21 Şubat 2020 16:04

Af Örgütü’nden İngiltere’ye Assange çağrısı: İade edilmemesi güvence altına alınmalı

Uluslararası Af Örgütü Julian Assange için İngiltere'ye çağrı yaptı: Birleşik Krallık açık ve net bir şekilde Assange’ı ağır insan hakları ihlallerine uğrayabileceği ABD'ye göndermemekle yükümlü.

Fotoğraf: Murat Kuseyri/Evrensel (Arşiv)

Paylaş

Birleşik Krallık yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevi’nde tutulan Julian Assange’ın Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) iade edilmesi için açılan davanın ana duruşması 24 Şubat’ta görülecek.

ABD yetkilileri Assange’a, Wikileaks’teki çalışmaları kapsamında, gizli belgeleri yayınlaması nedeniyle suçlamalar yöneltiyor.

Duruşma öncesi açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Assange’ın iadesini talep eden ABD yetkililerinin casusluk suçlamalarını ve bununla bağlantılı diğer tüm suçlamaları düşürmesini istedi. Af Örgütü, Assange’ın acilen serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Af Örgütü açıklamasında, “ABD’deki suçlamaların düşürülmemesi halinde Birleşik Krallık yetkilileri Julian Assange’ın ağır insan hakları ihlallerine maruz kalabileceği ABD’ye iade edilmemesini güvence altına almalıdır” denildi.

"HALKIN BİLGİ ALMA HAKKI ENGELLENEMEZ"

UAÖ Avrupa Direktör Yardımcısı Massimo Moratti konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “ABD hükümetinin, ordunun işlediği savaş suçlarını da gösteren gizli belgeleri yayınladığı için Julian Assange’ın peşini bırakmaması, ifade özgürlüğüne yönelik geniş çaplı bir saldırıdan başka bir şey değildir” dedi. Moratti, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dava, güvenilir kaynakların açıkladığı bilgileri yayınlayarak, yetkililerin suçlarını ortaya çıkaran gazeteciler ve diğer kişiler üzerinde çaydırıcı bir etki yaratabilir. Bu da hükümetlerin neler yaptığına dair halkın bilgi edinme hakkını son derece olumsuz etkileyebilir. Assange’a buna benzer fiilleri nedeniyle yöneltilen tüm suçlamalar düşürülmelidir.”

"ASSANGE ABD’DE AĞIR İNSAN HAKLARI İHLALİNE UĞRAYABİLİR"

UAÖ’nün yaptığı incelemelere göre Assange’a yöneltilen suçlamalar, doğrudan Assange’ın WikiLeaks’te yaptığı çalışmalar kapsamında gizli belgeleri yayınlamasından kaynaklanıyor. Tek başına suç teşkil etmemesi gereken bu fiil, araştırmacı gazetecilerin mesleki kapasiteleri ölçüsünde düzenli olarak yaptıkları işin aynısıdır.

“Birleşik Krallık yetkilileri açık ve net bir şekilde Assange’ı ağır insan hakları ihlallerine uğrayabileceği ABD’ye göndermemekle yükümlüdür” diyen Moratti, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Julian Assange, ABD’de uzun süreli hücre hapsi de dahil olmak üzere işkence ve diğer türde kötü muamele kapsamına giren tutukluluk koşullarıyla karşı karşıya kalabilir. En üst düzey ABD yetkililerinin kamuoyunda Assange’a karşı planlı bir kampanya yürüttüğü ve masumiyet karinesi ilkesine önemli ölçüde zarar verdiği göz önünde bulundurulursa, Assange’ın adil olmayan bir biçimde yargılanması son derece muhtemel.”

Af Örgütü, uluslararası insan hakları hukukunun, kişilerin ağır insan hakları ihlallerine uğrama riski altında olduğu ülkelere gönderilmesini yasakladığını hatırlatarak “Birleşik Krallık Julian Assange’ı ABD’ye iade eder veya herhangi başka bir yoldan gönderirse uluslararası yükümlülükleri ihlal etmiş olur” dedi.

Tüm dünyada bir imza kampanyası başlatan Uluslararası Af Örgütü, ABD yetkililerine, Julian Assange’a yönelik Wikileaks’teki yayın faaliyetlerinden kaynaklanan tüm suçlamaları düşürme çağrısında bulunuyor.

NE OLMUŞTU?

Avustralya vatandaşı Gazeteci Julian Assange’nin başını çektiği Wikileaks, 2009 yılında ABD’nin istihbarat kaynaklarına ait olduğu belirtilen 1,2 milyon gizli belgeyi yayınlamaya başladığında dünya genelinde büyük bir yankı yarattı. Birçok ülkede sayılı medya organlarında aynı anda yayınlanan belgelerin etkisi sarsıcı oldu. Belgeler arasında ABD’nin Irak ve Afganistan işgalleri sırasında işlediği insanlığa karşı suçları dikkat çekti.

Hakkında İsveç ve ABD mahkemelerinde açılan davalardan ötürü dönemin Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correra tarafından Assange’ye iltica hakkı tanındı. Bunun üzerine Ekvador’un İngiltere’deki büyükelçiliğine sığınan Assange, yedi yıl boyunca elçilik binasındaki bir odada yaşamak zorunda kaldı. Ancak Ekvador’da yapılan seçimlerde Correra’nın yerine Lenin Moreno’nun devlet başkanlığına seçilmesiyle politika değişikliğine gidildi. ABD ile yapılan pazarlıkların ardından Nisan 2019’da elçilikten çıkarılarak İngiltere polisine teslim edilen Assange, ABD’nin suçlamaları ve iade talebi nedeniyle Londra’daki bir cezaevinde tutuluyor.

ABD’de hakkında 175 yıla kadar varan ceza talep edilen Assange’ın iade edilip edilmeyeceği 24 Şubat’ta başlayacak davada ele alınmaya başlayacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli’de, “#Geçinemiyoruz” diyenler imza kampanyasına devam ediyor

SONRAKİ HABER

3. Kadın Yönetmenler Festivali ‘Her kadın başka hayaller kurar’ teması ile başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...