08 Aralık 2017 01:35

Taşeron işçiler: Seçim yatırımı olabilir

Hastanelerde çalışan taşeron işçilerle hükümetin kadro açıklamasını konuştuk. İşçiler, açıklamanın seçim yatırımı olabileceğini söylüyor.

Paylaş

Yurt genelinde hastanelerde çalışan taşeron işçilerle hükümetin kadro açıklamasını konuştuk. İşçiler, yıllardır verilen vaatlerin tutulmaması nedeniyle hükümete güvensiz. İşçiler kadro açıklamasının seçim yatırımı olabileceğini söylerken, sınav ve ücretlerin değişmeyeceği gibi detayların ortaya çıkması ise tedirginliği artırıyor. 

İstanbul Avcılar’da bulunan Murat Kölük Devlet Hastanesinde çalışan bir temizlik işçisi, kadroya ilişkin tam bilgileri olmadığını belirterek “Bu kadro verme 2019 seçimleri öncesi hükümetin oyunu olabilir? Ben kendim ve herkes için iş güvencesi istiyorum” dedi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde taşeron yemek şirketinde çalışan bir işçi ise “Yemekhane işçilerinin durumu belirsiz, çünkü biz hastanedeki hastalara ve personele yemek hizmeti vermemize rağmen şartnamede kurum çalışanı olarak görünmüyoruz. Bizi de kadroya alacaklar mı diye bekliyoruz” dedi. Aynı hastanede 16 yıldır hastabakıcı olarak çalışan bir başka işçi ise şunları söyledi: “Yine bir seçim öncesi bizleri beklentiye mi sokacaklar? Bir de verilecek kadro birlikte çalıştığımız memur arkadaşlarla aynı mı olacak, ücretlerimiz artacak mı? Geçmiş dönem haklarımız ne olacak? Gündemimiz bu.”

OKMEYDANI HASTANESİ

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan işçilerden biri sözlerine “Evet taşeronuz, kadro söz verileli 2 yıl oldu. 2 yıl sonra kamuda çalışan taşeron işçilerine kadro açıklaması yapıldı. Yine de sevinemiyoruz” diye başladı.Yine seçim malzemesi yapılacakları korkusunu yaşadığını anlatan işçi, devam etti: “Çok şey değil insanca yaşayacak bir ücret ve iş güvencesi istiyoruz. Aynı maaşla geçiş yapacağız denilmesi hiç adil değil. Yıllarca taşeron tarafından sömürüldük tam da kurtulduk denilecekti ki... Tarihin tekerrür etmesinden korkuyoruz. Yıllarca taşeron zulmünden sonra şimdi yeni mücadeleler bizi mi bekliyor?​” 2007 nisanından bu yana taşeron olarak çalışan bir işçi ise artık hükümetin hiçbir dediğine inanmayacağını söyledi. Açıklamaların hepsinin yüzeysel olduğuna dikkat çeken bir başka işçi, “Kadro adına bir adım atılırsa da bir çok haktan mahrum olacak ve kısıtlı olacak diye düşünüyorum” dedi.  Hükümetten artık işçilerin umudunu kırmamasını isteyen bir başka işçi “Alacaklarsa haklarımız devletin çalışan işçileriyle aynı olsun istiyoruz. Ama olmayacak gibi duruyor” dedi. 

EYÜP HASTANESİ

Eyüp Devlet Hastanesinden temizlik personeli olarak çalışan bir işçi “Ben bu taşerona kadro sözüne güvenmiyorum, bana aldatmaca gibi geliyor, daha önce de böyle şeyler söylendi ama olmadı, zaten kadro ya geçsek bile maaşımız değişmeyecekmiş, bir anlamı yok” dedi. Bir başka işçi ise “Ben emekliyim, ama yine çalışıyorum. Bugün hastane yönetimi yasal olarak maaş farkımızı ödemesi gerekirken ödemiyor. Ödeseler de almayacağım artık. Kadroya da zaten yaşlı olduğum için almazlar” dedi. Bir işçi “Bir umut biz de kendimizi güvenceye almış olacağız. Hiç yoktan iyidir” derken, diğer bir işçi ise tepkili: “Maaşım değişmeyecek, neyleyim kadro gelmiş.” 

ANKARA, İZMİR, MALATYA 

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan bir işçi, kadronun sadece seçim öncesi yatırım olduğunu söyledi. İşçi yıllardır verilen kadro sözünün seçimden sonra unutulduğunu hatırlattı. 

Ankara’da hastanelerde çalışan işçiler de sınav yapılacağı ve ücretin aynı kalacağı açıklamasına tepkili. Bir işçi “Sınav soruları nasıl olacak? Şu an çalıştığımız bölümle ilgili mi soracaklar, yoksa genel sorular mı olacak bilmiyoruz. Yıllardır çalışan ve okuma yazma bilmeyen arkadaşlar var. Zaten bir sürü üniversite, lise mezunu var. Mülakatta ne yapacaklar, onların sınavı nasıl olacak?​” dedi.

Başka bir taşeron işçi ise ücretlerin artmayacak olmasına üzüldüğünü söyledi: “Madem bir değişiklik olmayacak kadroya geçmemizin ne anlamı var.” Diğer bir işçi ise “Olsun kadroya geçelim işimiz güvence altına alınsın atılma korkusu olmasında elimize 3-5 kuruş geçsin” diye konuştu. Mülakat konusu da bazı işçiler arasında torpil korkusu yarattı. Bir kadın işçi “Yine tanıdığı olanlar kadroya geçer bizi mi alacaklar?​” diye konuştu.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesinde çalışan bir işçi ise “Hâlâ net bir şey yok. Gündemi değiştirmek, olumsuz havayı değiştirmek istiyor olabilirler. O geliyor aklıma” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakırlılar: Niye bizim oğlumuzun milyon dolarları yok?

SONRAKİ HABER

Taşeron işçiler sorularına yanıt istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...