08 Aralık 2017 02:01

Mersinli taşeron işçiler: Dağ fare doğurdu desek yeridir

Hükümetin kadro açıklamasını değerlendiren Mersinli taşeron işçiler: 'Eskiden taşeron işçisi diyorlardı şimdi de şirket işçisi diyecekler…'

Paylaş

Sedat BAŞKAVAK
Mersin

Uzun zamandır gündemde olan taşerona kadro konusu, önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından “Son hali verildi” denilerek gündeme oturdu. Başta belediye ve hastaneler olmak üzere kamuda pek çok işyerinde çalışan işçiler, güvenceli ve aynı işi yaptıkları kadrolu arkadaşları ile aynı haklara sahip olarak kadroya geçmeyi beklerken, belediye şirketine ya da mevcut kuruma dahil edilmelerini eleştirerek, “Dağ fare doğurdu desek yeridir” diyor. 

Çalışma Bakanının çeşitli statüler tarif ettiğini ve bunun bile kadro vaadini boşa düşürdüğünü belirten işçiler, Çalışma Bakanının kadroya geçerken sınav ve güvenlik soruşturmasının şart olduğu vurgusunda ise endişelerini dile getiriyor. İşçiler, sınavı kim ve nasıl yapacak? Güvenlik soruşturması bir eleme aracı haline mi gelecek” diye soruyor.

‘AYRIM ORTADAN KALKMIYOR’

Mersin Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünde çalışırken işten atılan ve 60 arkadaşıyla gösterdikleri mücadele ve direniş sonrası Yenişehir Belediyesinde işe başlayan Taşeron Şirket İşçisi ve Genel-İş Sendikası Mersin Şube Sekreteri Özgür Yüksek, “Değişen bir şey olmuyor taşeron şirketten belediye şirketine geçiriyorlar” diyerek durumu özetliyor. Yüksek “İşçinin arasındaki ayrım ve bölünmüşlük de bitmiyor. Dün taşeron -kadrolu ayrımı vardı bu gün şirket işçisi- kadrolu işçi ayrımı olacak. Süpürge aynı, kürek aynı, kazma aynı. İş değişmedi, işçinin durumu da değişmedi. Kadro demek güvence demek, daha iyi çalışma koşulları demek, daha fazla ücret demek. Ben Büyükşehirden atıldığımda şirket atmadı ki, Büyükşehir Belediye Başkanı attı. Yenişehir Belediyesine de şirket almadı, yine belediye başkanı aldı. Yani ister taşeron şirket ister belediye şirketi değişen bir şey yok. İşe alan da atan da belediye başkanı ve yönetimi. Yine iş güvencesi yok. Yine aynı koşullar dayatılıyor” dedi.

Bakanın sınav ve güvenlik soruşturmasıyla ilgili açıklamasını paylaştığımız Yüksek, “Çöp kamyonunda, süpürgede, park sulama ve temizlemede ya da mezarlıkta çalışana ne sınavı ne güvenlik soruşturması” diyerek cevap veriyor.

‘BİZİ KPSS’YE Mİ SOKACAKLAR, NE SINAVI?​’

Ara sokakta küçük bir park içinde, üzerinde belediyenin verdiği montuyla bekleyen işçiye “Gözün aydın kadroya geçiyormuşsunuz” diyoruz. Adının İdris olduğunu öğrendiğimiz işçi gülerek yanıt veriyor: “Bizde bir değişiklik yok diyor. Daha bir şirketten başka bir şirkete belediye şirketine geçiriyorlar. İş güvencesi bizim sendikalı olmamız. Çünkü bizi işe alan da atan da şirket değil belediye. O da sendikadan habersiz işten atamaz çünkü sözleşmede var.”

Sınav ve güvenlik soruşturmasına ise “Bu saatten sonra bizi KPSS’ye mi sokacaklar, ne sınavı” diyor.

Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde taşeronda çalışan bir işçi ise “Prosedür de olsa sınavı kim yapacak ve nasıl yapacak belli değil. Sevdiklerine soruları verecekler sevmediklerine zor sorarak eleyecekler. Pek çok kamu kurumunda taşeron işçi olarak çalışmak için bile AKP’den referans alınıyor. Şimdi de sınav ve soruşturma için bu yola başvurulacak ve eleme olmayacak dense de elenen olacaktır” diyor. 

‘YA BİZİM DURUMUMUZ NE OLACAK?​’

Çağrı, Mersin Şehir Hastanesinde çalışan bir taşeron işçi de açıklamalara sevindiğini belirtiyor. “Bakan sınav prosedür olacak dedi. Demek ki bir engel çıkmayacak ve düzenleme bu haliyle yapılırsa hepimiz faydalanacağız. Fakat bizim asıl merak ettiğimiz Mersin Şehir Hastanesi yapısı itibariyle kamu özel ortaklığı olarak ifade ediliyor. O nedenle biz bu düzenlemeden yararlanıyor muyuz, bunu tam olarak bilenimiz yok” diyor.

Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda uzun zamandır taşeron olarak çalışan Aşçı Yusuf ise “Ben hiçbir şey anlamadım. Yıllardır bu yurdun yemekhanesinde taşeron işçi olarak çalışıyorum ama ben kadroya geçtim mi bilemiyorum. Kimisi yemekhane ihalesi yemek üzerinden yapıldığı için geçemezsiniz diyor. Ama ben yıllardır burada yemekhanede çalışırım. Bana kadro verilmiyorsa demek ki pek çok taşeron işçi bu kapsamın dışında kalacak. Bu durumun düzeltilmesi ve kamuda taşeron olarak çalışan bütün işçilere kadro verilmesini istiyoruz.

‘KAYYIM ATANAN BELEDİYELERDE AKP Mİ KADROLAŞACAK?​’

Akdeniz Belediyesinde çalışan bir taşeron işçi ise atanan kayyım sonrası başlayan işten atmaları hatırlatıyor ve şöyle devam ediyor: “100’ün üzerinde işçi atıldı. Bir kısmı geri döndü ama yarıdan fazlası işine geri dönemedi. Şimdi sınav ve güvenlik soruşturması olacak diyorlar. Bu sınav belediyelerde muhalif olanı elemenin bir aracına dönüşebilir. Bu belediyede pek çok işçi başta HDP, CHP ve diğer sol partilere oy veren insanlar. Yarın, ‘Yapılan güvenlik soruşturmasından geçemediniz’ denirse ne olacak? Kayyım atanan belediyelerde AKP mi kadrolaşacak? 

ÖNCEKİ HABER

Ankara'daki taşeron işçiler kadro vaadine güvenmiyor

SONRAKİ HABER

Belediye işçileri kadro hakkı için 12 Aralık’ta iş bırakacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...