12 Eylül 2018 15:31

Vanlılar: Halkın iradesine ceza verildi

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya ve 12 siyasetçiye verilen cezaya tepki gösteren Vanlılar, 'AKP belediyeyi kayyımla aldı' dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya ve 12 siyasetçiye verilen cezaya tepki gösteren Vanlılar, cezanın Kaya’ya değil halka verildiğini söyledi. Adıyaman’da tutuklanan ve yerine kayyım atan Kömür Belde Belediyesi Eş Başkanı Hüseyin Yuka’nın tutuklanmasına tepki gösteren yurttaşlar, AKP’nin seçimle alamadığı belediyeyi kayyımla aldığını belirtti.

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’nın da aralarında bulunduğu 13 Kürt siyasetçiye yargılandıkları “KCK Van ana davası” kapsamında görülen karar duruşmasında ceza verilmişti. Verilen cezalara tepki gösteren Vanlılar, cezanın seçtikleri belediye başkanı olan Bekir Kaya şahsında kendilerine verildiğini söyledi.

‘KAYA’YA VERİLEN CEZA VAN’A HAKARETTİR’

Vanlı esnaflardan Hekim Bayram, verilen cezayı kınayarak, “Bekir Kaya kimseye bir hakareti olmadı.  Bu memlekete tek iş yapan belediye başkanıydı. Bekir Kaya’yı tutuklayıp bu memlekete kayyım getirdiler. Verilen kararları kınıyoruz. Bu ceza memleketimize de Van’a da herkese de hakarettir. Bu ceza tamamen siyasi bir cezadır. Bekir Kaya kime ne yaptı? Belediye başkanlığı döneminde hiçbir hırsızlık olmadı, kötülüğü yoktu” dedi.

‘VERİLEN KARAR SİYASİDİR’

Yurttaşlardan Fehmi Çetin de, verilen kararın siyasi olduğunu belirterek, “Bekir Kaya gibi bu halk için çalışan bir insan bu memlekete gelmedi ve gelmeyecektir. Verilen karar kesinlikle siyasidir. Bu devletin hak, hukuku, adaleti yok ki. Bizim hiçbir siyasetçimizin suçu yok. Bekir Kaya’nın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘BU YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN’

İzzeddin Adıyaman adlı yurttaş da Bekir Kaya’nın başarılı ve çalışkan bir belediye başkanı olduğunu söyledi.  Bütün Van halkının Bekir Kaya’yı sevdiğini söyleyen Adıyaman, “Bu cezayı Bekir Kaya iyi bir insan olduğu için, cezalandırmak için verdiler.  Verilen karar hukuki değil tamamen siyasidir. Yanlıştan dönsünler. Verilen bu karar yanlıştır Bekir Başkanın hakkı ceza değil tahliyedir” dedi.

Hasan Koçer de, “Bugün belediye başkanları, il başkanları ve milletvekilleri tutuklu. Bu kararların hepsinin siyasi olduğunu hepimiz biliyoruz. Bekir Kaya şunu bilsin ki biz halk olarak onunlayız, onun dik duruşunun yanındayız. İrademize sahip çıkıyoruz. Verilen bu ceza bu insan haklarını yok etmektir” dedi.

‘BU KARARI VERENLER PİŞMAN OLACAKLAR’

Son olarak konuşan esnaflardan Hüseyin Üzer ise, Bekir Kaya’nın tutuklanmasında olduğu gibi verilen kararın da siyasi olduğunu belirtti. Siyasetçilere ceza verilmesini halka saygısızlık olarak değerlendiren Üzer, “Van’da yüzde 70’in üzerinde Bekir Kaya’ya oy veren büyük bir kitle var. Ben şunu isterim, bugün Bekir Kaya gelsin bu memlekette aday olsun eğer Van’ın yüzde 80-90 oyunu almazsa ben bu memleketi terk ederim, giderim. Karar siyasidir. Siyasi kararı da halk çok iyi değerlendiriyor. Bu siyasi kararı verenler bir gün pişman olacaklar ve ‘Keşke böyle bir karar vermeseydik’ diyecekler. Bir gün verdikleri bu kararlardan dolayı pişman olacaklarına inanıyor ve umut ediyorum. Biz halk olarak bunu kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Bekir Kaya bu halkın iradesidir ve bu iradeye sahip çıkmamız gerekiyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

‘SEÇİMLE ALAMADIĞI BELEDİYEYİ KAYYIMLA ALDI’

Adıyaman merkeze bağlı Kömür beldesi kırsalında 16 Ağustos günü yaşanan ve 4 askerin yaşamını yitirmesine neden olan çatışmalardan sonra, gözaltına alınan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Belde Belediye Eş Başkanı Hüseyin Yuka tutuklandı. Ardından da görevden alınarak yerine kayyım atandı.

AKP’nin belediyeyi tüm çalışmalarına rağmen alamadığını söyleyen belde sakinlerinden Mahmut Çelik, son yaşanan olayların iktidar tarafından fırsata çevrildiğini, seçimle alamadığını kayyım yolu ile aldığını ifade etti. Belediyelerine kayyım atandıktan sonra hizmet anlamında geriye gittiklerini dile getiren Çelik, 15 gündür çöplerinin toplanmadığını söyledi.

Belediye Başkanının akrabası olan Şeyho Yuka ise, yapılanların haksız olduğunu belirterek, “Keyfi bir şekilde tutuklayıp cezaevine konuldu. Son yaşanan olaylar ile alakamız yok, olay yeri bizim bölgede bile değil ama bize mal ediyorlar” dedi.

Belde sakinlerinden Abuzer Erbil, kayyımlar ile iradelerinin yok sayıldığını belirterek, “Kayyımları tanımıyoruz. Belediye başkanımızın hiçbir örgütle alakası olmadığını kendileri de biliyor ama buna rağmen tutukladılar. Yerel seçimler yaklaşıyor. Kayyımlar ile halkı cezalandıranlardan seçimlerde hesap soracağız” diye konuştu.

Neredeyse DBP’li tüm belediyelere kayyım atandığını söyleyen Yusuf Dalbaş ise, şöyle konuştu: Vicdanı olan kim varsa önce elini vicdanına koyarak ses çıkarması gerek. Kömür belediyesine yapılan, diğer belediyelerden farklı değil. Mesele sadece belediyeler değil, bir halkın iradesine el konuldu. Bunun için mücadele etmemiz gerekiyor. Bu devran böyle gitmez. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye alkol tüketiminde sondan ikinci sırada

SONRAKİ HABER

AVM mağazaları iflas tehdidiyle karşı karşıya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...