13 Ağustos 2019 06:56

Stockholm’de Julian Assange ve ifade özgürlüğü için eylem

İsveçli aydın ve sanatçılar, Stockholm’de Wikileaks kurucusu ve editörü Julian Assange ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi için eylem düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveçli aydın ve sanatçılar, İngiltere’de tutuklu bulunan Wikileaks kurucusu ve editörü Julian Assange’nin serbest bırakılması ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi için başkent Stockholm’de eylem gerçekleştirdi.

”Barış İçin Sanatçılar Başkanı” Stina Bengts, Assange’nin ABD emperyalizminin kirli ilişkilerini deşifre edip halka duyurduğu için düşman ilan edilip tutuklandığını söyledi.

Bengts, Assage ve dünyanın değişik ülkelerinde cezaevlerinde tutulan tüm gazateci, yazar ve aydınların serbest bırakılmasını talep etti. Barış ve özgürlük şarkıları söyledi.

İSVEÇ BARIŞ KONSEYİ’DEN EYLEME DESTEK

11 barış derneğinin çatı örgütü ”İsveç Barış Konseyi” ve diğer barış örgütleri de gösteriye katılarak Assange ve siyasi tutsaklara destek verdi.

İsveç Barış Konseyi Başkanı Agneta Norberg, Julian Assange, Chelsea Manning ve Edward Snowden’i savunmanın ifade özgürlüğünü savunmak olduğunu ve emperyalist ve kapitalist ülkelerinin eğemenleriyle aynı ifadeleri kullanan İsveç medyasının kötü bir sınav verdiğini söyledi.

İsveç Hükümeti’nin ABD, İngiltere ve Ekvador hükümetleriyle aynı tutumu takınması ve Assange’a psikolojik işkence yapılmasını onaylamasının utanç verici olduğuğunu söyleyen Norberg, ”Biz Assange ve ifade özgürlüğü için baskı altında ve cezaevlerinde tutulanların durumlarını gündeme getirmeliyiz. Bizi susturmaya çalışanlara karşı çıkmalıyız” dedi.

"SELAHATTİN DEMİRTAŞ SERBEST BIRAKILMALI"

Tiyatro Sanatçısı Kemal Görgü, İsveç Hükümeti’nin Assange’ı İngiltere’den isteyerek ABD’ye teslim etmeyi planlamasının demokrasi açısından kaygı verici olduğunu söyledi.

Gerçekleri açıkladıkları için insanların cezaevlerinde tutulmalarının ve insan haklarını savunduğunu öne süren medyanın sesiz kalmasının insanlık için bir utanç olduğunu söyleyen Görgü, ”Kürt lideri Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde tutulmasına Batı dünyasının ölü gibi sessiz kalması utanç vericidir. Suskunluk öldürür. Eğer bugün biz bu haksızlıklara karşı çıkmazsak yarın sıra bize gelecek” dedikten sonra Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istedi.

Gösteride Assange, Mannin, Snowden ve Demirtaş’ın serbest bırakılmalarını talep eden ve ABD’yi kınayan ve ifade özgürlüğünü savunan pankart ve dövizler taşındı.

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’deki kurumlardan, Türkiye’deki doğa katliamına tepki

SONRAKİ HABER

Selahattin Demirtaş'tan eşi Başak Demirtaş için doğum günü kutlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...