Evrensel'in manşeti | Bugün 23 Nisan Abdurrahman
İş cinayetinde yaşamın yitiren 742 çocuk bu yıl 23 Nisan’ı kutlayamıyor. Niğde Bor’daki plastik geri dönüşüm tesisinde çalışırken hayatını kaybeden 14 yaşındaki Abdurrahman Özkul da bunlardan biri.

Görsel: Evrensel
14 yaşındaki Abdurrahman Özkul, Niğde Bor’daki plastik geri dönüşüm tesisinde, sigortasız ve denetimsiz koşullarda çalışırken makineye kapılarak 10 gün önce hayatını kaybetti. Abdurrahman Özkul’un dedesi Vahap Özkul, torununun “Elektrikli bisiklet almak için” çalıştığını söyledi. Amcasıyla birlikte aynı fabrikada sigortasız çalıştı. Ölümünün ardından patron “Fabrika kapalıydı, nasıl girmiş” dedi. Sanayi bölgesi başkanı olan Niğde Valisi Cahit Çelik, sessizliğini korurken, olayın ardından kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmadı. Abdurrahman’ın ölümü, çocuk emeği ve denetimsizlikle beslenen bir sistemin ürünü. 23 Nisan’da 742 çocuk işçi eksik.
Uğur Zengin’in yazısı
Çocuklar tarikatla sanayi arasına sıkıştırıldı
23 Nisan öncesi konuştuğumuz 17 yaşındaki Yakup, ortaokuldan sonra 2 sene açıktan okumuş, bu sırada hafızlık eğitimi almış. O günlerini ‘Hapiste gibiydim’ diye anlatıyor. Ardından MESEM’e girmiş, işçi olarak çalışıyor. Ailesinin geçimine destek veriyor. 23 Nisan’daki dileklerini sorduğumuz Yakup, “Sigortanın emekliliğe yansımasını isterim. Bir de MESEM kapsamında çalışanlara asgari ücretin üçte birini veriyorlar ya bu değişsin” diyor.
Nisa Sude Demirel’in haberi
Kutlamaya değil tarlaya
13 yaşındaki İbrahim ve Fatma, bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tarlada çalışarak geçirecek. Çocuklar, “Ben de 23 Nisan’da gösteri yapmak isterdim. Ama okuyamadım. Çünkü hep işe geliyoruz” diye anlatıyor koşullarını.
Volkan Pekal ve Seren Elataş’ın haberi
‘Hayat hapishane gibi’
Dükkanın bütün işini yaptıklarını, 12 saat mesaiye kaldıklarını anlatan Ankara OSTİM Mesleki Eğitim Merkezindeki öğrenciler, “Hepimiz aynı koşulları yaşıyoruz. Yaşadığımız hayat hapishane gibi, bir geleceğimiz yok” diyor.
Kürşat Akıncı ve Deniz Kemeç’in haberi
50 ilde bebek ölüm hızı arttı
Daha fazla para için bebeklerin ölümüne neden olan özel hastane çetesinin davası sürerken TTB, ‘Sağlıkta ticari çeteleşme: Bebek ölümleri raporu’nu paylaştı. Raporda, sağlıkta çeteleşmenin önüne geçilmesi için SGK’nin sağlık hizmeti alımına son vermesi ve yeni bir sağlık sistemi inşa edilmesi çağrısı yapıldı.
Cumhuriyetle birlikte 1928’de binde 250-300 olan bebek ölüm hızı 2000’lerde binde 10’un altına düşse de AKP’nin sağlığı ticarileştiren politikalara hız vermesiyle 2023’te yeniden binde 10’a yükseldi. Türkiye genelinde 50 ilde bebek ölüm hızı arttı. 40 bin bebek doğum öncesi yeterli bakım almadan doğdu.
İstanbul Barosu: 20 çocuk kelepçelendi, 12’si fiziksel şiddet gördü
İstanbul Barosu, son bir ayda İstanbul’da yaşanan gözaltılar, tutuklamalar ve bunlara eşlik eden güvenlik müdahaleleriyle ilgili kapsamlı bir hak ihlali raporu hazırlayarak kamuoyuyla paylaştı.
“AKP artık Meclise de ihtiyaç duymayabilir”
TBMM’nin 105. yılını değerlendiren Siyaset Bilimci Dinçer Demirkent, 19 Mart’ın ardından Türkiye’nin bir sınıra geldiğine dikkat çekerek, “AKP’nin bir heyet olarak da TBMM’ye ihtiyaç duymayabileceğini düşündürttü. Seçilmiş belediye başkanlarının, milletvekillerinin, cumhurbaşkanı adaylarının hapiste tutulmasıyla iradelerinin gasbedildiğini düşünen halk, iradesini demokratik biçimde ortaya koymanın yollarını bizzat kendisi buluyor” dedi.
Birkan Bulut’un haberi
23 Nisan: Sevgiyle öfke arasında…
Koray R. Yılmaz’ın yazısı
Halk yönetmiyorsa, cumhuriyet ne ki?
Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar’ın yazısı
Çocuklara kıymayın efendiler!
Turgay Olcayto’nun yazısı
Çocuklarımızın geleceği için
Toplu sözleşme masasına Erdoğan-Şimşek programıyla oturan Koç Holdingin 3 yıllık sözleşme ve yüzde 28 zam dayatmasına karşı, Petrol-İş üyesi TÜPRAŞ işçilerinin tepkisi sürüyor. İşçilerin eylemleri, Aliağa, İzmit, Kırıkkale ve Batman’daki rafineriler önündeki eylemleri, yemekhane işgalleri ve Koç Vakfından toplu çıkış dilekçeleriyle büyüyor.
Koç’un sürekli “Biz bir aileyiz” dediğini aktaran işçiler, “Son üç dönemdir hem ücretlerimiz düştü hem de çalışma koşullarımız kötüleşti. Çocuklarımıza ekmek götüremeyecek haldeyiz. Madem aileyiz, biz neden bu haldeyiz?” diye tepki gösteriyor. “Star ve PETKİM işçisini de yarın aynı saldırı bekliyor” diyen işçiler birlikte mücadele çağrısı yapıyor.
Eren Saran’ın haberi
1 iş yerinde grev, 4 iş yerinde grev kararı
Petrol-İş Gebze Şubesinin örgütlü olduğu, Portakal Plastik’te yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işçiler yüzde 120 zam isterken patronun yüzde 45 dayatması üzerine grev kararı asıldı. Yine Şişecam’a bağlı soda, kojen, kromsan ve tuz işletmelerinde çalışan Petrol-İş üyesi işçiler de 14 Mayıs’ta greve çıkacaklarını duyurdu.
Aynı gün Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş’in örgütlü olduğu Ankara’daki Altındağ Belediyesindeki işçiler greve başlarken, Genel-İş’in örgütlü olduğu İzmir’deki Gaziemir Belediyesinde çalışan işçiler de 30 Nisan’daki grev öncesi 2 saat iş bıraktı. Konak Belediyesi işçileri de yüzde 16 dayatmasına karşı 7 Mayıs’ta greve başlayacaklarını açıkladı. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et