Türkiye'de ilk ölüm gerçekleşti, vaka sayısı 98 | Gelişmeler (17 Mart)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk ölümün gerçekleştiğini, koronavirüs tespit edilen kişi sayısının 98'e ulaştığını açıkladı.

.
01:09

Paylaş

KARANTİNA OTOBÜSÜNDEN BİR YOLCUNUN İNDİRİLMESİ TEPKİ TOPLADI

Fransa'nın başkenti Paris'ten uçakla Türkiye'ye gelenlerin İstanbul Havalimanından otobüsle karantina alanına doğru yola çıkmasının ardından otobüsün durdurulup bir kişinin indirildi, başka bir araca bindirildi. Paylaşılan görüntülerde aracın polislerin olduğu bir noktada durduğu, ve bir kadının otobüsten inip çakarları yanan bir araca bindiği görüldü. Diğer yolcular karantinanın ihlal edildiğini belirterek yolcunun indirilmesine tepki gösterdi. İndirilen kişinin KKTC Sivil Havacılık Dairesi Müdürünün kızı olduğu belirtildi. Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den de açıklamalar geldi. Bakan Soylu indirilen kişinin ve diğer kişinin karantinaya alındığını belirtti.

00:13

Paylaş

SAĞLIK BAKANI KOCA: İLK ÖLÜM GERÇEKLEŞTİ, VAKA SAYISI 98

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk ölümün gerçekleştiğini, koronavirüs tespit edilen kişi sayısının 98'e ulaştığını açıkladı.

20:02

Paylaş

KILIÇDAROĞLU'NDAN KORONAVİRÜSE KARŞI EKONOMİK TEDBİR ÖNERİLERİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüs tehdidi nedeniyle yaşanabilecek ekonomik sıkıntılara ilişkin açıklama yaptı. İşsizlik sigortasının işçilerin hakları için kullanılması, kamu-özel işbirliklerinden doğan borçların 1 yıl ertelenmesi gibi önerilerde bulunan Kılıçdaroğlu, belediyelere “kimsenin elektriğini, suyunu kesmeyin” talimatı verdiklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, "Yapmamız gereken ilk şey Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun önerilerine hepimizin dikkat etmesi. Vatandaş olarak ben dikkat edeceğim, sizler dikkat edeceksiniz, hayatın akışı içerisinde hepimiz dikkat etmek zorundayız. Bilimin ve aklın ışığında bu sorunu aşabiliriz" dedi.

18:50

Paylaş

CHP MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN GİRGİN: İŞTEN ÇIKARMALAR YASAKLANSIN

CHP Milletvekili Süleyman Girgin, koronavirüs krizinin faturasının işçilere çıkarılmak istenmesine karşı işten atmaların yasaklanması çağrısında bulundu. Olağanüstü olayların olağanüstü tedbirler almayı gerektirdiğini vurgulayan Girgin, Ulusal İş Sağlığı Güvenliği Konseyinin karantina ve şüpheli durumlar için çalışanların istirahatlı sayılması, işyerlerinin karantinaya alınması ve işçi sağlığı ile ilgili diğer tedbirler gündemiyle acilen toplaması çağrısında bulundu.

Meydana gelecek gelir kaybı ve işsizlik ciddi bir halk sağlığı sorunu yaratabileceğini ve insanları salgına daha açık hale getireceğini söyleyen Girgin, koronavirüsle mücadele kapsamında salgın süresince (suçlu çıkarmalar dışında) işten çıkarmaların yasaklanması çağrısında da bulundu.

18:40

Paylaş

DİSK İLETİŞİM-İŞ: PTT VE ÇAĞRI MERKEZLERİNDE GEREKLİ ÖNLEMLER ALINSIN

DİSK İletişim-İş Sendikası, koronavirüs riski altında çalışan posta, çağrı merkezi ve haberleşme sektöründe çalışan işçilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Açıklamada özellikle eldiven, dezenfektan ve maske gibi temel malzemelerin temini konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığına, iş yeri ortamlarının havasız ve virüse davet çıkarır durumda olduğuna dikkat çekildi, ihtiyaç olan tüm hijyen tedbirlerinin alınması ve risk altındaki emekçilere ücretli izin verilmesi talep edildi.

18:37

Paylaş

TFF BAŞKANI, FUTBOL MAÇLARININ OYNANMAYA DEVAM EDECEĞİNİ DUYURDU

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, artan koronavirüs vakalarının futbol maçlarına etkisine dair basın açıklaması yaptı. Özdemir, erteleme beklentilerine karşın maçların nisan ayının sonuna kadar seyircisiz olarak oynanmaya devam edeceğini duyurdu.

18:20

Paylaş

İLETİŞİM BAŞKANI: OHAL VE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SÖYLENTİLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR

İletişim Başkanı Fahrettin Altun "Olağanüstü hal ilan edileceği, sokağa çıkma yasağı uygulanacağı ya da seyahat kısıtlamaların getirileceği yönündeki söylentiler gerçeği yansıtmıyor" açıklaması yaptı.

17:35

Paylaş

CHP'Lİ AYDOĞAN: CEZAEVLERİNDEKİ ÇOCUKLAR TAHLİYE EDİLSİN

CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan yeni koronavirüs sebebiyle ülkede birçok önlem alındığını ve alınmaya devam ettiğini ve bu kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Çocuğun Yüksek Yararı İlkesi göz önüne alınarak cezaevlerindeki çocukların tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Aydoğan, "Cezaevleri şartları değerlendirildiğinde, çocukların salgından korunması için Adalet Bakanlığının harekete geçmesi ve çocukların derhal tahliye edilmesi gerekiyor" dedi.

17:23

Paylaş

NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ RANDEVUSUZ MÜRACAAT ALMAYACAK

Nüfus müdürlükleri, zorunlu ve acil haller dışında kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi müracaatlarını yarından itibaren randevusuz almayacak. (HABER MERKEZİ)

17:21

Paylaş

LİMAN-İŞ'TEN ÇAĞRI: TÜM İŞÇİ VE EMEKÇİLERE ÜCRETSİZ İZİN VERİLSİN

Artan koronavirüs vakalarına ilişkin açıklama yapan Liman-İş Sendikası Genel Başkanı Önder Avcı, "Tüm işçi emekçilere ücretli izin verilmeli, bu izinler yıllık izin kapsamında sayılmamalıdır" dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

16:34

Paylaş

İİSŞP: ÖNLEM ALINMAZSA ÜRETİMDEN GELEN GÜÇLERİNİ KULLANMALARI MEŞRU BİR HAKTIR

Koronavirüs salgınının tüm dünyada hızla yayılmasına karşı alınan tedbirler de arttı. Ancak işyerlerinde, fabrikalarda işçi ve emekçilerin koronavirüse karşı nasıl korunacağına dair atılan bir adım söz konusu değil.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), işyerlerinden ve özellikle sendikasız işyerlerinden gelen haberlerin iyi olmadığını belirterek bir açıklama yayımladı. "İşçilerin sağlığı, işverenlerin insafına terk edilmiş durumda" denilen açıklamada acil önlemler sıralandı.

16:28

Paylaş

KAPALIÇARŞI ESNAFINA SAĞLIK DENETİMİ

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, Kapalıçarşı esnafına sağlık denetimi yaptı. Yapılan testlerde şüpheli görülen esnafın hastanelere yönlendirileceği belirtildi.

16:13

Paylaş

KOOP-İŞ: İŞÇİLERİN KORUNMASI İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINSIN

IKEA, H&M gibi uluslararası mağaza zincirlerinde örgütlü olan Türk-İş’e bağlı Koop-İş Sendikasının Genel Başkanı Eyüp Alemdar, koronavirüs salgını nedeniyle AVM ve mağazalarda çalışan işçilerin büyük risk altında olduğuna dikkat çekti. Çalışanların ücretsiz izne ve yıllık izne zorlanmasına, çalışma satleriyle birlikte ücretlerin de düşürülmesine tepki gösteren Eyüp Alemdar, "Bu virüsle mücadele etme konusunda çalışan kesimden nasıl fedakarlık yapması bekleniyorsa, işverenlerden de fedakarlık beklenmektedir" dedi.

16:11

Paylaş

KORONAVİRÜS NEDENİYLE TİCARET DURUYOR, SİPARİŞLER İPTAL

Karantina, açıklanan toplu gösteri yasakları, eğlence mekanlarını kapatma, uçuş iptalleri gibi salgının yayılmasını önlemeye dönük zaruri önlemler nedeniyle otomotivden tekstile, turizmden ulaşıma birçok sektör süreçten olumsuz etkileniyor. İçişleri Bakanlığı tarafından alınan koronavirüs tedbirleri kapsamında valiliklere gönderilen genelgenin ardından işyerleri kapandı, caddedeki insan yoğunluğu da azaldı.

15:40

Paylaş

FABRİKALARDA KORONAVİRÜS İÇİN ÖNLEM YOK

Fabrikalarda koronavirüs önlemleri ne durumda? İşyerleri ve fabrikalarda en asgari sağlık ve temizlik koşulların bile alınmadan çalışmaya devam edildiğine dikkat çeken DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen'denTürkmen, bakanlıkların denetim yapmasını isterken, işçilerden de tedbir alınması için duyarlılık göstermesini istedi. 

15:32

Paylaş

HARP OKULLARI TATİL, BİRLİKLERE ZİYARETÇİ ALINMAYACAK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, koronavirüse (Kovid-19) karşı TSK'de alınan tedbirlere ilişkin açıklama yaptı. Bakan Akar "Milli Savunma Üniversitesine bağlı Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları ile Harp Enstitüleri 13 Nisan'a kadar tatil edilmiştir. Birlik ve karargahlara ziyaretçi alınmayacak. Orduevlerine, görevli personelle mücbir sebeple konaklayanlar haricinde kimse kabul edilmeyecek" dedi. (Ankara/AA)

15:30

Paylaş

DİSK ALINMASI GEREKEN ACİL ÖNLEMLERİ SIRALADI

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, koronavirüsün emekçilerin yaşamına etkisini en aza indirmek için alınması gereken acil önlemleri sıraladı.

 

14:34

Paylaş

SADECE EVRENSEL'DE OKUYABİLECEĞİNİZ KORONAVİRÜS HABERLERİ, YAZILARI VE İŞÇİ MEKTUPLARI...

- Prof. Aziz Konukman: Koronavirüs ekonomik krizi yeni safhaya taşıdı

- Arap Coğrafyasında Geçen Hafta: Arap basınında korona ve komplo teorileri

- New York'tan Ekim Kılıç'ın haberi: ABD’de koronavirüs salgını sosyal güvenlik sistemini ifşa etti

- Londra'dan Arif Bektaş'ın haberi: İngiltere’de Boris Johnson “Başınızın çaresine bakın” dedi

- Tuzla tersanelerinden işçi mektubu: Koruyucu malzemeleri ücretsiz sağlamaları gerekiyor

- İzmir'den metal işçisi: Önlem al ama üretimi aksatma!

- İşçiler kaygılı: Hastalıkta da sağlıkta da bizi en son düşünüyorlar

- İskender Bayhan: Koronavirüs sınıf ayırmaz ama onunla mücadele biçimi sınıfsaldır

- DİSK Uluslararası İlişkiler Müdürü Kıvanç Eliaçık yazdı: Koronavirüs ve işçiler

- İhsan Çaralan: Kapitalist hükümetler, koronayı ‘fırsat’a çevirmek istiyorlar!

- Yusuf Karataş: Koronavirüs, komplo teorileri ve insanlığın geleceği

- Mustafa Yalçıner: Korona yönetimi...

- Alper Kaya: Dosta güven, düşmana korona

14:15

Paylaş

ALMANYA'DA BULUNAN TÜRKİYE VATANDAŞLARININ YURDA DÖNÜŞLERİ BAŞLADI

Yurt dışı temsilciliklerine başvuran Türkiye vatandaşlarının bugün Almanya’daki hava limanlarından yurda dönüşleri başladı. Vatandaşların uçuşları, konsoloslukların "Türkiye’ye dönüş yapmak isteyen yolcu listesi" adı altında hazırlanan listeye göre planlandı. Türkiye'ye dönüş için yapılacak uçuşların adece Türk Hava Yolları (THY) ile yapılacağı belirtildi.

14:04

Paylaş

KORONAVİRÜS TANISINI 90 DAKİKADA KOYABİLEN KİT GELİŞTİRİLDİ

İTÜ ARI Teknokent'in biyoteknoloji firmalarından Bioeksen, koronavirüs tanısını 90 dakika gibi kısa bir sürede koyabilen patojen kiti geliştirdi. Bioeksen firması ile Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM) Viroloji Laboratuvarı'nın ortak Ar-Ge çalışması sonucu ortaya çıkan ve seri üretimine başlanan kitin, koronavirüsle mücadelede sağlık personelinin elini güçlendirmesi bekleniyor. 

13:58

Paylaş

ADALET BAKANI ABDÜLHAMİT GÜL: KARANTİNA KURALINA UYMAMAK SUÇTUR

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Twitter hesabından paylaştığı mesajda "Sevdiklerimiz ve ülkemizin iyiliği için resmi makamların önerdiği tedbirlere titizlikle uyulmalıdır. Karantinaya uymamak gibi halk sağlığını tehdit eden davranışlar Ceza Kanunumuza göre suçtur. Ceza korkusuyla değil, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için lütfen azami dikkat!" ifadelerini kullandı.

13:57

Paylaş

RİZE’DE, UMREDEN DÖNEN 500 KİŞİNİN KARANTİNAYA ALINMAMASI TEDİRGİNLİK YARATTI

Umre dönüşünde Rize’ye gelen yaklaşık 500 kişinin sağlık kontrolünden geçirilmeden evlerine gönderilmesi Rize’de tartışmalara neden oldu. Sokaklarda dolaşan bazılarının ise yüksek ateş şikâyeti ile hastanelere başvurması Rize’de paniğe neden oldu.

13:53

Paylaş

HDP MİLLETVEKİLİ GERGERLİOĞLU: KORONAVİRÜS SALGINI NEDENİYLE EN AZINDAN TUTUKSUZ YARGILANANLAR TAHLİYE EDİLMELİ

Koronavirüs nedeniyle cezaevlerinde yaşanabilecek olumsuzluklara dikkati çeken Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, tahliye süreçlerinin başlaması gerektiğini ve genel affın gündeme gelmesini istedi.

ATO Genel Sekreteri Ali Karakoç da, cezaevlerinin hijyensiz olduğunu belirterek, “Hiç düşünmeden cezaevlerinde bulunan hasta tutuklular tahliye edilmeli” çağrısında bulundu. 

13:50

Paylaş

EMEK GENÇLİĞİ ÖĞRENCİLERİN YURTLARDAN ÇIKARILMASINA VE YURT KOŞULLARINA TEPKİ GÖSTERDİ

Emek Gençliği, Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda kalan öğrencilerin yurtlardan apar topar çıkarılarak umreden gelenlerin koronavirüs karantinası için yerleştirilmesine tepki gösterdi.

Yurtlara yerleştirilenlerin yurt koşullarının sağlıksızlığına tepki gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada "Öğrencilerin yurt koşullarına gösterdikleri tepkilere kulak tıkayanlar ilk acil durumda faturayı yine yurtlarda kalan öğrencilere çıkarmışlardır" denildi.

13:11

Paylaş

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KİRA ALACAKLARINI İKİ AY ERTELEDİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi, koronavirüs sürecinde yaşanan gelişmeler nedeniyle ödeme güçlüğü çeken kiracılarının belediye kira alacaklarını bugünden itibaren ilk etapta iki ay erteleme kararı aldı. (Ankara/EVRENSEL)

12:20

Paylaş

KAPALIÇARŞI'NIN KORONAVİRÜS NEDENİYLE KAPATILMASI GÜNDEMDE

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, koronavirüs nedeniyle Kapalıçarşı'yı geçici olarak kapatmayı düşünebileceklerini söyledi.

11:48

Paylaş

"DİKKAT EDERSEK YAYILIM EĞRİMİZ DÜŞÜK OLUR"

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara:

  • Ülkemizde daha vaka görülecektir.
  • Dikkat ettiğimiz müddetçe yayılım eğrimiz düşük kalacak.
  • Kurallara uymazsak vaka sayımızdaki artış yüksek olabilir
  • Okulların kapalı kalma süresi uzayabilir
11:17

Paylaş

ÇAVUŞOĞLU: 3 BİN 614 VATANDAŞ TÜRKİYE'YE GETİRİLİP, KARANTİNAYA ALINACAK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, koronavirüs önlemlerine ilişkin açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "9 Avrupa ülkesinden 3 bin 614 vatandaşımızı bu gece yarısına kadar getireceğiz. THY'nin 34 seferiyle getirilecek 3 bin 614 vatandaşımız, İstanbul ve Kocaeli'deki yurtlarda karantinaya alınacak" dedi.

11:09

Paylaş

ESKİŞEHİR'DE UMREDEN DÖNENLER YURDA YERLEŞTİRİLDİ

Umreden dönen 263 yolcu ve 12 mürettebattan oluşan kafile, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında gözlem altında tutulacakları Eskişehir'deki yurda yerleştirildi. (Eskişehir/AA)

 

10:56

Paylaş

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, 1 HAFTA ARADAN SONRA KAMERALARIN KARŞISINA GEÇECEK

En son Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği gün olan 11 Mart'ta kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın (18 Mart Çarşamba) kamuoyunu konuya ilişkin bilgilendireceği duyuruldu.

10:53

Paylaş

CHP MİLLETVEKİLİ TAŞÇIER'DEN RAPOR: YOĞUN BAKIM YATAĞI SINIRLI, DOKTOR SAYISI YETERSİZ

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, koronavirüs salgınıyla ilgili “Türkiye’nin Salgına Karşı Kırılgan Sağlık Sistemi” adıyla rapor hazırladı. Taşçıer raporunda, koronavirüs salgını durumunda hem hasta yatakları hem de doktor sayısı bakımından Türkiye’nin diğer ülkelerden daha kötü durumda olduğuna dikkat çekti, “Bu virüsün ülkemizde yayılımını minimuma indirebilmek ve sağlık hizmetlerinin ani bir taleple çökmemesi için tüm önlemler hızla alınmalıdır” dedi.

 

10:49

Paylaş

PATRONLAR FIRSATA ÇEVİRMEK İSTİYOR: VERİ TATİLİ İSTEDİLER

Ankara Sanayi Odası tarafından, koronavirüs tedbirleri sona erinceye kadar, reel sektörde temerrüte düşme riskini taşıyan banka kredisi borçlularına özel vade uzatım olanakları tanınması ve zincirleme etkileri yüksek sektörlere uzun dönemli SGK primi ile vergi tatili getirilmesi talebinde bulunuldu.

10:45

Paylaş

KRONİK HASTALARIN SAĞLIK RAPORLARININ VE REÇETELERİNİN SÜRESİ UZATILDI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk koronavirüs ile mücadelede önlemleri dahilinde alınan yeni kararları açıkladı. Selçuk, kronik hastaların 1 Mart ve sonrasında süresi dolan sağlık raporlarının ve reçetelerinin ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağını duyurdu. Açıklamada ayrıca, tek doktor tarafından tek seferde rapor yazma süresinin 10 günden 14 güne çıkarıldığı da belirtildi.

10:44

Paylaş

KORONAVİRÜS AŞISININ TESTLERİNE BAŞLANDI

Koronavirüse karşı geliştirilen ilk aşı ABD'nin Washington eyaletinde gönüllüler üzerinde test edilmeye başlandı.

DÜN NE OLMUŞTU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulunun toplantısı sonrası saat 20.00'ye doğru yaptığı açıklamada, yapılan testler sonucu pozitif çıkan yeni vakaların olduğunu belirtmiş, gece 00.00'a doğru Twitter'dan yaptığı açıklamada ise koronavirüs taşıyan 29 yeni hasta tespit edildiğini açıklamıştı.

Gün içinde İçişleri Bakanlığının 81 ilin valiliklerine gönderdiği genelge ile AVM'ler ve lokantalar hariç olmak üzere tüm işletmelerin faaliyetinin saat 00.00 itibariyle durdurulacağı, STK'lerin eğitimler dâhil insanları toplu olarak bir araya getiren her türlü toplantı ve faaliyetlerinin ertelendiği, taziye evlerinin faaliyetlerinin durdurulduğu belirtildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, koronavirüs tedbirleri kapsamında 60 yaş üstü hakim ve savcıların idari izinli sayılması, duruşmaların ertelenmesi ve nöbetçi noterlik uygulamasının yeni bir duyuruya kadar ertelenmesiyle birliklte bir dizi karar alındığını açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, cuma ve vakit namazlarının cemaatle kılınmasına ara verildiğini ancak camilerin açık kalmaya devam edeceğini açıkladı.

İstanbul Valiliği, İstanbul'a yurt dışından dönenlerin, boşaltılan öğrenci yurtlarında 14 gün karantina altında tutulacağını açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsle ilgili sosyal medya ve WhatsApp'tan "gizli belge" adıyla yayılan görselin gerçek dışı olduğunu bildirdi.

Ekonomi Bakanı Berat Albayrak, "Piyasaların likiditeye erişiminde aksaklık olmayacak şekilde önlemler alındı, alınacak. Sektörleri kapsayacak destek ve önlem uygulanacak" açıklamasını yaptı.

İstanbul’da bazı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtları, umreden gelen yurttaşlar için karantina merkezine dönüştürüldü. Yurtlarda kalan öğrencilere odaları boşaltma çağrısı yapılırken bazı yurtlarda karantina altında olanlar kaçmaya çalıştı, polisle çatıştı.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa