3 Mayıs 2025 10:12

EMEP: İşçi ve emekçileri basın ve ifade özgürlüğüne sahip çıkmaya çağırıyoruz

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kapsamında açıklama yapan EMEP, “İşçi ve emekçileri basın ve ifade özgürlüğüne sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

EMEP: İşçi ve emekçileri basın ve ifade özgürlüğüne sahip çıkmaya çağırıyoruz

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Emek Partisi (EMEP), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kapsamında yazılı açıklama yayımladı. Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin geçen yıl 158. sıradayken bu yıl 180 ülke içerisinde 159’üncü sıraya gerilediği ifade edilen açıklamada, bu yıl da “çok vahim” durumda olan ülkeler sınıfına girdiği belirtildi.

HDK soruşturması kapsamında gazetecilerin tutuklandığı, İBB soruşturmalarına tepki olarak gelişen eylemleri takip eden gazetecilerin de gözaltına alındığı hatırlatılan açıklamada, “Geride bıraktığımız yıl gazeteciler hakkında yüzlerce yeni soruşturma açılırken, gündüz iktidar basını ve trolleri tarafından hedef gösterilen gazetecilerin gece sabaha karşı evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alındığına şahitlik ettik. Ev hapsi uygulaması da birçok başka kesim gibi, gazeteciler açısından yaygınlaşmaya başlayan yeni bir ceza tipi olmaya başladı. Gazetecilerin haber kaynaklarına ulaşmasını ve yerinde gözlem yapmasını engelleyen bu uygulama halkın haber alma hakkını önündeki tehditlerden biri haline gelmiştir” denildi.

“Ek iş yağan gazeteci sayısı artıyor”

Son bir yıl içinde sokakta haber takibi yapan gazetecilerin sık sık polis şiddetine maruz kaldığı, muhalefetin sesine yer veren sınırlı sayıdaki televizyon kanalının ise RTÜK tarafından ağır cezalara çarptırıldığı dile getiren açıklamada, “Bir yandan Kürt sorunuyla bağlantılı olarak ‘yeni bir süreç’ konusunda beklenti yaratmaya çalışan iktidar diğer yandan içeride ve dışarıda operasyonlarını sürdürürken, Kürt basın emekçileri hem Türkiye’de hem de Suriye’de bu operasyonların hedefi oluyor” ifadelerine yer verildi.

Gazetecilerin iktidarın baskıları yanında birde ekonomi politikalarının sonuçlarından da nasibi alığı belirtilen açıklamada, “İşsizlik, güvencesizlik ve ekonomik belirsizlik altında mesleğini icra etmeye zorlanan basın emekçileri arasında, geçinmek için ek iş yapanların sayısı her geçen gün daha da artıyor” denildi.

“İsrail ordusu Gazze'de 82, Lübnan'da 3 gazeteciyi katletti”

Basına, gazetecilere karşı tutum bakımından Türkiye'deki Saray iktidarıyla kardeş ülkenin ise İsrail olduğu aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer veridi; “Gazetecileri Koruma Komitesi’nin 15 Şubat 2025 tarihinde kamuoyuyla paylaştığı rapora göre, geçen yıl yaşamını yitiren 124 gazeteciden 85'i, İsrail tarafından öldürüldü. İsrail ordusu Gazze'de 82, Lübnan'da 3 gazeteciyi katletti. ABD Başkanı Trump’ın Gazze’ye yönelik olarak gündeme getirdiği tehcir politikası, İsrail’in Filistinlilere ve gazetecilere yönelik süregiden baskısını da destekleyerek cesaretlendirmektedir.

“Gazeteciler serbest bırakılsın, RTÜK kapatılsın!”

Halkın haber alma hakkı için Türkiye’de iktidarın, Ortadoğu'da İsrail’in zulmüne boyun eğmeyen gazeteciler, sömürüsüz, özgür ve bağımsız bir Türkiye’nin, halkların özgür yaşadığı bir Ortadoğu’nun inşası bakımından da bir umuttur.

Mesleğini yaparken halka bağlılığı esas alan gazetecilerin, halkların çıkarlarından ödün vermeyen basın kurumlarının yalnız bırakılmaması da bir o kadar önemlidir. Basın emekçilerinin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlarken, ülkemizin işçi ve emekçilerini basın ve ifade özgürlüğüne sahip çıkmaya çağırıyoruz. Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın! RTÜK kapatılsın! Gazetecilere özgürlük!” (Medya Servisi)

Evrensel'i Takip Et