11 Ocak 2023 12:35

Fransa’da sendikalar, Macron'un emeklilik düzenlemesine karşı greve hazırlanıyor

Fransa’da sendikalar, emeklilik yaşını 64’e ve prim ödeme süresini 43 yıla çıkaran yasa tasarısına karşı 19 Ocak’ta grev yapma kararı aldı.

Fransa’da sendikalar, Macron'un emeklilik düzenlemesine karşı greve hazırlanıyor

Fotoğraf: Eren Araman/Evrensel

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan, emeklilik yaşını 64’e ve prim ödeme süresini 43 yıla çıkaran yasa tasarısına karşı sendikalar 19 Ocak’ta grev yapma kararı aldı.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, yeni “emeklilik reformunun” içeriğini bir basın toplantısı ile açıkladı ve emeklilik yaşını 64'e çıkaracaklarını duyurdu.

43 YIL PRİM ÖDEME ZORUNLULUĞU GELİYOR

Mevcut emekliliğe ayrılma yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e ulaşacağını anlatan Borne, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl boyunca prim ödemiş olmak gerekeceğine işaret etti.

Bazı mesleklerdeki yıpranma payının göz önünde bulundurulacağını söyleyen Borne, mesleki yıpranmaların önlenmesine ilişkin 1 milyar avroluk bir fon oluşturulacağını söyledi.

Borne, en düşük emeklilik maaşının asgari ücretin yüzde 85'ine yükseltileceğini, böylelikle, en düşük emekli maaşının aylık yaklaşık 1200 avro olacağını ifade etti.

Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire de, “emeklilik reformunun” gerekçesini, “2030'da 17,7 milyar avro getirecek” sözleriyle açıkladı. 

GREV VE EYLEM ÇAĞRISI

Çalışma yaşamını 1700’lü yıllara geri götürecek yasa tasarısına karşı ortak açıklama yapan CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, UNSA, FSU ve Solidaires sendikaları, 19 Ocak Perşembe günü bir günlük grev ve eylem çağrısında bulundular.

Paris Bourse du Travail'de düzenlenen basın toplantısında CFDT Genel Sekreteri Laurent Berger tarafından okunan ortak açıklamada, "Bu reform tüm çalışanları, özellikle de erken çalışmaya başlayanları, en güvencesiz olanları ve yaşam beklentisi nüfusun geri kalanından daha düşük olanları sert bir şekilde vuracaktır" denildi. 

Ipsos tarafından yapılan bir ankete göre, halkın yüzde 79'u yasal emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı çıkıyor. (DIŞ HABERLER)


Fransa’da işsizlik ödeneği de tehlikede!

Yaprak ZORLU
Paris

Macron hükümeti reform adı altında emekçilerin kazanımlarını gasbeden yasa değişiklikleri ve kararnamelerin devamını getirmeyi planlıyor. Hükümet, 2019 ve 2021 Pole Emploi reformlarının etkilerini daha kamuoyuna açıklamadan, Sanayi ve Ticaret İstihdamında Meslekler Arası Ulusal Birlik (UNEDIC) bir rapor yayımladı.

Hükümet şubat ayında, işsizleri olumsuz etkilemeye devam edecek bir tasarıyı daha kamuoyuna açıklamayı planlıyor. UNEDIC’in yayımladığı rapor ise 2019 ve 2021 reformlarından sonra işsizlik ödeneklerinin ortalama yüzde 16 azaltıldığını gösteriyor.

2019/2021 reformları sonrasında ortaya çıkan güncel koşullara göre işsizlik ödeneğinden yararlanmak için;

– Çalışanın istifa ve kendi kusuru dışında, patron aracılığıyla işten çıkarılmış olması,

– İŞKUR benzeri bir kuruluş olan Pole Emploi’nın verilerine göre, haftalık 35 çalışma saati baz alınarak, en az 130 gün veya 910 saat (yani yaklaşık 6 ay tam gün) çalışmış olması gerekiyor.

Bu hesap, yaş gruplarına göre farklılık gösteriyor. 53 yaşın altındakiler için son 24 ay, 53 yaş üstü kişiler içinse son 36 ay içindeki çalışma günleri hesaplanıyor.

ÖDENEKTEN YARARLANMA SÜRESİ YÜZDE 25 AZALIYOR

Fransa Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, yeni işsizlik yasası reformunun içeriğinin ilk sinyallerini, işsizlik ödenekleri süresinde yüzde 25 azalmaya gidileceğini söyleyerek verdi.

Kasım ayının sonunda duyurulduğu üzere tasarı, hükümete ülke ekonomisinin “yeşil” veya “kırmızı” olarak tanımlanacak risk durumuna bağlı olarak, işsizlik ödeneğinin süresini kararname ile değiştirme yetkisi veriyor. “Yeşil dönem”, işsizlik oranının yüzde 6’nın altında olduğu ve ilk çeyrekte 0.8 puandan fazla bir artışın yaşanmadığı ekonomik duruma karşılık gelirken, “kırmızı dönem” ise işsizlik oranının yüzde 6’nın üzerinde olması veya bu oranın ilk çeyrekte 0.8 puan artması anlamına geliyor.

BAŞBAKAN GERİ ADIM ATTI

Ancak Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, “işsizliğin yüzde 6’nın altında olması” olarak tanımlanan kriterin geçici olarak geri çekildiğini duyurdu.

Devamında Olivier Dussopt da “İşler iyi gittiğinde kuralları gevşetir, kötü gittiğinde sıkılaştırırız” diyerek hükümetin pozisyonunun gelen ve gelecek tepkilere göre şekilleneceğini gösterdi.

YOKSULLUK GELİRİ İÇİN ÇALIŞMA ŞARTI

Macron hükümeti, 19 bölgede hayata geçirdikleri ön araştırma ve çalışma gruplarıyla, yoksulluk geliri ödeneği (RSA) alan kişiler için, haftalık 10-20 saat çalışmak gibi yeni kurallar getirmeyi planlıyor. Bu yeni tasarı, tüm işçilerin ekonomik durumlarının ağırlaştırılmasına ve ucuz, esnek işçiliğin önünün daha fazla açılmasına yol açacak.

Evrensel'i Takip Et