19 Haziran 2019 21:02
Son Güncellenme Tarihi: 17 Haziran 2019 11:09

23 Haziran İstanbul seçimlerinde hangi parti kimi destekliyor?

YSK'nin İstanbul seçimlerini iptal kararının ardından 31 Mart'ta seçimlere giren parti ve adayların tutumu 23 Haziran'daki seçimde etkili olacak.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 31 Mart'ta yapılan İstanbul seçimlerini iptal etmesinin ardından siyasi partiler ve bağımsız adayların 23 Haziran seçiminde nasıl bir tutum izleyeceği merak konusuydu. 31 Mart seçimlerinde 11 adayın yarıştı. YSK'nin seçimi iptal kararının ardından BTP, DP, DSP, TKP ve üç bağımsız aday 23 Haziran seçimlerine katılmayacaklarını açıkladı. AKP ve MHP'nin adayı Binali Yıldırım, CHP ve İYİ Parti'nin adayı Ekrem İmamoğlu, Saadet Partisi'nin adayı Necdet Gökçınar ve Vatan Partisi'nin adayı ise Mustafa İlker Yücel. 

İmamoğlu ve Yıldırım arasında geçmesi beklenen İstanbul seçiminde partilerin ve adayların tutumuna dair detayları derledik.

BTP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Adayı Selim Kotil, YSK’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerini iptal etmesinin ardından 23 Haziran’da yenilecek İstanbul seçimlerine katılmayacağını duyurdu.

Demokrat Parti (DP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ersan Gökgöz'ün 23 Haziran'da yapılacak seçime katılmayacağını açıkladı.

Demokratik Sol Parti (DSP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Muammer Aydın, adaylıktan çekildiğini açıkladı. DSP Aydın'ın yerine aday göstermeyecek ancak DSP'nin Ekrem İmamoğlu'yu da desteklemeyeceği belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zehra Güner Karaoğlu'nun 23 Haziran’da yapılacak seçimde aday olmayacağını açıklayan Türkiye Komünist Partisi (TKP), 17 Haziran'da yaptığı açıklama ile sandığa gitmeme kararı aldıklarını açıkladı.

Bağımsız adaylar Özge Akman, Aysel Tekerek ve Hazer Oruç Kaya ise Ekrem İmamoğlu karşısında tekrar aday olmayacaklarını ilan etti.

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İstanbul seçiminde yine adayları Necdet Gökçınar'la gireceklerini açıkladı.

Vatan Partisi seçime katılacağını, adaylarının Mustafa İlker Yücel olduğunu duyurdu.

Doğru Yol Partisi (DYP) Parti Sözcüsü Kemal Abdullahoğlu, 19 Haziran'da yaptığı açıklama ile Ekrem İmamoğlu'yu destekleyeceklerini duyurdu.

DYP İMAMOĞLU'YU DESTEKLEYECEK

DYP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Kemal Abdullahoğlu, 19 Haziran'da yaptığı basın açıklamasıyla 23 Haziran seçimlerinde parti olarak Ekrem İmamoğlu'yu destekleyeceklerini söyledi.

Abdullahoğlu, "DYP olarak verdiğimiz ilk kararda herhangi bir değişiklik yok ve bu pazar yapılacak İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde tüm gücümüzle Sayın Ekrem İmamoğlu'nu destekleyeceğiz ''dedi.

BTP, İSTANBUL SEÇİMİNDE ADAY GÖSTERMEYECEK

BTP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Adayı Selim Kotil, YSK’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerini iptal etmesinin ardından 23 Haziran’da yenilecek İstanbul seçimlerine katılmayacağını duyurdu. Kotil 31 Mart’ta seçimlerinde 27 bin 238 oy almıştı.

DP: İSTANBUL SEÇİMİNE KATILMIYORUZ

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, 23 Haziran'da yapılacak İstanbul seçimine katılmayacaklarını açıkladı.

Sosyal medya hesabı twitter üzerinden kararı duyuran Uysal, “Demokrat Parti olarak YSK tarafından iptal edilen ve 23 Haziran’da yenilenecek olan adeta ‘2. Tur’ hüviyetindeki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine hem teşkilatımız hem de yetkili kurullarımızda yaptığımız değerlendirmeler neticesinde katılmama kararı almış bulunmaktayız” dedi.

31 Mart'taki seçimde DP adayı Ersan Gökgöz 25 bin 544 oy almıştı.

DSP ÇEKİLDİ AMA KİMSEYİ DESTEKLEMEYECEK

DSP'nin adayı Muammer Aydın, 12 Mayıs pazar günü adaylıktan çekildiğini duyurdu. DSP yenilenen İstanbul seçimlerine katılmayacak.

Aydın İstanbul seçimlerinin iptal edilmesi sonrası yaptığı açıklamada "DSP, YSK eliyle yapılan hukuksuzluklar karşısında sessiz kalmayacak kendine düşeni ve gereğini yapacaktır. Tüm halkımız bundan emin olmalıdır" dedi.

Yeni Şafak'tan Faruk Aksoy'a konuşan DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, İBB seçiminde kimseyi desteklemeyeceklerini söyledi. Aksakal, PM'de iki kez oylama yapıldığını ve İmamoğlu'nun desteklenmesi talebinin reddedildiğini belirtti.

Bu karar üzerine Hikmet Sami Türk, DSP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ederek İmamoğlu'ya destek açıkladı. Partinin öne çıkan isimlerinden Uluç Gürkan da karara tepki göstererek İmamolu'ya destek vereceğini ifade etti. 31 Mart'ta DSP'nin İBB adayı olarak yarışan Muammer Aydın ise adaylıktan çekilmesinin ardından "DSP için seçim bitmiştir, Ekrem İmamoğlu sandıktan çıkan milli iradeyi temsil eden kişidir" demişti.

SAADET PARTİSİ SEÇİME YİNE NECDET GÖKÇINAR'LA GİRECEK

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 8 Mayıs'ta yaptığı açıklamada "İstanbul seçimine ilişkin kararımızı geniş bir istişareden sonra açıklayacağız" demişti. Karamollaoğlu 14 Mayıs'ta aldıkları kararı duyurdu.

Karamollaoğlu yaptığı yazılı açıklamada, "İlgili kurullarımızla yaptığımız geniş istişareler, kamuoyu eğilimleri ve ülke gerçekleri göz önünde bulundurularak 23 Haziran 2019 seçimlerine Saadet Partisi olarak adayımız Necdet Gökçınar ile devam etmeye karar vermiş bulunmaktayız" dedi.

Saadet Partisinin adayı Necdet Gökçınar 103 bin 364 oy almıştı.

VATAN PARTİSİ: SEÇİME KATILIYORUZ

YSK'nin İstanbul seçimleri için aldığı seçimleri yenileme kararının ardından Vatan Partisi (VP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, ilk değerlendirmesini Ulusal Kanal'da yayımlanan Çıkış Yolu programında yaptı. YSK'nin aldığı bu kararı, "Türkiye seçim bile yapamıyor" sözleriyle değerlendiren Perinçek, "İstanbul seçimi yasa dışı ilan edildi. Demek ki Türkiye seçim yapamıyor. Ekonomik krize bir de seçim yapamayan Türkiye eklendi." dedi.

Vatan Partisi, 8 Mayıs'ta yaptığı açıklamayla seçime katılacağını, adaylarının yine Mustafa İlker Yücel olacağını duyurdu. Perinçek açıklamasında "Vatan Partisi’nin katılmadığı bir seçim, umutsuzluk seçimi olur, çözümsüzlük seçimi olur. Türkiye’yi umutsuz ve çözümsüz bırakamayız. İstanbul seçmeniyle birlikte geleceğe bir kapı açmak, çözüm yolunu aydınlatmak için, seçime katılıyoruz. Üretim Devrimine İstanbul’dan başlamaya hazırız. İstanbul’u İstanbul halkıyla birlikte yönetmeye talibiz. Vatan Partisi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı, gençlik önderi Mustafa İlker Yücel’dir. İlker Yücel, bilgi, zekâ, cesaret, dürüstlük ve birikimiyle Türkiye’nin geleceğini ve umudunu temsil ediyor" dedi.

Vatan Partisinin adayı Mustafa İlker Yücel: 15 bin 428 oy almıştı.

TKP 23 HAZİRAN'DA SANDIĞA GİTMEYECEK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zehra Güner Karaoğlu'nun 23 Haziran’da yapılacak İstanbul seçimde aday olmayacağını açıklayan Türkiye Komünist Partisi (TKP), 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde sandığa gitmeme kararı aldı.

17 Haziran'da "Halkımıza..." başlığı ile yapılan açıklamada "TKP’liler, 23 Haziran’da birçok kişinin huzursuz olduğu ama şu anda sesini çıkarmadığı bu mutabakata mahkum olunmadığını göstermek, seçimden sonra ortaya çıkacak tehlikeli gelişmelere hazırlanmak, gericiliği meşrulaştırma çabalarına ortak olmamak için sandığa gitmeyecektir. Bu bir boykot çağrısı değil, bir siyasi tutumdur. Partimiz, Türkiye’nin emekçi insanlarının bu siyasi tutuma 24 Haziran’dan itibaren daha fazla ihtiyaç duyacağı bilinciyle hareket etmektedir" ifadeleri yer aldı. 

TKP'nin 31 Mart'ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zehra Güner Karaoğlu, 10 bin 349 oy almıştı. 

BAĞIMSIZ ADAY ÖZGE AKMAN: ADAYLIĞIMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL

Emekçi Hareket Partisi (EHP) destekli İstanbul Bağımsız Adayı Özge Akman ise YSK kararının ardından Twitter hesabından İmamoğlu lehine adaylığının söz konusu olmadığını açıkladı. Akman, "Sevgili İstanbullular; İstanbul'un seçilen Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'dur. Bu seçim artık halk iradesini yok sayanlarla, halk iradesi için mücadele edenler arasında olacaktır. Elbette bizler için, hakkı gasp edilen İmamoğlu karşısında adaylığımız söz konusu olmayacaktır." dedi.

Bağımsız Aday Akman, 31 Mart'ta 2 bin 437 oy almıştı.

BAĞIMSIZ ADAY AYSEL TEKEREK DE ADAY OLMUYOR

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) de seçimin iptal edilmesi kararı sonrası yaptığı açıklamada "Böylesi bir tabloda, gayrimeşru bir biçimde yenilenecek yeni bir seçimin parçası olmayacaktır. Ancak ve ancak emekçi sınıfların örgütlü gücünün sermayenin, gericiliğin, faşizmin ve sağın bütün oyunlarını boşa çıkartacağını bilmektedir" dedi.

Tekerek seçimde 1520 oy almıştı.

BAĞIMSIZ ADAY HAZER ORUÇ KAYA: EKREM BEY'E OY VERECEĞİM

31 Mart'ta İstanbul'da bağımsız aday olarak yarışa giren Hazer Oruç Kaya, YSK'nın kararını Twitter hesabında yaptığı paylaşımla protesto etti. Kaya, "YSK'nın 'seçimin iptal' kararını PROTESTO EDİYORUM ve yapılacak seçime 'meşruiyet' kazandırmamak için seçime katılmayacağımı beyan ediyorum. NOT: Eğer seçime katılırsa Ekrem İmamoğlu Bey'e oy vereceğim." dedi. 

İSTANBUL SEÇİMLERİNDE KİM NE KADAR OY ALDI?

- Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu: 4 milyon 169 bin 765

- Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım: 4 milyon 156 bin 36

- Saadet Partisinin adayı Necdet Gökçınar: 103 bin 364

- Demokratik Sol Partinin adayı Muammer Aydın: 30 bin 884

- Bağımsız Türkiye Partisinin adayı Selim Kotil: 27 bin 87

- Demokrat Partinin adayı Ersan Gökgöz: 22 bin 268

- Vatan Partisinin adayı Mustafa İlker Yücel: 15 bin 428

- Türkiye Komünist Partisinin adayı Zehra Güner Karaoğlu: 10 bin 349

- Bağımsız aday Özge Akman: 2 bin 437

- Bağımsız aday Aysel Tekerek: Bin 520

- Bağımsız aday Hazer Oruç Kaya: 310

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bir gün sabaha karşı...

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 7 Mayıs 2019 Salı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...