31 Mart 2019 14:26
Son Güncellenme Tarihi: 01 Nisan 2019 22:01

Van | 31 Mart 2019 yerel seçim sonuçları

Van 31 Mart 2019 yerel seçim sonucu ve partilerin oy oranları, eski seçimlerin sonuçları...

Van şehir merkezi | Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Van'da resmi olmayan sonuçlara göre, HDP'nin Eş Başkan adayları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı yüzde 53,79 ile seçimi kazandı. AKP'nin adayı Necdet Takva (Cumhur İttifakı) ise yüzde 40,51 ile ikinci sırada yer aldı.

HDP’nin Van'da kazandığı ilçeler ise şöyle:

Başkale'de Erkan Acar ve Şengül Polat, Çaldıran'da Leyla Atsak ve Faruk Demir, Edremit'te Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Medeni Özer, İpekyolu'da Azim Yacan ve Şehzade Kurt, Muradiye'de Yılmaz Şalan ve Leyla Balkan, Özalp'ta Yakup Yalmaç ve Dilan Örenci, Saray'da Caziye Duman ve Şahabettin Bilmez, Tuşba'da Yılmaz Berki ve Ayşe Minaz ile Erciş'te Yıldız Çetin ve Mahmut Pala seçimi kazandı.

Yerel seçimlerde TBMM'den katılan 19 milletvekilinden 5'i seçilerek belediye başkanı oldu. Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan de bu isimlerden biri.

VAN'DA SEÇİME NASIL GİDİLDİ?

Van; taşınan sandıklar, genel seçim öncesi ilan edilen eylem yasakları ile neredeyse her seçim öncesi en çok konuşulan bölge illerinden biri. Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, yargılandığı “KCK Van Ana Davası” kapsamında 10 Eylül 2018’de 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmış ve yerine kayyım atanmıştı.

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya ve 12 siyasetçiye verilen cezaya Vanlı seçmen ise “AKP belediyeyi kayyımla aldı” diyerek tepki göstermişti.

AKP’nin 31 Mart yerel seçimlerindeki adayı Necdet Takva, Bekir Kaya ve 10 belediye çalışanı hakkında açılan davada tanıklık yapmıştı. Daha sonra duruşmada ifadesini değiştirerek, “Evlerimizden çıkamaz durumdaydık. Onların o dönemde olaylara nasıl müdahale ettiklerine bizzat şahit olmadım” demişti.

VAN’DA SEÇİME HANGİ PARTİLER, HANGİ ADAYLARLA GİRDİ?

AKP - Necdet Takva (Cumhur İttifakı)

HDP - Bedia Özgökçe Ertan - Mustafa Avcı - Hayrettin Alan (İpekyolu Meclis Adayı)

CHP - Nurettin Beyaz

İYİ Parti - Serkan Saygın

TKP - Erdinç Özer

BTP - Muzaffer Yağmur

SP - Fethullah Erbaş

VP - Aziz Çiftçi

DSP - Cavit Çuyrak

Bağımsız adaylar - Şeref Gökhan (Muradiye), Kaya Ortasaç (Tuşba)

VAN’DA ÖNCEKİ SEÇİMLERDE NELER OLMUŞTU?

24 HAZİRAN 2018 GENEL SEÇİM SONUÇLARI

YSK, Van'ın 10 ilçesinde 224 sandığın taşınmasına karar vermiş, bu karardan binlerce seçmen etkilenmişti. Aynı köyden seçmenler farklı seçim bölgelerine gönderilmişti. Üstelik karşı oy kullanan YSK'nin 3 üyesi, önceki seçimlerde söz konusu köylerde herhangi bir güvenlik sorununun yaşanmadığına dikkat çekmişti.

Van Valiliği, yaklaşık 3 yıldır kentte neredeyse her ay ilan ettiği eylem ve gösteri yasağını 24 Haziran 2018 genel seçimlerinden önce de uzatmıştı. Bu süre içerisinde Valilik, muhalif hiçbir kurum ve kitle örgütünün eylemlerine izin vermemişti.

24 HAZİRAN 2018 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ VAN SONUÇLARI

2017 BAŞKANLIK REFERANDUMU VAN SONUÇLARI

2014 YEREL SEÇİMLERİ VAN SONUÇLARI

ÖNCEKİ HABER

Kayseri bağımsız adayı Eylem Sarıoğlu: Birlikteliğimiz sürecek

SONRAKİ HABER

Rant tanrıları yeni yağma istiyor: Kaş’a 200 binlik nüfus planı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa