01 Ekim 2020 10:54 Güncelleme: 01 Ekim 2020 11:29

Ege Üniversitesi öğrencileri tacize sessiz kalınmasına tepkili

Ege Üniversitesi öğrencileri, hakkında taciz gerekçesiyle soruşturma açılan Prof. Dr. Zeki Eralp Buduneli’ye ilişkin üniversite yönetiminin somut bir adım atmamasına tepkili.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Emre GÖKMEN
İzmir

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri, taciz iddiasıyla gündeme gelen Prof. Dr. Zeki Eralp Buduneli’nin 2019’dan bu yana yürütülen soruşturmasında somut bir adımın atılmamasına sosyal medyada tepki gösterdi.

Dün akşam sosyal medyada #egedistetaciz etiketi ile yapılan paylaşımlarda, üniversite yönetiminin konuya dair bir açıklama yapmaması ve öğrencileri taciz ettiği iddia edilen akademisyenin hâlâ üniversitede görevine devam ettiği dile getirildi.

“TACİZ KORKUSU YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”

Konuya dair görüştüğümüz bir Diş Hekimliği 3. sınıf öğrencisi, “Zaten her gün her yerde ‘Tacize uğrar mıyız’ korkusuyla yaşamaya başladık. Bu durumun eğitim gördüğümüz alana ve eğitim aldığımız insanlara kadar yayılması, durumu daha da korkutucu hale getiriyor” diye konuştu.

Taciz olayını birkaç gün önce sınıf grubundan tesadüfen öğrendiklerini söyleyen öğrenci, “Soruşturma 10 aydır devam ediyormuş, bize kimse bildirmedi ve biz fakültede güvende olmadığımızı daha yeni öğrendik. Bu durumun bizden saklanması ve şüpheler olmasına rağmen hocanın hâlâ görevde olması bir şeylerin ters gittiğini gösteriyor aslında” dedi.

Henüz resmi bir açıklama yapılmadığını dile getiren Diş Hekimliği öğrencisi, “Taciz korkusuyla eğitim görmek istemiyoruz” dedi.

“40'A YAKIN ÖĞRENCİ ŞİKAYETTE BULUNDU”

Yıllardır Buduneli ile ilgili bu taciz söylemlerinin fakültede duyulduğunu belirten bir başka Diş Hekimliği öğrencisi de “Herkesin ağzından ‘Hoca bana şöyle yaptı ama…’ gibi şeyler duyulmaya başlandı. Daha sonra grupça okulda toplandık ve herkes yaşadıklarını paylaştı. 2-3 gün sonra ise 6-7 kişi ilk şikayeti iletti. Zamanla şikayetçi sayısı arttı ve sonrasında da soruşturma başladı. Tanık sunanlar da oldu. Toplamda 40’a yakın öğrenci şikayette bulundu” diyerek süreci anlattı.

Ancak üniversiteden herhangi bir açıklama göremediklerini, sadece dekan ve yardımcısından bilgi alabildiklerini, hocalardan da herhangi bir destek göremediklerini söyleyen öğrenci, “Destek almak bir tarafa bazı asistanlar ‘Şunlara yaklaşmayın, yanlış anlarlar, hemen taciz damgası yapıştırırlar’ gibi sözler söylediler. İlk başlarda arkadaşlarımız bile inanmıyordu. Stajı geçmek için bahane uydurduğumuzu düşünüyorlardı. 150 kişilik sınıfta 4 kişi geçebilmişti bu hocanın dersinden. Sonuçta bizde stajdan geçemedik fakat bunu göze almıştık zaten” diye konuştu.

BAZI ŞEYLERİN YA ÜSTÜ KAPATILMIŞ YA DA ALIŞILMIŞ”

Bir diğer Diş Hekimliği 3. sınıf öğrencisi de “Sürekli aşağılanıyoruz. ‘Sen bu okulu bırak’, ‘Senden bir cacık olmaz’ gibi sözleri sürekli duyuyoruz. Kağıdı masanın üstüne koyunca bile bahane edip bizi azarlıyorlar” diye ekledi.

Taciz olayının artık bu işin çok başka bir boyutu olduğunu söyleyen öğrenci, “10 aydır devam eden bir soruşturma var ve biz hiç duymamıştık. Bazı şeylerin üstü kapatılmış ya da artık alışılmış. Öğrencilerin tanık olduğu şeyleri okuyunca tüylerim ürperdi. Bizden üst, yetkili kişiler oldukları için bir şey diyemiyoruz. Okulun imajını kirletmek istemiyorlar. Anlaşılacağı gibi meselenin her tarafı çirkin ve karmaşık. Böyle devam etseydi ve biz sesimizi çıkarmasaydık bu olaylar bize de yansıyacaktı” dedi.

“BIRAKIN DERSİNE GİRMEYİ, KORİDORDA KARŞILAŞSAK BİLE TEDİRGİN OLACAĞIZ”

Prof. Dr. Zeki Eralp Buduneli’nin erkek öğrencilere de hakaret ve tehditlerle dolu söylemler yönelttiğini dile getirenn öğrenciler, bu kadar şikayete ve rahatsızlığa rağmen kişinin hâlâ görevde olmasından tedirgin.

Bir Diş Hekimliği 2. sınıf öğrencisi “Bizim korku ve endişelerimizin hiçbir değeri yok. En azından bu iddiaların tartışıldığı süreç içerisinde hocanın görevi askıya alınabilirdi. Bu psikolojiyle bu hocadan alacağımız eğitimin ne kadar verimli olup olmayacağı hiç düşünülmüyor. Bırakalım dersine girmeyi, koridorda karşılaşsak artık tedirgin olacağız. Bunca şikayete ve tanığa rağmen bu olaya komplo denilmesini de anlamış değilim” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER SOMUT BİR ADIM ATILMASINI İSTİYOR

Ege Üniversitesinde geçen dönem başında KYK Kız Öğrenci Yurdu’nun önünde bir kadın öğrenci, öğrenci olmayan bir erkek tarafından tacize uğramıştı. Ege Üniversitesi yönetimi bu olayda da resmi bir açıklama yapmamış, göstermelik önlemlerle olayın üstünü kapatmaya çalışmıştı.

Prof. Dr. Zeki Eralp Buduneli hakkındaki iddialara da üniversitenin resmi bir açıklama yapmamış olması, 40’a yakın şikayete rağmen soruşturmada somut bir adım atılmış olunmaması ve fakültenin bu olayın duyurulmaması için çok sıkı önlemler almış olması, öğrencilerin taciz iddialarına dair korkularını daha da ileri bir boyuta taşıyor.

Öğrenciler, bu şartlar altında eğitim almaya zorlandıklarını ve artık somut bir adım atılmasını istediklerini dile getiriyorlar.

 

Reklam