5 Nisan 2025 15:09

Halk, marina genişleme projesine karşı doğal ve kültürel mirasını savunuyor

MUÇEV’in Karacasöğüt Koyu'nda planladığı marina kapasite artırım projesinin ÇED süreci son aşamaya gelirken halk, marina genişleme projesine karşı doğal ve kültürel mirasını sahip çıkıyor.

Halk, marina genişleme projesine karşı doğal ve kültürel mirasını savunuyor

Fotoğraf: Kent Politikaları Derneği

Muğla — Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm ve Ticaret Şirketi’nin (MUÇEV) Karacasöğüt Koyu'nda planladığı marina kapasite artırım projesinin ÇED süreci son aşamaya gelirken, bölge sakinleri yaşam alanlarını tehdit eden MUÇEV’e karşı bir araya geldi. Karacasöğüt sakinleri ve yaşam savunucuları aynı projenin 3’üncü kez önlerine getirilmesine ve ÇED sürecine tepkili.

Kent Politikaları Derneği yaptığı açıklamada, “Projenin hayata geçirilmek istendiği koy Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alan ve 1. derece arkeolojik sit alanı ve doğal sit vasıflarına sahip. Bölge biyolojik çeşitliliği ve kıyı dinamikleri üzerinde potansiyel riskler taşıyor” dedi.

“Bölgenin ekosistemini olumsuz etkileyecek”

Planlanan marina genişlemesinin, Akdeniz'e özgü deniz çayırları (Posidonia oceanica), Caretta caretta ve Akdeniz foku başta olmak üzere kıyı ekosistemini olumsuz etkileyeceği konusunda görüş birliği olduğuna değinen Kent Politikaları Derneği, “Artan tekne trafiğinin su kalitesi ve deniz canlıları üzerinde yaratacağı baskı, kara trafiğinin getireceği yük, yapılaşma baskısı el değmemiş Karacasöğüt Koyunun idam fermanı anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.

“Yaşam alanlarını koruma konusunda mücadele kararlılığındayız”

Yaşam alanlarını koruma konusunda mücadele kararlılığında olduklarını belirten açıklamada, ilk girişim olarak iki dilekçe hazırlanıp topluca imzaya açtıklarını, dilekçelerden ilkinin Muğla Valiliği ve Anıtlar Bölge Kuruluna, bölgenin doğal ve kültürel mirasını bozacak hiçbir projeye izin vermeyerek koruma tedbirlerini almaları; ikincisinin ise Marmaris Belediye Başkanlığına olmak üzere projeye ruhsat verilmemesi taleplerini içerdiği açıklandı.

Fotoğraf: Kent Politikaları Derneği

"ÇED olumlu" kararı iptal edilmişti

MUÇEV’in 187 tekne kapasiteli Yat Yanaşma Yeri Kapasite Artırımı projesine, 9 Eylül 2020’de “ÇED gerekli değildir” kararı verildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Muğla 3. İdare Mahkemesi bu kararı iptal etti. Temmuz 2022’de Danıştay 6. Dairesi, mahkemenin iptal kararını onaylamıştı. Bu süreçte MUÇEV, ÇED sürecini yeniden başlatarak bu kez ‘ÇED olumlu’ kararı almıştı. Aynı dönemde, yatırımcı şirketin adı ‘MUÇEV Turizm Tic. AŞ’ olarak değiştirilirken, projenin adı da ‘Yat Limanı, Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Artırımı’ olarak revize edilmişti. Muğla Büyükşehir Belediyesi, ÇED kararına itiraz davası açtı. 2023 Aralık ayında Muğla 1. İdare Mahkemesi, ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etmişti. 27 Haziran 2024’te Marmaris Belediyesi, MUÇEV’in projesinin yapı ruhsatını iptal etmişti. Ancak MUÇEV projede değişikliğe gidip tekne sayısını 178 olarak revize edip yeni bir ÇED süreci başlatmıştı” bilgilerine yer verildi. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sömürü tekerine çomak
Büyük araçlara lastik üreten Öz-Ka Lastik işçileri düşük ücrete isyanda

Sömürü tekerine çomak

Öz-Ka Lastik firmasının büyümesi, Türkiye’deki tüm patronların büyüme öyküsünün özeti: Düşük ücret, düşük vergi, yabancı kiralık işçi, kamu ihaleleri, sendikal bürokrasiyle imzalanan satış sözleşmeleri! “Artık yeter, böyle gitmez” diyen Öz-Ka işçileri, kendilerinden habersiz imzalanan sözleşmeye tepki göstererek fiili greve çıktı, “Sözleşme yenilensin” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Cübbeli Ahmet, “Gazı yavaş yavaş çıkartarak hani bir kerede 7-8 olacağına işte böyle 4’tür, 5’tir, 6’dır, hani gazı çıkart da bizi yıkma” diye ettiği dua sayesinde depremde can kaybı ve yıkım olmadığı imasında bulundu

Evrensel'i Takip Et