04 Ocak 2023 14:10

Fransa’da 2023 mücadele yılı olacak!

Macron hükümeti 10 Ocak günü emeklilik yasasına dair taslağı açıklayacak. Tüm işçi ve öğrenci sendikaları bu emeklilik "reformuna" karşı ortak tavır alarak beraber mücadele edeceklerini açıkladılar.

Fotoğraf: Eren Araman/Evrensel (Arşiv)

Paylaş

Haydar TURAN*
Strasbourg

Fransa’da 2022’de birçok iş yerinde işçiler, sendikaları ile iş durdurarak ücretlerin yükselmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için grev ve yürüyüşler gerçekleştirdi. Başta Total ve Esso gibi petro-kimya üretimindeki rafineri işçileri, ücretlerin yükseltilmesi talebiyle haftalarca grev yaptı. Fransız medyasının çokça manipülasyonuna rağmen, ülke geneli ve birçok farklı sektördeki işçilerin büyük bir kesimi, grevleri haklı buldu ve destekledi.

Total işçilerinin bu örnek hak arama mücadeleleri, Fransa’da yeniden ücret artışı talebini gündeme taşıdı. Bu sektörde birçok iş yerinde greve gidilerek ücretlerin yükseltilmesini sağlandı. Bu şunu göstermektedir ki kararlı ve örgütlü mücadelenin olduğu her işyerinde ücret artışları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebi kazanımla sonuçlanabilmektedir.

FRANSA’DA ARTAN YOKSULLUK

Şu anki resmi rakamlara göre enflasyon 2022 son çeyreğinde yüzde 7,1’lere ulaştı. Gaz ve elektrik faturalarındaki artışlar, hayat pahalılığı, enflasyon ve artan yoksulluk işçi-emekçilerin giderek daha da daralan bütçeyle ay sonunu getirmekte zorluklar yaşadığını göstermektedir. 

Fransa’da yoksulluk artmaya devam etmektedir. Milyonlarca emekçi hayat pahalığına karşı ne yapacağını bilmemekte ve bir alternatif beklemektedir. Bu toplumsal sorunların çözümü için gençler, kadınlar, emekliler ve işçiler arayış içindedir. Eğer ki işçi-emekçi sendikaları, emekten, eşitlikten ve özgürlüklerden yana sosyal demokrat, sosyalist, komünist partiler ve dernekler bu ortak sorunlar etrafında ve mücadele hattında kitleleri bir araya getirmeyi başarabilirse, Macron hükümetinin ve sermayenin kemer sıkma ve hak gaspı politikalarını, yasalarını geri püskürtülebilecek koşullar mevcuttur. 

10 Ocak günü, hükümet emeklilik reformu yasasına dair genel hazırladıkları taslağı kamuoyuna açıklayacak. Özellikle, belirtmek gerekir ki hedef 65 yaşında emekliliğin hayata geçirilmesidir. Son aylarda tüm işçi ve öğrenci sendikaları bu emeklilik reformuna karşı ortak tavır alarak gerektiğinde beraber mücadele edeceklerini şimdiden açıklamışlardır. 

CAC 40, KÂR UZERİNE KÂR ELDE EDİYOR!

Fransa’da sermaye sınıfı kâr üzerine kâr elde etmektedir. Borsa endeksli CAC 40 adlı tekelci büyük sermaye grupları 2021’de 160 milyar avro net kâr gerçekleştirdi. 2022 yılında ise ilk 6 ay içerisinde 74 milyar avro net kâra ulaştılar. Buradan yola çıkarak şunu vurgulamak gerekiyor, yaşadığımız bu ekonomik krizin fatura yükünü işçi ve emekçiler ödememelidir. Hükümetin belirttiği emeklilik ve sağlık kasalarındaki açık, sermayenin elde ettiği kârlardan karşılanarak bu kasalar yeniden daha verimli bir hale getirebilir. Bu yüzden zenginlerin ve şirketlerinin vergilendirilmesi talebi de bir o kadar aciliyet kazanmıştır. 

Fransız ve göçmen işçiler olarak emeklilik yaşının 60’a ve haftalık çalışma süresinin 32’ye çekilmesi, ücretlerinin yükseltilmesi ve asgari ücretin brüt 2 bin avroya çıkarılması, kâr yapan her iş yerinde farklı gerekçeler bahane edilerek işten çıkarmaların yasaklanması gibi, birçok acil talep için önümüzdeki dönem gerçekleşecek yürüyüş ve eylemlere katılarak emekçilerin birliğini ve kararlılığını, hükümet ve patronlara gösterebilir ve belirli kazanımlar elde edebiliriz. Birlikte mücadele ederek bu sorunları aşabiliriz. 

* CGT Sendikası Strasbourg Yönetim Kurulu Üyesi

ÖNCEKİ HABER

HDP’li Koç: İş kollarında yaşanan ölümler için araştırma komisyonu kurulması elzemdir

SONRAKİ HABER

Çaybaşılılar derelerini kirleten çöp tesisine tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...