı’nın büyükşehirleri kaybetmiş olmasının coşkusu ve mücadele kararlılığı meydanlara yansıdı.

KIDEM TAZMİNATINA DOKUNMA

Belediyeden metale, limandan gıdaya, eğitimden sağlığa her iş kolundan işçi ve emekçiler, gazeteciler, sinemacılar, yazarlar... Her kesim alanlarda taleplerini dile getirdi. Başta kıdem tazminatına dokunulmaması olmak üzere gerçek kadro, grev ve örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması, işten atmaların yasaklanması, krizin yükünün çıkaranların ödemesi, kreş, eşitlik, adalet ve demokrasi için birlik ve mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

ESKİŞEHİR'DE YILLAR SONRA ORTAK 1 MAYIS

Önceki yıllarda iki farklı etkinliğin organize edildiği Eskişehir'de bu yıl tek 1 Mayıs programı düzenlendi. Binlerce işçi ve emekçi, talepleriyle Odunpazarı Meydanı'na yürüdü.

Tek Gıda İş Sendikası Eskişehir Şubesi yürüyüş boyunca “Sözleşme hakkımız söke söke alırız” sloganları atarken, Kristal İş Eskişehir Şubesi üyesi işçiler ise “Kıdem Tazminatının Fona Devredilmesine ve Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemine Hayır” yazılı pankart taşıdı. DİSK Birleşik Metal İş üyesi metal işçileri de “İş Cinayetlerine Sessiz Kalmıyoruz. İş kazası değil, cinayet. Kader değil katliam” dedi. Kadın örgütlerinin de yer aldığı 1 Mayıs Kutlamalarında kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına dikkat çekildi. 

Kıdem tazminatının fona devredilmesine tepki gösteren Eskişehirli işçi ve emekçiler, bu tepkilerini taşıdıkları dövizlere yansıtırken, sık sık “Kıdem Haktır Gasp Edilemez” sloganları attı. 1 Mayıs kutlamalarına Eskişehirspor’un taraftar gruplarından Kızıl Şimşekler de katıldı. Kutlamaların en renkli isimleri ise LGBT bireyler oldu. Eskişehir’de Gezi Eylemleri sırasında dövülerek öldürülen Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Ali İsmail Korkmaz ve Ankara Gar Katliamında hayatını kaybeden EMEP GYK Üyesi Korkmaz Tedik de unutulmadı. 

DERSİM'DE İŞ, EKMEK VE BARIŞ TALEBİ HAYKIRILDI

Dersim'de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Kıdem tazminatı hakkına sahip çıkan ve zorunlu BES'e tepki gösteren işçiler ve emekçiler, barış taleplerini de haykırdı.

ANTEP: EKONOMİK KRİZİN YÜKÜNÜ ÖDEMEYİ REDDEDİYORUZ

Antep 1 Mayıs'ında işçi ve emekçiler, giderek ağırlaşan çalışma ve yaşam koşullarına karşı insanca yaşamak için taleplerini haykırdı. Ekonomik krizin yükünü ödemeyeceğiz diyen emekçiler iktidarın grevi yasaklamakla övündüğünü ve buna karşı mücadeleyi büyüteceklerini dile getirdi. Güvenceli iş, sendikal mücadelenin önündeki engellerin kaldırılması, kıdem tazminatına hakkına el uzatılmaması talepleri de dile getirildi.

ÇORUM: KIDEM TAZMİNATINA DOKUNAN EL KIRILIR

Türk-İş, DİSK ve KESK tarafından oluşturulan tertip komitesince organize edilen miting Saat Kulesi Meydanı’nda gerçekleştirildi. Çorum 1 Mayıs Platformu adına ilk konuşmayı yapan Türk-İş İl Temsilcisi ve Şeker-İş Şube Başkanı Sefer Kahraman, AKP’ye seslendi, “Bu milleti artık ayrıştırmayın. Biz her yerde biriz” dedi. Türkiye’de 28 milyon insanın açlık sınırı altında olduğunu kaydeden Kahraman, ülkede vergi adaletsizliğinin artık tavan yaptığını belirterek, “Patronlardan alınan kurumlar vergisinden elde edilen gelir 78.6 milyarken, çalışanlardan kesilen gelir vergisi ise 83.3 milyar lira. Hani nerede adalet?​” dedi. Kahraman, “Türk-İş Genel Kurulu’nda ‘Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir’ kararı alındı. Buradan bir daha sesleniyorum, kıdem tazminatına dokunan el kırılır” ifadelerini kullandı.

Türk-İş’e bağlı Yol-İş sendikasında örgütlü karayolları işçileri “Hakkımız olan kadroyu istiyoruz” diyerek, mağduriyetlerinin giderilmesini isterken, Koop-İş ve DİSK-Sosyal-İş üyeleri ise “kıdem tazminatı”na ilişkin sloganlar attı. 

GEBZE

Gebze’de 1 Mayıs için Emek Partisi'nin (EMEP) Trafo Meydanı’nda toplanma çağrısına yanıt veren çok sayıda emekçi, buradan Kent Meydanı’na sloganlarla yürüdü. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’ın da katıldığı 1 Mayıs mitingine “Gebze Emekçileri” pankartıyla Emeklilikte Yaşa Takılanlar, metal, petro-kimya işçileri ve emekçiler katıldı. EMEP’li kadınlar ve Emek Gençliği’nin kortejler oluşturduğu yürüyüşe işçiler aileleriyle katıldı.

ANKARA

Ankara'da işçi ve emekçilerin 1 Mayıs adresi Tandoğan Meydanı oldu. İşçi ve emekçiler, kadınlar ve gençler iki koldan Tandoğan Meydanı'na yürüdü. Krizin faturasını kabul etmeyen emekçilerin 1 Mayıs'taki en önemli talebi ise “Kıdem tazminatıma dokunma!” 

Yakın zaman önce tutuklu patronu serbest bırakılan Soma'da ölen işçiler de unutulmadı. KESK'e bağlı sendikaların kortejlerinde ise OHAL uygulamalarına ve güvencesiz çalışma koşullarına tepki vardı. 

Emeklilikte yaşa takılan (EYT) emekçiler de kendi talepleriyle Tandoğan'daydı. Hükümetten emeklilik haklarının önündeki engeli kaldırması için yasa çıkarma çağrısında bulunan emekçiler, “Vur vur inlesin Meclis bizi dinlesin” “Emeklilik hakkımız söke söke alırız” sloganları attı.

Türk-İş’e bağlı sendikalar da kıdem tazminatına dokunulmaması uyarısı yaptı.

ADIYAMAN

1 Mayıs Adıyaman’da Emek ve Demokrasi Platformunun öncülüğünde Mustafa Yücel Özbilgin Parkı’ndaki mitingle kutlandı. Sömürüye, yoksulluğa, güvencesizleştirmeye, ihraçlara, savaşa ve yoksulluğa karşı alanda taleplerini dile getiren emekçiler, kamu emekçilerinin iş  güvencesinin ortadan kaldırılmasına, EYT’lilerin hak gasbına, BES uygulamasına, kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasına karşı birlikte bir mücadele ağının örülmesi gerektiği vurgulandı.

İZMİR

İzmir’de 1 Mayıs kutlamaları sabah erken saatlerde ilçelerde başladı. Aliağa, Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Bornova, Buca, Narlıdere, Torbalı’da kutlamalar yapılırken Dikili’de ise emekçiler Bülent Ecevit Meydanına çıktı. İzmirli emekçiler daha sonra Gündoğdu Meydanı’na aktı. İzmir’de yapılan 1 Mayıs mitinginde öncelikli talep, kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı “kıdem tazminatına dokunma” oldu. Kamu emekçilerinin ise ek gösterge haklarını istedi. Eğitim emekçileri bilimsel, laik, anadilde eğitim talep ederken, sağlık emekçileri ise sağlıkta şiddete dikkat çekti. Mitingde artan iş cinayetlerine de dikkat çekildi.

ANTALYA

Antalya da bu yıl bir Mayıs kitlesel kutlamaya sahne oldu. Türk -İş, Disk, Kesk, Birleşik Kamu İş, TMMOB ve Türk Tabibler Birliğinin öncülüğünde yapılan yürüyüş ve mitinge binlerce kişi katıldı. Muratpaşa Aydın Kanza parkında bir araya gelen binlerce işçi, emekçi Cumhuriyet meydanına yürüdü.

Miting Tertip komitesi adına konuşmayı yapan Genel-İş üyesi Olcay Şimşek, "Başta kıdem tazminatı olmak üzere işçi hak ve özgürlüklerinde gerilemeye yol açan emeklilikte yaşa takılmamıza neden olan her türlü program ne olursa olsun bizler için IMF programıdır" dedi. "Kıdem tazminatı işçi sınıfının vazgeçilmezidir" diyen Şimşek, "Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti yetmemiş gibi şimdi de emekli olmayı zorlaştıracak kararlar almayı planlıyorlar" dedi.

DENİZLİ

Denizli’de KESK, TMMOB ve Birleşik Kamu-İş tarafından tertip edilen 1 Mayıs mitingi, Ulus-Tokat kavşağında düzenlendi.

Siyas parti, dernek, kitle örgütü ve sendikalar, saat 12.00'den itibaren Çınar’dan miting alanına yürüyüş düzenledi. Uzun kortejler oluştu. Denizli Tabip Odası ve EYT Derneği Denizli Temsilciliği ile Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan ve CHP İl Başkanı Mahir Akbaba da alandaydı.

Kortejlerde ve miting alanındaki konuşmalarda "Kıdem tazminatıma dokunma" talebi öne çıktı. Ayrıca emeklilikte yaşa takılanlar da kürsüden konuşma yaptı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Denizli Temsilciliğinden Durmuş Kartal, konuşmasında kıdem tazminatının fona devri ve zorunlu bireysel emeklilik sistemi (BES) dayatmasına dikkat çekti. Kartal,  “Emekçinin en büyük güvencesi olan kıdem tazminatı adeta kaldırılmak istenmektedir" dedi. EYT sorunun tarihçesine de değinen Kartal, “Haksızlıklara karşı mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından miting, müzik dinletisi ve halaylarla sona erdi.

MALATYA

Malatya’da 1 Mayıs yüzlerce kişinin katılımıyla davul zurna eşliğinde, halaylarla kutlandı. Sabah erken saatlerden itibaren kent merkezinde toplanan işçiler, yürüyüş için kortej oluşturdu. Ellerinde pankartlar ve dövizler bulunan işçilere siyasi partiler ve sendika temsilcileri de katıldı. Çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu kalabalık, davul zurna eşliğinde Emeksiz Yüzüncüyıl Meydanı'na yürüdü.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'daki 1 Mayıs mitinginde, kritik aşamadaki açlık grevi ve tecride karşı “Yaşama ses ver” çağrısı yapıldı. KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla İstasyon Meydanı’nda kutlanan 1 Mayıs'ta "Ölümü değil yaşamı, savaşı değil barışı, tutsaklığı değil barışı savunuyoruz" denildi.

ZONGULDAK

Selüloz-İş Sendikası Çaycuma Şubesi ve KESK Çaycuma Bileşenlerinin çağrısıyla bir araya gelen emekçiler Cumhuriyet Meydanında toplandı. Çaycuma’daki kutlamaya maden işçileri de katıldı. Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan, yaşanan ekonomik krizin faturasının emeği ile geçinen kesimlere çıkarılmak istendiğini belirterek, “İşçi ve emekçilerin iş, ekmek ve özgürlük mücadelesinde bir araya gelmesi gerekiyor" dedi.

Selüloz-İş Sendikası Çaycuma Şube Başkanı Hakan Cura da, işçilerin kıdem tazminatının kaldırılmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini söyleyerek “Haklarımızı korumak tek tek mücadeleden değil, birlikte mücadeleden geçiyor. Tüm işçi ve emekçileri birlikte hareket etmeye çağırıyorum" dedi.

İSTANBUL

1 Mayıs, İstanbul'da Bakırköy Pazar Alanı'nda kutlanıyor. Bakırköy Pazar Alanı'nda saat 13.00'te başlayan kutlamalarda ilk olarak Grup Vardiya sahneye çıkarak marşlar seslendirdi. Miting konuşmalarla devam etti.

Taksim Meydanı’ndaki kutlamalara bir kez daha izin verilmedi. Sabah saatlerinde meydana çıkmak isteyenler polis tarafından gözaltına alındı. Taksim Meydanı’na çıkan tüm yollar kapatılırken meydana sadece sendika heyetlerinin çıkmasına ve anıta çelenk bırakmasına izin verildi.

AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar'da emekçiler 1 Mayıs’ta "Emeğin, Eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hakim olduğu bir dünya ve ülke istiyoruz" şiarıyla alanlardaydı. Eğitim Sen önünde toplanan sendikalar, partiler ve örgütler kortej eşliğinde Merkez PTT önüne kadar yürüdü. Merkez PTT önünde yapılan basın açıklaması ve konuşmalardan sonra 1 Mayıs kutlaması sona erdi. 

MERSİN

Mersin son yılların en kitlesel 1 Mayıs'ına sahne oldu. Başta işçi ve kamu emekçisi sendikaları olmak üzere meslek odaları, siyasi partiler, yöre derneklerinin katılımıyla kutlanan 1 Mayıs'a 10 binin üzerinde kişi katıldı. Tevfik Sırrı Gür stadyumunda toplanan kitle Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Daha önceki 1 Mayıs mitinglerine nazaran DİSK Genel-İş Mersin Şubesinin kitlesel katılımı dikkat çekti. Birleşik Metal-İş Sendikasının neredeyse bütün üyelerinin katılımıyla oluşturduğu kortej de dikkat çeken kortejlerden oldu. KESK’e bağlı Eğitim Sen’in iki binin üzerinde eğitim emekçisi ile oluşturduğu kortej ile tiyatrocular ve nükleer karşıtlarının kortejleri de mitingin katılımının kitleselliğini artıran kortejlerdi.

Mitingde kıdem tazminatı hakkı için mücadele vurgusu öne çıktı. Kıdem tazminatının fona devredilmesine tepki gösteren Mersinli işçi ve emekçiler, sık sık “Kıdem haktır gasbedilemez” sloganları attı. Kadın örgütlerinin de yer aldığı 1 Mayıs kutlamasında kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına dikkat çekildi. 1 Mayıs kutlamalarına Mersin İdmanyurdu taraftar gruplarından Kırmızı Şeytanlar da "Halkın Takımı Mersin İdmanyurdu Durmayacak" pankartıyla katıldı.

Emek Demokrasi Platformu adına açıklamayı yapan Kemal Göksoy, "Emek sömürüsünün olmadığı, çocukların istismara uğramadığı, seçilmişlerin mazbatalarının elinden alınmadığı bir memleket istiyoruz" dedi. Yol İş Mersin Şube Başkanı İrfan Gültekin ise “Ağırlaşan  ekonomik koşullar ve krizin etkisi altında 1 Mayıs'ta alanlardayız. Kıdem tazminatının fona devrilmesine izin vermeyeceğiz. Kim ne derse desin işçiler olarak kıdem tazminatımızın gasbedilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. 

TARSUS

Tarsus'ta sendika ve tertip komitesinin çağrısıyla toplanan kitle Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Eğim Sen, Eğitim İş, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, CHP,  Emek Partisi, HDP ve Halkevleri'nin yanısıra yöre derneklerinin katıldığı mitingte ekonomik krizin yükünün emekçilere yüklenmesine karşı çıkıldı. Artan çocuk istismarına ve kadın cinayetlerine karşı tepkiler dile getirildi. 

RİZE

Rize Fındıklı’da 1 Mayıs Tahiroğlu Köprüsünde buluşan emekçiler Hayati Aykut parkına yürüdü. Yürüyüşte “ÇAYKUR halkındır satılamaz”, “Dereler özgürdür özgür akacak”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın işçilerin birliği” sloganları atıldı.

BOLU

1 Mayıs Bolu’da coşkuyla kutlandı. İzzet Baysal Anıtı önünde buluşan sendikalar, kitle örgütleri ve siyasi partiler, buradan Kardelen Meydanı’na yürüdü.

Mitinge KESK, Tüm Emekliler Sendikası, Halkevleri, Birleşik Haziran Hareketi, Emek Partisi, HDP, Demokratik Gençlik Faaliyeti ve TKP katıldı. Kardelen Meydanı’nda yapılan miting, emek ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından Bolu Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını Eğitim Sen Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici okudu.

Gezici emekçilerin yaşam koşullarının giderek kötüleştiğini, krizin derinleşerek büyüdüğünü ve bunun sorumlarının patronlar ve siyasi iktidar olduğunu söyledi. "Krizin faturasını emekçiler değil çıkaranlar ödesin" diyen Gezici, kadın emeğinin görülmemesine tepki gösterdi ve kadınlara yönelik artan taciz, tecavüz ve şiddet olaylarının her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Öte yandan Suriyelilere yönelik mülteci karşıtı açıklama ve uygulamalarıyla gündeme gelen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'a da tepki gösterildi. Bir yurttaşın "Mültecileri bırak, ulaşıma bak Tanju Bey" dövizi taşıdığı görüldü.

Bolu’daki 1 Mayıs etkinlikleri halayların çekilmesinin ardından son buldu.

SAMSUN

Samsun’da 1 Mayıs, KESK, DİSK, Türk-İş, TMMOB  ve TTB'nin çağrısıyla ortak kutlandı. Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların tamamı, Kamu-İş'e bağlı sendikalar, emekli sendikaları; CHP, EMEP, SYKP, ESP, Haziran Hareketi, TKH, Halkevleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Barolar Birliği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği mitinge katılan kurumlar arasındaydı. Ayrıca hakları gasbedilen ve 38 haftadır eylemde olan Makro Market işçilerinin coşkulu korteji de dikkat çekti.

14.30'da farklı yürüyüş kollarından gelerek İstasyon Mahalesi'nde toplanan işçi ve emekçiler, rengarenk görüntüler ve coşkularıyla Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdüler. Yürüyüş boyunca taşınan dövizlerde ve atılan sloganlarda zamlara, yoksulluğa, işsizliğe ve kıdem tazminatına yönelik saldırılara tepki gösterildi. EYT'lilerin talepleri ile 3600 ek gösterge ve adalet talepleri de dile getildi.

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı eyleme işçi katılımı yoğundu. Ayrıca genç işçilerin yoğun ilgisi de dikkat çekti.

Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan mitingde 1 Mayıs’a giderken trafik kazasında yaşamını yitiren işçiler ve mücadele tarihinde kaybedilen emekçiler için saygı duruşunda bulunuldu.

Tertip Komitesi adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Suat Yıldız, hükümetin toplumu ve emekçileri bölen kışkırtıcı söylemlerini ve politikalarını eleştirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaratılan bu kutuplaştırıcı atmosfer sonucu uğradığı saldırıyı kınadı. Bu ayrıştırma çabalarına rağmen emekçilerin Samsun’da 1 Mayıs’ı ortak kutlamayı başardıklarını belirten Yıldız, bu birliğin çok önemli olduğunu ve korunması gerektiğini söyledi.

Konuşmasında hükümetin ekonomi politikalarını ve gerici uygulamalarını eleştiren Yıldız, "1 Mayıs, başta iş güvencesi ve kıdem tazminatları elinden alınmak istenen, işten atılan, sendikasızlaştırma ve düşük ücretle kölece çalıştırılan işçi ve eemekçilerin; şiddete, tacize ve tecavüze maruz kalan, her gün katledilen kadınların; cinsel istismara uğrayan, katledilen çocukların; emeklilik hakları engellenenlerin, zamlarla geçimi  zortlaştırılıp borç batağına sürüklenenlerin; emeğinin karşılığını alamayan, iş güvenceleri hedefe konan, yoksullaştırılan kamu emekçilerinin; işsizlerin, gençlerin 1 Mayısıdır" dedi.

İşçi ve emekçilerin yükünün sürekli vergilerle, zamlarla artırıldığını ve emekçilerin alın terinin teşvik adı altında sermayedarlara aktarıldığını belirten Yıldız, "Toplumsal adaletsizlik, eşitsizlik, sömürü ve talan derinleşiyor" dedi.

Yıldız, tüm bunlara karşı işçi ve emekçilerin; din, dil, mezhep ayrımı yapmaksızın ortak sorunlarına karşı birleşerek mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

İSKENDERUN

İskenderun’da 1 Mayıs kutlamaları yoğun bir katılımla geçti. 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Ali Karadaş, “Ülkemiz, cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik sorunu ile karşı karşıya. Yaşadığımız sadece ekonomik kriz değil, aynı zamanda ekonomik buhran. Buhran ne demek?  Buhran; yıllara yayılan işsizlik, enflasyon, açlık demek” dedi. Karadaş konuşmasında krizin faturasını, krize yol açan politikaları uygulayanların ve patronların ödemesini istedi.

Karadaş, işçi sendikalarının sadece bir merkezde 1 Mayıs kutlaması yapmalarını da eleştirdi: “Kıdem tazminatı kaldırılırken, her gün binlerce işçi işten atılırken, ücretler mum gibi erirken, fabrikalar bir bir kapanırken, işçi sendikaları piyasada yok. Bu bölgenin en örgütlü sendikası HAK-İŞ, üyelerinin ve sorunlarının yanında değil, Urfa’da. TÜRK-İş ise bütün örgütlü olduğu bölgelerde olmak yerine, Kocaeli’nde 1 Mayısı kutluyor.”

Siyasilerin kullandığı kutuplaştırıcı dile tepki gösteren Karadaş "Birileri ülkeyi kutuplaştırmak, insanlarımızı birbirine kırdırtmak istiyor. Ülke tarihinde ilk sefer bir ana muhalefet partisi genel başkanı, Kemal Kılıçdaroğlu linç edilmek istendi. Kullanılan kutuplaştırıcı dille, yeni Sivaslar yaratılmak isteniyor. Buradan ilan ediyoruz; biz bu oyuna gelmeyeceğiz” dedi.

MUĞLA

Stadyum altından başlayan yürüyüş Sosyo-Kültürel alanında son buldu. Kıdem tazminatının fona devrilmesi başta olmak üzere iş cinayetlerine, işsizliğe yoksulluğa, savaşa ayrılan bütçeye, doğa ve kıyı yağmacılığına dikkat çekildi. “Çocuk İstismarına hayır!”, “Tacize ve tecavüze hayır!” da mitingde öne çıkan taleplerden oldu.

KOCAELİ

Türk-İş, merkezi 1 Mayıs kutlamasını "Kıdemime Dokunma" ana sloganıyla Kocaeli’de gerçekleştirdi. 100 bine yakın işçinin Perşembe Pazarı’nı doldurduğu kutlamalarda, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’da konuştu. Kocaeli’nin yanı sıra İstanbul, Ankara, Bursa, Bolu, Düzce, Zonguldak, Sakarya gibi şehirlerden de üyesi oldukları sendikalarla alanı dolduran emekçilerin de ana gündemi kıdem tazminatıydı.

BURSA

Bursa’da 1 Mayıs binlerce kişinin katılımıyla coşkuyla kutlandı. Mitinginde "Kıdem tazminatına dokunma, yanarsın" uyarısı yapıldı. 1 yıl önce Tek Gıda-İş’te örgütlendikleri için işten atılan Cargill işçileri de 1 Mayıs’ta sendika ve işe geri dönme talepleriyle yürüdü. Ayrıca "Ekonomik krizin faturasını işçiler, emekçiler, dar gelirli milyonlar değil, krizin sorumluları kârından vazgeçmek istemeyen patronlar ödesin" denildi.

SİVAS

Sivas’ta 1 Mayıs Emek ve Demokrasi Platformunun düzenlediği miting ile Mevlana Miting Alanı’nda gerçekleşti. Emek ve Demokrasi Platformunun bileşenleri olarak CHP, KESK, Eğitim-Sen, SES, ÖDP, Emek Partisi, Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği bileşenleri katıldı.

Emek ve Demokrasi Platformu miting sırasında genel olarak herhangi bir sorunla karşı karşıya kalınmadığından, ancak miting öncesi hazırlıklarda Sivas Belediyesi tarafından “İşsizliğe, Pahalılığa Karşı Haklarımız İçin Haydi 1 Mayıs’a” ve “Kıdem Tazminatı Gaspı ve Zorunlu BES’e Karşı Haydi  1 Mayıs’a” olan pankartların miting alanına asılması önlendi. 

ADANA

Geçtiğimiz yıllara göre oldukça kitlesel geçen Adana 1 Mayıs'ında; ekonomik krize, zamlara ve her gün artan işsizliğe tepkiler alana yansıdı. ASKİ Şantiyesi önünde bir araya gelen işçi ve emekçiler miting alanına yürüdü. Mitingde, ekonomik krize, zamlara ve her gün artan işsizliğe tepkiler vardı. Zorunlu bireysel emeklilik sigortası (BES) uygulaması EYT’lilerin gündemdeydi. Kadınlar, çocuk ve kadınlara yönelik şiddete karşı alanda yerini aldı.

BÖLGEDE 1 MAYIS

Başta, Diyarbakır, Dersim, Malatya, Antep olmak üzere Bölge illerinde 1 Mayıs coşkuyla kutlandı, "Yaşama ses ver" çağrısı yapıldı.

TRABZON, GİRESUN, ARTVİN, GÜMÜŞHANE

Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Cumhuriyet Caddesi'nde toplanan çeşitli sendikaların üyeleri ve siyasi parti temsilcileri, Atatürk Alanında bir araya geldi.  Giresun'da Debboy mevkisinde toplananlar ise Osman Ağa Meydanı'na yürüdü. Gümüşhane'de ise 41 yıl sonra 1 Mayıs kutlandı. CHP İl Başkanlığınca düzenlenen 1 Mayıs porgramında konuşan CHP İl Başkanı Bedri Ağaç, 1 Mayıs'ı Gümüşhane'de 1978'den beri ilk defa kutladıklarını söyledi.

Artvin'de ise kutlamalar Ata Park'ta başladı. Sendikalar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üyeleri, sloganlar eşliğinde Halitpaşa Meydanı'na kadar yürüdü. İş kazalarında yaşamını yitirenler için saygı duruşunun ardından yapılan konuşmada asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyeye çıkarılması istendi. Kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı çıkan emekçiler "Kıdem tazminatlarımıza dokundurtmayacağız" dedi.

SAKARYA, DÜZCE, BARTIN, KASTAMONU, 

Sakarya'da sabah saatlerinde AKM önünde KESK ve siyasi partilerin katılımı ile basın açıklaması yapıldı. Düzce'de KESK, Birleşik Kamu-İş, TMMOB, EYT Derneği, Kadın Platformu, hayvan hakları savunucuları, EMEP ve CHP’nin katılımı ile yaklaşık 400 kişilik bir eylem yapıldı. Bartın'da KESK ve GMİS üyesi işçiler açıklama yaptı. Kastamonu'da yakın zamana kadar 1 Mayıs kutlaması yapılmayan kentte 1500 kişinin katılımıyla eylem yapıldı. Eyleme Şeker-İş, Yol-İş, KESK ve CHP katıldı.

TRAKYA'DA 1 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI

1 Mayıs’ta Edirne, Kırklareli'nin Lüleburgaz ve Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde on binlerce işçi ve emekçi alanlara çıktı.

Kıdem tazminatının gasbına, ekonomik krize, zamlara, işsizliğe, kadın ve çocuklara yönelik şiddete karşı mücadele çağrısı yapıldı. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da 1 Mayıs: Emekçiler "Kıdem tazminatıma dokunma" dedi

SONRAKİ HABER

Antep'te 1 Mayıs: Ekonomik krizin yükünü ödemeyi reddediyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...