08 Aralık 2017 01:52

Ankara'daki taşeron işçiler kadro vaadine güvenmiyor

Hükümetin kadro vaadine güvenmediklerini belirten Ankaralı taşeron işçiler 'Mücadele etmedikçe açıklamalar göz boyamadan öteye geçmez' diyor.

Paylaş

Erdal Eren ATAMAN
Ankara

Ankara’nın Yenimahalle Belediyesinin Fen İşlerinde çalışan taşeron işçiler, hükümetin yaptığı açıklamaların kafaları karıştırdığını söyledi. 

Belediyenin CHP yönetiminde olduğu bilgisini veren işçilerden Murat, verdikleri mücadeleler sayesinde, diğer belediyelerde aynı işi yapan işçilerden daha iyi durumda olduklarına dikkat çekti. Murat şöyle devam etti: “Ama çoğumuz hâlâ bu taşeron belası ile cebelleşiyoruz. Son yapılan açıklamalar ise bizi rahatlatacağı yerde daha da kafamızı karıştırdı. Ülke gündeminin bu derece karışık olduğu ve yolsuzluk iddia ve kanıtlarının havada uçuştuğu bir dönemde böyle bir açıklama hedef şaşırtma olabilir mi sorusu kafamızın bir köşesinde duruyor.” Daha önce seçimlerden önce verilen vaatleri hatırlatan Murat, “Eşit işe eşit ücret ve yaşanabilir bir asgari ücret işçilerin ana talebi olmalı ve bunu iktidardan beklemeden mücadele etmelidir” dedi. 

Veli ise hükümetin yaptığı açıklamanın lütuf olmadığına dikkat çekerek “Zaten biz işçilerin zamanında kazandığı hakların da aşağısındadır ve biz gibi haklarını tekrar kazanmış işçilere veya belediye işçilerinden çok AKP’li belediyelerde taşeronda çalışan binlerce arkadaşımız için bazı getirilere sahiptir. Elbette taşeron belasından kurtulmak önemli bir adımdır ancak bunun yabancı bir şirketten alınan işçinin belediyeye ait bir şirkete geçirtilerek ve eskisi gibi sendikaya üye olma, hak arama gibi haklarının önüne set çekilecekse, maaşa yapılacak ufak zamlar göz boyamanın önüne geçemeyecektir” dedi. 

Sinan ise AKP iktidarı boyunca işçilere verilen vaatler ve sonuçlarına bakılınca işçilerin kadro açıklamasına da şüpheyle yaklaştığını söyledi. Asgari ücret görüşmelerinde sendikaların daha fazla söz sahibi olmasını isteyen Sinan, “Şimdiye kadar bir kez olsun sokağa çıkmayan, toplusözleşmelerde patronla işçi lehine pazarlık yapmamış sendikaların tutumu sürdükçe, işçilere OHAL gerekçe gösterilerek yapılan baskılar sona ermedikçe, bizim birleşmemiz ve bu bürokratik oyunlara karşı çıkmak dışında yolumuz yoktur” çağrısında bulundu. 


TAŞERON İŞÇİ KADRO VAADİNE GÜVENMİYOR

Döndü TAKA ÇINAR
Ankara

Sosyal Güvenlik Kurumunda çalışan bir grup taşeron işçiyle, kadro ve asgari ücreti konuştuk. Kadro vaadi hakkında ne düşündükleri sorulunca “Sizce verilecek mi ben inanmıyorum” diyor içlerinden biri. Diğeri, çalışma koşullarının çok ağır olduğunu, öğle arası yarım saat dinlendiklerini, cumartesi günleri de çalıştıklarını belirtiyor. Başka bir işçi ise rapor aldıklarında sigorta primlerinin yatırılmadığını, aynı yemeğe kadrolu çalışanların 2 lira öderken, kendilerinin 8 lira verdiklerini, resmi tatil ve yılık izinlerinde yol ücretinin kesildiğini anlatıyor.

SENDİKA İŞÇİYE BİLGİ DAHİ VERMİYOR

İşçiler kurumun yönlendirmesiyle üyesi oldukları Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikasının asgari ücret ve taşeron işçilerinin kadroya alınmasıyla ilgili gelişmeler konusunda kendilerini bilgilendirmediğini söyledi. 11 yıldır SGK’de çalıştığını söyleyen bir başka işçi ise 1 Kasım seçimleri öncesinde hükümetin kadro sözü verdiğini, fakat bu sözünü tutmadığı, her seçim öncesinde bu meselenin gündeme getirilerek suistimal edildiğini ifade etti. 

Daha önce, farklı bir kurumda çalışmış, sendika çalışması yaptığı için işten atılmış bir diğer işçi ise, Hükümetin kadro adı altında güvencesiz bir çalışma dayatacağını düşünüyor. Bir başka işçi, de “Tedirginlik çok, kendine yakın işçiye kadro verip, diğerlerine yol gösterebilirler” dedi. Sendikanın tek faydasının geriye dönük üç beş kuruş iyileştirme almaları olduğunu söyleyerek söze başlayan başka bir işçi ise “Allah’a çok şükür bir işimiz var, ekmeğimiz var, bizim tek isteğimiz iş güvencesidir” diye konuştu. 

ASGARİ ÜCRET 2 BİN LİRA OLMALI

“Asgari ücret 2 bin TL’nin altında olursa açız” diyen bir işçi, herkesin borçla ayakta durduğunu, ücretin “Etlik kavşağına varınca bittiğini” söyledi. İşçi, taşerona kadro konusunda ise “Sendikayla yönetim  pazarlık yaptı, işi bitirdiler ama, biz bir şey bilmiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Taşeron işçiler sorularına yanıt istiyor

SONRAKİ HABER

Mersinli taşeron işçiler: Dağ fare doğurdu desek yeridir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...