12 Kasım 2019 07:25
Son Güncellenme Tarihi: 12 Kasım 2019 13:31

TBMM Araştırma Komisyonu, otizmli öğrencilerin yuhalanması olayı için Aksaray'a gitti

TBMM Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozukluklarını Araştırma Komisyonu, otizmli öğrencilerin okulda yuhalanması olayı ile ilgili Aksaray'da incelemelerde bulundu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozukluklarını Araştırma Komisyonu, Aksaray'da özel eğitimli öğrencilerin sınıflarının yuhalandığı okulda incelemede bulundu. Komisyon Başkanı AKP Antalya Milletvekili Kemal Çelik, ailelerle görüşüp, konuyu araştırıp, çözüm için rapor hazırlayacaklarını söyledi.

42'si özel eğitim öğrencisi olmak üzere toplam 334 öğrencinin eğitim gördüğü Mehmetçik İlkokulunda, aralarında otizmli öğrencilerin de bulunduğu özel eğitim öğrencisi, diğer öğrencilerin velileri tarafından yuhalanmıştı. Özel eğitim öğrencilerinin sınıflarının kapatılıp başka okula gönderilmesinin istenmesine özel eğitim öğrencilerinin velileri tepki göstermişti.

Milli Eğitim Bakanlığı müfettiş gönderip okul müdürü Kuddusi Kurt'u açığa aldı, yerine yeni müdür görevlendirdi. Aksaray Valiliği de özel eğitimli öğrencilerin 5 yıldır okullarında öğrenim gördüklerini ve görmeye devam edeceklerini belirterek soruşturma başlattı.

KOMİSYON ÜYELERİ AİLELERLE GÖRÜŞTÜ

TBMM Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozukluklarını Araştırma Komisyonu, konuyu araştırmak için kente geldi. Valilik ve belediyeyi ziyaret eden komisyon üyeleri, okulda incelemede bulunduktan sonra özel eğitimli öğrenciler ve velilerle ön görüşme yaptı.

Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri Aksaray Mehmetçik İlkokulunu ziyaret ederken

Komisyon başkanı olan AKP Antalya Milletvekili Kemal Çelik, yapacakları görüşme ve araştırmalar neticesinde çözüm için rapor hazırlayacaklarını söyledi. Çelik, 'Mehmetçik İlkokulunun kaynaştırma eğitiminin verildiği bir okul olduğunu ifade ederek "Kaynaştırma eğitiminin ideal olanı, çocukların burada bir arada yaşaması, kaynaşması, birbirinden etkilenmesidir. Bu çocukların diğer çocuklardan eğitim olarak alacakları var. Diğer çocukların da bu çocuklardan alacak dersleri var. Örneğin bir mimar, mühendis yetişti, ileride yaptığı inşaatı bu çocuklara göre planlayacak. Bunların hepsi önemlidir" dedi.

"OTİZM HIZLA YAYILIYOR"

Otizm oranın yüksek olduğunu, bunun sebep ve çözümleriyle ilgili de komisyon olarak araştırma yaptıklarını belirten Çelik, "Otizm hızla yayılıyor. 59 doğumdan 1'i otizmli oluyor, bu yüksek bir oran. Biz hem sebeplerini araştırıyoruz hem de bunun önüne nasıl geçebiliriz, onu araştırıyoruz. Bu çocuklar için tek önemli şey, erken tanı ve erken eğitime başlamaktır. Bu çocuklardaki eğitim önemli. Bu çerçevede de kaynaştırma eğitimi önemli'' diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE 0-18 YAŞ ARASI 352 BİN EĞİTİM BEKLEYEN ÇOCUĞUMUZ VAR"

Komisyon üyelerinden CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, eğitimin anayasal bir hak olduğunu belirtti. Arık, "Kimsenin diğerini dışlama, yok sayma hakkı yoktur. Otizmli kardeşlerimizin de, ailelerin de eğitim alması, analarının ak sütü gibi helaldir. Türkiye'de 0-18 yaş arası 352 bin eğitim bekleyen çocuğumuz var. Bunlardan eğitime ulaşabilenlerin sayısı 27 bin. Onlar da bu şartlarda eğitim görüyorlar. Geri kalanlar ise evlerinde. Bizim komisyon olarak görevimiz, onları evlerinden çıkartıp nitelikli bir eğitimle buluşturmak. Şimdi otizmli çocuklara haftada 2 saat veriliyor. Tipik gelişen çocuklara haftada 40 saat veriliyor. Ancak bu çocuklarla, tipik gelişen çocuklar aynı sınava tabi tutuluyor. Bu adaletsizliktir. Bunu ortadan kaldırıp eğitim saatini artıracağız" ifadelerini kullandı.

Özel eğitim öğretmeni eksikliğinin olduğunu da belirten Arık, "Bir Okullarımızı geziyoruz ve görüyoruz ki özel eğitim öğretmeni eksikliği var. Sadece 1 ay eğitim alarak bu çocuklara eğitim vermeye çalışıyorlar. Onların emeklerine sağlık ama böyle olmaz. Sertifikayla 1 saat eğitim alarak sosyoloji bölümü uzmanının, din kültürü bölümü uzmanının, işletme bölümü mezunun bu çocuklara eğitim vermesi olmaz. Bizim görevimiz bu eksiklikleri yerinde tamamlamak" dedi.

"BU ÇOCUKLAR HEPİMİZİN"

Komisyon üyelerinden AKP Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu da komisyonun faaliyetlerinin sürdürülebilir olmasına, çözüm önerisi sunmasına, yasama organında değerlendirilmesine önem verdiklerini belirterek "Bu çocuklar hepimizin. Onlar için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız var. Bu zihniyet dönüşümü toplumun her kesiminin bir araya gelebilmesi ve aynı yöne bakabilmesiyle mümkün. Burada siz basın mensuplarımızdan da hassasiyet bekliyoruz" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Konya'da öğretmene şiddet: Ödevini sorduğu öğrencinin yumruklu saldırısına uğradı

SONRAKİ HABER

Beyoğlu'da kadına şiddet: Kendisine para vermeyen kadına inşaat demiriyle saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...