06 Mayıs 2019 16:07
Son Güncellenme Tarihi: 06 Mayıs 2019 23:24

YSK'nin kararına ilk tepkiler: AKP halk iradesini gasbetti

YSK'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine kararının ardından sosyal medyada tepki yağdı.

YSK logosu

Paylaş

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. YSK kararının ardından sosyal medyadan karara tepkiler geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “YSK’nın İBB seçimlerinin yenilenmesi kararı aldığı bildiriliyor. Bu bir rezalettir, hukukun katlidir. Türkiye demokrasisi büyük bir darbe almıştır” değerlendirmesi yaptı.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, “Tek adam iktidarının YSK üzerine kurduğu abluka başarılı oldu ve İstanbul seçimini yenileme kararı çıktı. Bu karar YSK eliyle bizzat tek adamındır. İktidar gücünü sınırsızca kullanmasına, Osmanlı oyunlarına rağmen AKP kaybettiği İstanbul'da halkın iradesini YSK ile resmen gasbetti” açıklamasını yaptı. 

HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, “6 Mayıs 2019, Türkiye’de yine darbe oldu” yorumunu yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker. “YSK boyun eğdi. Biz boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "İstanbul'da da hak yerini bulacak" paylaşımı yaptı.

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İstanbul seçimleri hakkında verilen karar kamu vicdanını derinden yaralamıştır. Fakat yılgınlık ve karamsarlığa asla yer yok. Başlayan değişimi hiçbir güç durduramaz"

İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan, "İstanbul seçiminin iptali ile sadece Ak Parti değil, Türkiye çok şey kaybetti. En çok kaybeden de Recep Tayyip Erdoğan oldu" yorumu yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, "Akp’ye karşı seçime girmek serbest ama kazanmak yasak. Millet iradesinin ayaklar altına alındığı, hukukun hiçe sayıldığı bu düzen ne demokratiktir ne de meşrudur. Bu düpedüz diktatörlüktür!" dedi.

HDP Genel Merkezi Twitter hesabından "YSK, hukuku çiğneyerek, kendini inkar ederek ve iktidar baskısına boyun eğerek, zerre kadar demokratik meşruiyeti olmayan bir karar almıştır. Hakimler bir kez daha cübbelerini iliklemiş, vicdani ve hukuki değerleri yok saymıştır." değerlendirmesi yaptı.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) "Bu karanlığa teslim olmayacağız! Halkın iradesine sahip çıkacağız! Bu örgütlü kötülüğü yenmek için mücadelemizi sürdüreceğiz!" paylaşımı yaptı. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) "Halkın iradesine saygısı olmayanlar, hukuku ayaklar altına alanlar halka hesap verecek!" dedi.

 

TÜSİAD, Twitter hesabından açıklama yaptı. TÜSİAD, "31 Mart yerel seçim sonuçları açıklanmadan evvel vurgulamış olduğumuz gibi, kapsamlı bir ekonomik ve demokratik reform gündemine odaklanmamız gereken bu dönemde, seçim ortamına geri dönmek kaygı vericidir" ifadelerini kullandı.

Siyasi parti temsilcilerinden gelen diğer tepkiler şöyle:

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan: İstanbul seçimleri iptal edildi. Demokrasinin tabutuna bir büyük çivi daha çakıldı

Eski CHP Milletvekili Melda Onur: TBMM’den çıkın! Sinei Millet

Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş: YSK, AKP'nin olağanüstü itirazını ele aldığı toplantıda, tam bir HUKUK KATLİAMI yaptı. İstanbul seçimlerinin yenilenmesi, YSK'nın kendini inkar etmesi ve hukukun kırıntısının bile kalmadığının göstergesidir. YSK, ne yazık ki; siyasi baskılara boyun eğdi. Türkiye için üzülüyorum

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu: CHP üyelerine gönderdiği mesajda şu ifadelere yer verdi: “31 Mart’ta İstanbul’da halk sandığa giderek iradesini ortaya koymuş, kararını vermiştir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’dur. Siyasi iktidarın sopası haline getirilmek istenen kamu kurumları eliyle halkın iradesinin gasbedilebilmesi mümkün olmayacaktır. Herkesi süreci sükûnetle takip etmeye, partimizin alacağı kararlara uygun hareket etmeye davet ediyorum.” 

Emek Partisi MYK Üyesi İskender Bayhan, YSK'nin İstanbul seçimini iptal etmesi kararını değerlendirdi. Bayhan şunları söyledi:

"Tek adam ittifakı, YSK eliyle sandık darbesini hayata geçirdi. Cumhur İttifakının İstanbul’u kaybetmesiyle ortaya çıkan huzursuzluğu gidermek üzere bir operasyon başlatılmıştı. Operasyon YSK ile tamamlandı. YSK harakiri yaptı. YSK aldığı kararları tüm kararları alt üst edecek bir karara imza attı. Tek adam yönetiminin halkın değişim iradesine karşı ne kadar ciddi bir karşı koyuş tutumu içinde olduğunu görüyoruz. Sandık görevlilerini siz belirlediniz, siz denetlediniz, listeleri siz onayladınız. Bu kararla YSK Erdoğan’ın iyi askeri olduğunu ispat etmiş oldu." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

1 milyon hayvan ve bitki türü yok olma tehdidiyle karşı karşıya

SONRAKİ HABER

Ekrem İmamoğlu: Demokrasi adına mücadelemizi hep birlikte yürüteceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...