3 Mart 2025 10:37

Antakya Çevre Koruma Derneği: Şirketlerin çıkarı için çıkarılan, iklim adaletini gözetmeyen bir kanun

“İklim Kanunu Teklifi”nin komisyonda kabul edilmesine tepki gösteren Antakya Çevre Koruma Derneği, “Doğayı sermayeye açacak ve şirketlerin çıkarı için, iklim adaletini gözetmeyen bir kanunundur” dedi.

Antakya Çevre Koruma Derneği: Şirketlerin çıkarı için çıkarılan, iklim adaletini gözetmeyen bir kanun

Bebek sahilinde bir araya gelen çocuklar iklim değişikliğine dikkat çekti | Fotoğraf: Evrensel

Hatay — “İklim Kanunu Teklifi”nin geçtiğimiz günlerde TBMM Çevre Komisyonunda görüşülen 20 maddesiyle kabul edildi. Teklifin önümüzdeki haftalarda Genel Kurul gündemine gelmesi beklenirken kanun teklifine ilişkin açıklama yapan Antakya Çevre Koruma Derneği, bu kanun taslağının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Açıklamada, Çevre Komisyonunda alelacele kabul edilen İklim Kanunu taslağı aynı şekilde TBBM’de alelacele onaylanma ihtimali de çok yüksek! Doğayı sermayeye açacak ve şirketlerin çıkarı için, iklim adaletini gözetmeyen bir kanunundur. Bu kanun teklifi havayı, toprağı, suyu pazarlık konusu haline getirecektir. Ülkemizdeki iklim politikaları doğayı ve toplumu değil de ticareti korumak üzerine inşa edilmektedir. Derelerin kurutulmasına, tarım arazilerini yok olmasına, ormansızlaştırılmasına, soluduğumuz havanın kirletilmesine, yaban hayatın yok olmasına neden olacaktır” denildi.

“Teklifin esas amacı ticari kazanç”

Taslakta “İklim adaletine” dair hiçbir şeyin olmadığı ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İklim krizine neden olan tarım, enerji, sanayi ve madencilik politikalarında hiçbir değişiklik getirmemekle birlikte, seller, fırtınalar, yangınlar gibi afetler için hiçbir önlem almamaktadır. Bilinçsizce yapılan sulama, yarattığı tuzlanma ve  çoraklaşmaya ilişkin hiçbir önlem yok. Su kaynaklarının verimli kullanılması ve yönetilmesi ile ilgili herhangi bir çalışma bulunmamakta. Maden şirketlerinin, taş ocaklarının, beton santrallerinin yarattığı kirliliği azaltacak ve özellikle maden sahalarının rehabilite edilmemesini hakkında bir düzenleme bulunmamaktadır. Kanun teklifinin amacı, ekosistemin korunması ve iklim değişikliğine hazırlık değil de teklifinin esas amacı ticari kazançtır.”

“İklim adaletini gözetmeyen bir düzenleme meşru olamaz”

“İklim adaletini gözetmeyen bir kanun” düzenlemesinin meşru görmediklerini ifade edilen açıklamada son olarak şunlar kaydedildi: “Bizler, havasını soluyabildiğimiz, suyunu içebildiğimiz, verimli topraklarını ekebildiğimiz sağlıklı ve adil bir dünyanın sorumluluğu içerisindeyiz. Doğa satın alınamaz, yaşam bir ticaret konusu olamaz. Halkın katılımını içermeyen, tamamen şirketlerin çıkarı için hazırlanmış ve iklim adaletini gözetmeyen bir kanun düzenlemesi bizler için meşru olamaz.” (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yüzsüzlük seferberliği

Yüzsüzlük seferberliği

“Vergide adalet” sözünü ağzından düşürmeyen Maliye Bakanı Şimşek’in başlattığı seferberlikten yine sermayeye kıyak çıktı. Bütçede sermayeden alınacak 2.2 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçen iktidar, trilyonlarca liralık gelir elde eden 100 şirketin, 62.5 milyar liralık vergisini erteledi. Yüksek enflasyon nedeniyle Türkiye’nin en zenginleri listesinde yer alan patronların ödeyeceği vergi kuşa dönecek.

Borsa İstanbul’da işlem gören ve 2024 yılında 3.6 trilyon TL gelir elde eden 100 büyük şirketten 62.5 milyar TL tutarında vergi tahsil edilmedi.

Türkiye’nin en zengin 10 ismine ait sadece 8 şirketin toplam 18 milyar TL’lik vergi borcu ertelendi.

Çevre Bakanı Kurum’un Emlak Konut Genel Müdürlüğü döneminde özelleştirilen Emlak Konut’tan tahsil edilmesi gereken 6.9 milyar TL tutarında vergi alacağı ertelendi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
MEB’in tarikatlardan sonra Ülkü Ocaklarıyla protokol imzalamasının ardından Ülkü Ocaklarının okullarda düzenlediği etkinliklerin propaganda ve eleman kazanmaya dönüştüğü iddiaları gündeme geldi

Evrensel'i Takip Et