15 Haziran 2020 14:52

Türkiye’de “yeni normal” ile birlikte pek çok ilde vaka sayıları artıyor

Türkiye’de pek çok il valiliği vaka sayılarında artış olduğunu açıklarken, vatandaşları kurallar konusunda uyarıyor.

Fotoğraf: Uğur Yiğit / DHA

Paylaş

Türkiye’de koronavirüsle mücadelede sürecinde “yeni normal”e geçilmesinin ardından vaka sayılarında artışlar başladı. Pek çok il valiliği vaka sayılarında artış olduğunu açıklarken, vatandaşlara maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaları yönünde uyarılar yapıldı.

KONYA

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yaptığı açıklamada, “Konya'da hasta sayıları arttı ancak kriz oluşturacak bir yoğunluk söz konusu değil” dedi.

Altay, Konya’daki tüm hastanelerin Kovid-19 şikayetlerine bakması ve test için veriler alması sürecinin başladığını söyledi.

Belediye Başkanı, “Son birkaç gündür Türkiye'deki vaka sayıları iki katına çıkınca şehrimizdeki hasta sayılarında da bir artış oldu. Bundan dolayı tekrar verilen karara dönme uygulaması, tüm hastanelerimizin şikayetlere bakması ve test için gerekli verileri almasıyla ilgili bir süreç başlatıldı. Yoksa, Konya'da pandemi hastaneleri iptal edilmişti tekrar başladı gibi bir durum yok. Tekrar vurguluyorum pandemi hastanesi belirlemek Sağlık Bakanlığına ait genelgeyle belirlenmişti ve bunda herhangi bir değişiklik olmadı” ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da ise son bir haftalık süreçte koronavirüs tanısı konulan hasta sayısı 300'ü geçti. İkinci dalga endişesi yaşanan kentteki iki pandemi hastanesindeki bire düşürülen klinik sayısı 5'e çıkarıldı. Yatak kapasitelerinin dolduğu hastanelerde yeni tanı konulanlar, evlerinde izole ediliyor. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, "Diyarbakır'da artan koronavirüs vaka sayılarına baktığımızda ikinci dalgaya yakın bir durum söz konusu şu an için. Bu hızla devam edersek Diyarbakır ikinci dalgayı da aşacak gibi görünüyor. Nerdeyse vaka sayılarına yetişemez duruma geldik" dedi.

ARDAHAN

Ardahan’da koronavirüs salgınında sıfır olan vaka sayısı, şehir dışından gelenlerin artmasıyla 18'e yükseldi.

Vaka sayısındaki artış nedeniyle, il merkezi ve 5 ilçede maske takma zorunluluğu getirildi.

Ardahan Valiliğinden yapılan açıklamada, "Gelinen noktada hastalığın kontrolü ve yayılımının engellenmesinde maske kullanımı ve sosyal mesafenin korunması daha da önemli hale gelmiş olup, ayrıca ilimizdeki vaka sayısındaki artış da göz önüne alınarak, ilimiz merkezinde bulunan tüm cadde ve sokaklar, park ve umuma açık yerler ile iş yerlerinde vatandaşlarımızın maske takması zorunlu olup, maske takma zorunluluğu olan cadde ve sokaklarda Belediye Başkanlığınca uygun görülen yerlerde vatandaşlara imkanlar dahilinde stand vb. yerlerde maske dağıtımının sağlanmasına karar verilmiştir" denildi.

“KYK YURDU DA TEDAVİ İÇİN KULLANILACAK”

Açıklamada ayrıca, "Ardahan ilimizin nüfusunun 5 katı nüfusunun İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve İzmit gibi büyükşehirlerde olduğu, seyahat kısıtlamasının kalkmasıyla yaz dönemini ilimizde geçirmek için gelenlerin sayısındaki artış, son 3 gün içerisinde il dışından gelenlerde tespit edilen pozitif vakalar değerlendirildiğinde; Ardahan Devlet Hastanesinin ildeki tek pandemi hastanesi olması, normalleşme süreci içerisinde pandemi dışında da sağlık hizmetlerinin verilmeye başlanması, hastanenin pandemi için ayrılan servis ve yoğun bakım yatak kapasitesinin sayısı düşünüldüğünde; kesin vakaların artması durumunda Ardahan Devlet Hastanesi’nin yanında bulunan KYK’ya bağlı Ardahan Yurdu’nun Covid-19 pozitif temas olan hastaların tedavi ve izolasyonu için kullanılmasına oy birliği ile karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

ADANA

Adana Valiliği, pozitif vaka sayısında önemli oranda artış meydana geldiğini, artışın devam etmesi halinde ek tedbirler alınacağını bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, "Valiliğimiz koordinesinde görevli denetim ekiplerimizce gerçekleştirilen denetimlerde vatandaşlarımızın; pazar yerlerinde, AVM'lerde, marketlerde, halka açık olan kalabalık alanlarda tedbirli olmadıkları görülmüş ve vatandaşlarımıza maske takmaları, sosyal mesafe kuralına uymaları ve el hijyenine dikkat etmeleri konusunda gerekli uyarılar yapılmıştır. Yapılan tüm uyarılara rağmen bu durumun sürmesi ve vaka sayılarındaki artışın devam etmesi halinde vatandaşlarımızın sağlığını korumak ve ilimiz genelindeki vaka sayısındaki artışı kontrol altına almak amacıyla valiliğimizce ek tedbirler alınması kaçınılmaz olacaktır."

Kentteki camilerden "Dikkat koronavirüs vaka sayısı arttığı için maske takalım, sosyal mesafeye uyalım, el hijyenini dikkat edelim" anonsları yapıldı.

KASTAMONU

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, kent genelinde koronavirüs vaka sayısının arttığını belirterek, "Kastamonu'da son zamanlarda bir artış var, bu işin şakası yok. 3 günlük rakamlar yüksek" dedi.Manisa Valiliğine atanan Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Gazeteciler Cemiyetine veda ziyaretinde bulundu. Burada koronavirüs salgınına ilişkin açıklamada bulanan Vali Karadeniz, bugüne kadar kentte 5 bin 286 kişiye test yapıldığı belirterek, "Kastamonu'da son zamanlarda bir artış var, bu işin şakası yok. 3 günlük rakamlar yüksek. Her gelen rakam ilin rekor sayısı. Dünkü sayımız, pandeminin en yüksek dönemdeki sayıdan da yüksek. Ölüm vakalarında sayımız düşük; iki elin parmak sayısından daha az" dedi.

CİZRE

Şırnak'ın Cizre ilçesinde birçok mahalle ve sokak, koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki artış sonrası karantina altına alındı.

DERSİM

Dersim’de  koronavirüs tedbirleri nedeniyle kent merkezi ve ilçelerde maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı.Valilikten yapılan açıklamada, “Tunceli merkez ve Çemişgezek, Hozat, Mazgirt, Nazımiye, Ovacık, Pertek, Pülümür ilçelerinde zorunlu hallerde evlerinden dışarıya çıkacak vatandaşlarımızın, kendilerinin ve diğer vatandaşlarımızın sağlığı için maske kullanmalarının zorunlu olmasına 30 Haziran 2020 tarihine kadar karar verilmiştir” denildi.

AVM’LER

Öte yandan alışveriş merkezlerinde (AVM) örgütlü bulunan TezKoop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu ise vaka sayısının artışa geçtiğine dikkat çekti. Özdemiroğlu, “Gerekli önlemler alınmadı. Çeşitli kentlerdeki AVM’lerden yağmur gibi vaka haberleri geliyor. Hemen önlem alınmalı” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gebze'de sendika temsilcileriyle kıdem tazminatının fona devri planını konuştuk

SONRAKİ HABER

Kırşehir İl Emniyet Müdürü ve Akpınar İlçe Kaymakamı’nın Kovid-19 testi pozitif çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...