11 Mart 2025 07:27

Belediyelerdeki soruşturmada adı geçen Kazova tekstil neydi?

Patronlar Ümit Somuncu ile Mustafa Umut Somuncu'nun atölyeyi boşaltıp gittiği Kazova tekstilde işçiler, tazminatları ve ücretlerine karşılık makinelere haciz koydurup üretime geçmişti.

Belediyelerdeki soruşturmada adı geçen Kazova tekstil neydi?

Fotoğraf: Özgür Kazova Tekstil Kolektifi/Instagram

İstanbul'da CHP’li Ataşehir, Maltepe, Sarıyer ve Şişli belediyelerinde çalışanlar, "DHKP-C'ye finansman sağladıkları" iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında bu sabah gözaltına alındı. Operasyon kapsamında toplamda 32 kişi gözatına alınırken, işçilerin "Patronsuz kazak" sloganıyla üretim yaptığı Kazova tekstilin belediyelerden aldığı ihaleler suçlama konusu yapıldı. Savcılık, "ihalelerde çocuklara dağıtılmak üzere kazak ve tişört alımı yapılmasını" da suç gibi gösterdi. Peki Kazova tekstil neydi?

Kazova direnişi

Kazova fabrikası patronları Ümit Somuncu ile Mustafa Umut Somuncu, "finansal zorluk" gerekçesiyle 2013 yılında bir hafta zorunlu izne çıkarmıştı. İzin bitimi fabrikaya döndüklerinde patronun alacaklarını ödemeden ortadan kaybolduğunu gören işçiler, direniş başlatmış ve Şişli'den Bomonti'ye yürümeye başlamıştı.

4 aylık ücretleri, kıdem ve ihbar tazminatları ödenmeyen 94 işçi gündüz fabrikada eylem yaparken patronlar gece saatlerinde yaptıkları bir operasyonla fabrika içindeki bütün malları alıp gittiler. Geride 40-50 yıllık makineler bırakıldı. 28 Haziran’da işçiler fabrikada işgal başlattı.

11 işçi, alacakları karşılığında haciz koydurdukları makineleri sahiplendi ve tamir ederek 1 Eylül günü patronsuz üretime geçti, binlerce kazak üretti. Yurt dışından dahi siparişler almaya başladı.

30 Eylül’de fabrikanın önünde bir defile düzenlendi, "Kazova Direnişi 2013" koleksiyonu, ünlü isimlerin de yardımıyla podyumda tanıtıldı. Birçok sanatçı ve oyuncu defilede işçilerin ürettiği kazakları giydi. Kazova Tekstil, Küba Genç Milli Takımı'na da forma dikti.

Özgür Kazova Tekstil Kolektifi

Fotoğraf: Özgür Kazova Tekstil Kolektifi/Instagram

Kooperatif kurarak Kazova atölyesini çalıştırmayı sürdürme kararı alan işçiler, ocak 2014'te açmaya hazırlandıkları “Kazak ve Kültür Merkezi” adlı mağazalarında Evrensel'e konuşmuştu. 16 yıllık Kazova işçisi Engin Yıldız, "Aramızda AKP’li var, CHP’li var; Alevi var Sünni var ama bu ayrımlar bizim masamızda hiç konuşulmadı. Bizim masamızda işimiz için neler yapabiliriz diye konuşuldu" demişti. 8 yıllık Kazova işçisi Aynur da “İlk defa emeğimizin değerinin farkına varıyoruz” diye konuşmuştu. (Politika Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Ülkede 10 milyon kişi 25 bin liranın altında, açlık sınırı civarında bir ücretle çalışıyor.

65 yaş üstü nüfusun yüzde 13’ü geçinebilmek için, inşaat gibi ağır işler de dahil, çalışıyor.

Aile Bakanlığı verilerine göre 3 milyon 690 bin aile sosyal yardımla geçiniyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
MEB’in tarikatlardan sonra Ülkü Ocaklarıyla protokol imzalamasının ardından Ülkü Ocaklarının okullarda düzenlediği etkinliklerin propaganda ve eleman kazanmaya dönüştüğü iddiaları gündeme geldi

Evrensel'i Takip Et