09 Aralık 2017 23:57

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler: Grev komiteleri kurulmalı

Birleşik Metal-İş'in 'İşverenler içinden geçtiğimiz olağanüstü koşullara güvenmesinler' açıklamasını hatırlatan işçiler komite kurulması çağrısı yaptı

Paylaş

Birleşik Metal-İş’in yaptığı “İşverenler, içinden geçtiğimiz olağanüstü koşullara güvenmesinler. Metal işçileri, fiili ve meşru haklarını, her koşul ve şartta kullanacaklardır” açıklamasına dikkat çeken işçiler, grev komitelerinin kurulmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Metal işçilerinin ortak mücadelesinin sağlanması için de çalışmalara başlamak gerektiğini söyleyen işçiler, eylemlerin de giderek üretime etki eder şekilde ilerletilmesini istiyor. 

Birleşik Metal-İş Sendikası Merkez Toplu Sözleşme Komisyonunun önceki gün yaptığı toplantının ardından yaptığı açıklamayı farklı bölgelerde bulunan Birleşik Metal-İş üyesi işçilerle konuştuk. Gebze’den bir işçi MESS’in 3.2 zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına herkesin tepkisi olduğunu ancak tepki göstermenin yetmeyeceğini söyledi. Sendika açıklamasında yer alan “Grev yasaklarına karşı fiili ve meşru mücadele” yönlü açıklamayı olumlu karşıladığını belirten işçi, “Bunu EMİS sözleşmesinde de gördük. Türlü engeller çıkarıldı, sonunda grev yasağı geldi. Ama arkadaşlarımız yasağa rağmen mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürerek örnek bir kazanım elde etti” hatırlatmasını yaptı. MESS’in Türkiye’nin en örgütlü ve sert patron örgütü olduğuna dikkat çeken işçi, bu nedenle olası engellere karşı şimdiden hazırlık yapılması gerektiğini dile getirdi. Birleşik Metal-İş yönetiminin geçmişten de ders çıkararak, işçilerin taleplerinin karşılanması için mücadelesi sonuna kadar götüren bir örgütlülük içinde olmasını isteyen işçi, “Kazanım için bu önemli olacak. Bunu sendikamızdan görmek istiyoruz” diye konuştu. 

KOMİTELER OLUŞTURULMALI

Bir başka işçi ise grev komitelerinin önemine dikkat çekerek “Üretim birimlerinden başlayarak bizlerin her bölümden ve vardiyadan belirleyeceği işçilerle komite oluşturmalı ve toplantılara şimdiden başlamalıyız. Alınan eylem kararlarıyla birlikte bu hazırlığı da yaparsak bu sert süreçten kazanımla çıkabiliriz” diye konuştu. Alınan eylem kararlarını değerlendiren bir başka işçi ise, fabrika içinden başlayan eylemlerin giderek artırılması gerektiğini, eylemlerde OHAL’e karşı da mücadele etmek gerektiğini dile getirdi. 

Alınan eylem kararlarının henüz patronlara ve MESS’e geri adım attıracak güçte olmadığını dile getiren bir başka işçi, “Süreç ilerledikçe bu eylemlerin daha sert ve mücadeleci bir şekle bürünmesi gerekiyor” dedi. Bunun için işçilerin karar alacağı ve üretime doğrudan müdahale edebilecek eylemlerin yapılması gerektiğine işaret eden işçi, “Var olan bu süreçte MESS karşısında metal işçileri olarak birlik olmalıyız. Sermayenin ve MESS’in geri adım atmasının en önemli yolu sendika farkı gözetmeden tabanda taleplerimiz etrafında birleşmekten geçiyor. Tüm patronlar birlikse biz de sendika farkı gözetmeden bütün metal işçileri olarak birleşmeliyiz” diye konuştu. 

GREVE HAZIR OLMALIYIZ

Mersin’den görüştüğümüz bir işçi ise, “Haberini alıyoruz, pek çok ilde de bizimle aynı durum var. Yani fabrikalar sürekli yatırım yapıyor, işçi sayısı artıyor, kârlarını katlıyor. O zaman bizim taleplerimizin karşılanmasının önünde bir engel yok” dedi. İşçi taleplerin arkasında net durulmasını ve hazırlıkların da buna göre yapılmasını istedi.  

Eskişehir’den bir işçi ise “Sendika merkezinin alacağı kararları uygulayacağız” diyerek söze başladı. Sakal bırakma, yemekhane eylemi gibi basit eylemlerin değil, etkili eylemlerin yapılmasını isteyen bir başka işçi ise “Üretimi durdurmalıyız” çağrısında bulundu. 

İstanbul’dan bir işçi ise “3 yıl bu sefer de geçerse bir daha asla 2 yıla dönemeyiz” diyerek bu dönemki sözleşmenin önemine dikkat çekti. Trakya’dan bir işçi de metal patronlarının sözleşme sürecine hazırlıklı girdiğini belirterek, işçiler olarak kendilerinin de greve hazır olmaları gerektiğini ifade etti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)


BİRLEŞİK METAL-İŞ: OHAL'E GÜVENMEYİN

Birleşik Metal-İş Sendikası Merkez Toplu Sözleşme Komisyonu toplantısında MESS’in dayatmalarına karşı fazla mesaiye kalmama, talepleri içeren kokartlar takma, vardiya girişlerinde servislerden inilerek toplu yürüyüş yapma ve MESS’e üye işyerlerinin bulunduğu bölgelerde kitlesel basın açıklamaları yapma kararı alındı. Patronlara “Olağanüstü koşullara güvenmeyin. Metal işçileri, fiili ve meşru haklarını kullanacaklardır” uyarısı yapıldı. 

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, MESS’in başta 3 yıllık toplusözleşme olmak üzere, ücret  ve sosyal haklar için verdiği zam ile kazanılmış hakları geriye götürmeyi amaçlayan tekliflerinin kabul edilmeyeceği belirtildi. “MESS’e üye işyerleri üretim rekorları kırmakta ve sektörün kârlılığı tartışılmaz durumdadır” denilen açıklamanın devamı şöyle: “İşverenler işçilerin sırtından kazandıklarının küçük bir bölümünü bile işçilere vermek istemiyorlar. İşverenler, içinden geçtiğimiz olağanüstü koşullara güvenmesinler. Metal işçileri, fiili ve meşru haklarını, her koşul ve şartta kullanacaklardır.” Birleşik Metal-İş üyelerinin yarından (11 Aralık) itibaren MESS’e bağlı işyerlerinde tepkilerini dile getireceği belirtilen açıklamada, eylem takvimi açıklandı: 

■ 11 Aralık Pazartesi gününden itibaren işyerlerinde fazla mesailere

■ 11 Aralık Pazartesi gününden itibaren (2 hafta süreyle) talepleri içeren kokartlar takılacak.

■ 15 Aralık Cuma günü başlayarak, her hafta cuma günleri vardiya girişlerinde servislerden inilerek toplu bir şekilde yürüyüş yapılacak.

■ Önümüzdeki günlerde, MESS’e üye işyerlerinin bulunduğu bölgelerde kitlesel basın açıklamaları yapılacak.

■ Bu eylem ve etkinlikler yanında, günlük gelişmeler dikkate alınarak, zamanı ve şekli Genel Yürütme Kurulu tarafından belirlenecek eylem ve etkinlikler yapılacak. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Kadrolu olmayacağız ama adı taşeron kalktı olacak'

SONRAKİ HABER

Zelal Ayman: Cinsiyetsiz insan hakları, sorunlu ve yetersiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa