15 Mart 2020 16:52
Son Güncellenme Tarihi: 16 Mart 2020 09:26

İstanbul’da çok sayıda öğrenci yurdu karantina merkezine dönüştürüldü

İstanbul’da çok sayıda KYK yurdu umreden dönen vatandaşları karantina altına almak için boşaltıldı. İstanbul Valiliği: Yurt dışından dönenler için öğrenci yurtlarında 14 gün karantina uygulanacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Valiliği, İstanbul'a yurt dışından dönen vatandaşların, boşaltılan öğrenci yurtlarında 14 gün karantina altında tutulacağını açıkladı.

İstanbul’da bazı KYK yurtları umreden gelen vatandaşlar için karantina merkezine dönüştürüldü. Karantina merkezlerine dönüştürülen yurtlarda kalan öğrencilere odaları boşaltma çağrısı yapıldı.

Boşaltma talimatı verilen yurtlardan biri olan KYK Fatih Sultan Mehmet Erkek Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler kendilerine binayı her an terk edecek şekilde hazır olmaları yönünde anons yapıldığını söyledi. Öğrencilerin yurdu bugün 12.00’ye kadar kesin olarak boşaltmaları istendi ve “Kadırga, Şişli, Bahçeköy” yurtlarından birine gitmeleri gerektiği belirtildi. Yurttaki öğrenciler apar topar eşyalarını hazırlarken İstanbul’dan memleketine döndüğü için yurtta bulunmayan öğrencilerin eşyalarına ne olacağı bilinmiyor.

KYK Mimar Sinan Erkek Öğrenci Yurdunda ise öğrencilerin 5 dakika içerisinde yurdu boşaltabilecek durumda olmaları istendi. Yurtta kalan öğrenciler “Yurtta şu an diken üstündeyiz. Her an çıkabilirsiniz diyorlar. Daha önceden bilinmiyor muydu ki önlem almadılar apar topar biz yurttakileri çıkarıyorlar. Akrabalarımız falan olmasa buralarda kalacak yerimiz olmayacak. Başka yurda alacağız diyorlar fakat ne kadar temiz? Oralarda sıkış tepiş olacağız. Bize 5 dakikada hazır olup çıkacak durumda kalın diyorlar fakat bizim için önlem alıyorlar mı?​” diyerek tepki gösterdiler.

Florya Beşyol Kız Öğrenci Yurdunda ise gece yapılan anonsların ardından sabah saatlerinde öğrenciler otobüslerle taşınmaya başladı. Öğrenciler durumdan rahatsız olsa da 5-10’ar kişilik gruplar halinde odalara yerleştirilmek için idareye yönlendirildi.

Başakşehir Kanuni Sultan Süleyman Erkek Öğrenci Yurdu da karantina yurdu olarak ilan edilen yurtlar arasında. Öğrencilerin yurdu acilen boşaltmaları ve “Kadırga, Şişli, Bahçeköy” yurtlarına geçmeleri isteniyor. Duruma tepki gösteren bir öğrenci, “Öncelikle sabahın 6’sında yurttan çıkarılmak zorunda kalmaktan rahatsızlık duyuyorum. Umreden getirilen vatandaşlardan birinin öğrencilerin kaldığı yurtlara ahır gibi demesi, nasıl şartlarda kaldığımızın bir göstergesidir. Fırsatçılardan dolayı bilet bulamıyor, fahiş fiyatlara bilet almak zorunda kalıyoruz. Şu an burada söylediklerim mağduriyetlerimizden sadece birkaçı. Maddi durumu olmayan arkadaşlarımızın eve gidecek paraları dahi yokken bizden sabah saat 6’da yurdu boşaltmamız talep ediliyor insan yerine konmuyoruz” dedi. Bir başka öğrenci ise “Virüse karşı bu kadar duyarlı olunması güzel ama bu kararın son anda ve geç bir saatte açıklanmış olması özellikle yabancı öğrencileri veya gidecek yeri olmayan öğrencileri zor durumda bıraktı. Bu konuda daha duyarlı olunabilirdi.” dedi.

MİMAR SİNAN ERKEK ÖĞRENCİ YURDUNDA "HAZIR OLUN" ÇAĞRISI

Yaklaşık beş bin öğrenciyi barındıran Mimar Sinan Erkek Öğrenci Yurdunda gün içerisinde umreden gelenler için karantina yurdu olabileceğine ve öğrencilerin hazırlıklı olması gerektiğine dair anonslar yapıldı.

Dün 22.00 sularında yurdun karantina yurdu olmayacağı, Avrupa yakasındaki başka bir yurdun karantina yurdu olacağı belirtildi. Yurt içerisinde yapılan anonsta yurdun karantina yurdu olmayacağı ancak vaka sayısı artması durumunda olma ihtimali taşıdığı, bu sebeple öğrencilerin belirtildiği durumda 5 dakika içerisinde yurdu terk edecek halde beklemeleri gerektiği belirtildi. Anonsta yurtta kalınabileceği, öğrencilerin plan ve programlarını değiştirmelerine gerek olmadığı belirtilse de 5 dakika içerisinde yurdu terk edecek durumda beklemeleri öğrencileri diken üstünde bırakıyor.

ANONS METNİ

Anons metninde şu ifadeler yer aldı: “Size, bugün umreden gelecek arkadaşlarımız için yurdumuzun karantina yurdu olacağından bahsettik. Bu ihtimal ortadan kalktı. Yurdumuz karantina yurdu olmayacaktır. Avrupa yakasında bir yurt karantina yurdu olacak. Ancak, eğer ihtiyaç olursa, vaka sayısı artarsa, yurdumuzun karantina yurdu olacağı ihtimalini göz önünde bulundurarak, sizlerden açık eşya bırakmamanızı, eşyalarınızı bazalarınızda ve dolaplarınızda kilit altında tutmanızı istirham ediyorum. Olur da size yurdumuzu boşaltın dediğimiz zaman 5 dakika içerisinde sadece valizinizi alarak yurdu terk edecek durumda olmanızı tekrar hatırlatıyorum. Yurdumuz karantina yurdu olmayacaktır, ama bu ileriki günlerde olmayacağı anlamına gelmiyor. Yurdumuzda kalabilirsiniz. Planınızı, programınızı bozmadan yurdumuzda kalabilirsiniz. Ama hazırlık olun.”

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 12 yeni koronavirüs vakası açıkladı

SONRAKİ HABER

Koronavirüs salgını ve görevler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...