17 Mart 2017 23:57

İşyeri komitesiyle hep birlikte bu işin  üstesinden geldik

Çiğli Schneider Baştemsilcisi Sedat Sadak, Evrensel'in Toplu İş Sözleşmesi ekine toplusözleşme sürecini nasıl geçirdiklerini yazdı.

Paylaş

Sedat SADAK
Çiğli Schneider Baştemsilcisi/İzmir

Sendikamız Birleşik Metal-İş ile Elektromekanik Metal İşverenler Sendikası (EMİS) arasında sözleşme görüşmelerine başlandığı ilk günden son güne kadar masada işyeri temsilcileri olarak yerimizi alıp, her aşamaya tanıklık ettik. İşverenlerin daha ilk toplantıdan başlayarak süreci yayma, süreci uyuşmazlık ve greve doğru götüren tutumlarına şahit olduk.

Gerçi burjuvazinin doğası gereği böyle davranması doğaldı. Biz de buna karşı işçilerin talepleriyle oluşturulan taslağımıza sahip çıktık. Her aşamasında beraber karar aldık ve alınan kararları işyerlerimizde disiplin içinde ve eksiksiz hayata geçirerek hem işverene hem de sendikaya kararlılığımızı gösterdik. Geri adım atılmaması ve alınacak kararların arkasında durulursa işçilerin de sonuna kadar eylemleri kararlılıkla yürüteceklerinin mesajını verdik.

Bizler işyerimizde kurduğumuz işyeri komitesi ile sürece tüm işçileri de dahil ettik. Böylece hem talepler hem de mücadele tüm işçiler tarafından sahiplenildi. Gerekirse bedel ödemeyi göze aldığımızı da dosta düşmana gösterdik.

Her toplantı öncesi ve sonrası işyerinde işçileri bilgilendirerek olumlu ve olumsuz görüşmelerden haberdar ettik. Böylece alınan her kararı eksiksiz hayata geçirdik. Birer saatlik işbırakamalar ve yapılan diğer eylemlerin ardından işveren noter tespiti yaparak zarara uğradıkları saatler için yasal işlem yapacağını söyledi. Ancak Günsan işçileri için yapılan 1 saatlik iş bırakma sonrası tutulmak istenen tutanaklara, bir gün sonra 2 saat iş bırakarak cevap verdik. 

Sendika genel merkezinin de alınan kararların arkasında durması işçiler tarafında olumlu karşılandı.

Bir önceki dönem yaşanan sorunların ve sıkıntıların yaşanmaması için hem işçiler hem de kitle örgütleri EMİS sözleşme sürecini takip ediyordu. Sözleşmemiz, sonrasında yapılacak MESS gibi toplusözleşmeleri etkileyeceği için zor bir sınavdı. Nihayetinde biz işyerimiz de işyeri komite üyesi her arkadaşımızı bir temsilci gibi görüp, sorumluluğu da paylaşarak bu işin üstesinden, eksiklerimiz de olsa, geldiğimizi düşünüyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Siz kriz dedikçe, biz sinir krizi geçiriyoruz

SONRAKİ HABER

Daha fazlası için mücadele etmeliyiz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...