16 Mart 2020 20:20

Önlem al ama üretimi aksatma!

Bir metal işçisinin anlattıkları koronavirüse karşı işyerlerinde alınan önlemlerin göstermelik olduğunu gözler önüne seriyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Metal işçisi
İzmir

Merhaba Evrensel okuru arkadaşlar, ben metal fabrikasında çalışan bir işçiyim ve ülkemizde göründüğü en sonunda kabul edilen koronavirüs ile ilgili hem fabrikada konuşulanları hem de kendi gözlemlerimi sizinle paylaşma isteği duydum.

Koronavirüs vakası daha ülkemizde görülmeden önce çalıştığımız fabrikanın maliyet komitesinin almış olduğu karar doğrultusunda eldiven kullanım hakkımız günlük 1 eldivenden ayda 6 eldivene düşürülmüştü. Bu yetmezmiş gibi eldivenin kalitesinin zamanla düşürüldüğüne deneyimlerek tanık olduk. Eldiveni kullandığımızın ikinci günü bütün tozu ve kiri elimize verdiğini gördük. Üçüncü ve dördüncü gün ise bu durum artarak devam ediyor doğal olarak.

35 dakikalık yemek molamızın 5 dakikası ellerimizi temizlemeye çalışarak geçiyor. 15’er dakikalık çay molaları ise yetmiyor. İhtiyacımızı vardiya amirleri ile sık sık paydos sonrası yapılan toplantılarda dile getirmemize rağmen çözüm önerisi getirmeyi bırakalım kulak arkası edildiğine tanık olduk.

Aynı konuyu kullandığımız maske ağzımızdan kaydığında, kulak tıkacı takmayı unuttuğunuzda saniyesinde başımızda biten iş güvenliğinden sorumlu uzmanlara söyledik. Onlar da konuyu çözmek için elinden geleni yaptıklarını söyleyip yaklaşık 2 aydır hiçbir şey yapmama becerisi gösterdiler.

Tabii bunlar olurken koronavirüs gündemde dahi değildi. Şimdi de virüsün yayılması ile beraber fabrikamızın aldığı “önlemlerden” bahsedelim. Yemekhane, tuvalet, soyunma odası ve duşlara koyulan bilgilendirici ilanlar var. Mesela ilanlarda hapşırıp öksürdükten sonra mutlaka ellerimizi yıkamamız gerektiğinden bahsediliyor ama aynı fabrika 70 saniyede işimizi bitirmemizi ve verdikleri sayıyı çıkarmamızı da istiyor. Biz işbaşındayken tozlu ortamdan kaynaklı hapşırdığımızda, zaman kaybetmemek için maskeyi ağzımızdan çıkartamıyoruz. Ya da düzensiz uyku ve yeterli beslenmeme nedeniyle koronavirüsün daha kolay kapılabileceğini söylüyor ilanlar ama biz 3 vardiya çalışırken düzenli bir uykunun imkansız olduğunu bilmiyor gibi davranıyorlar. Dinlenmenin öneminden de bahsediyor aynı ilanlar ama biz mesaiye kaldığımızda 16 saat çalışıp 4 saatlik uyku ile bir sonraki gün işe geliyoruz. El sıkışmıyoruz mesela fabrikada artık ama 500 kişi bir arada soyunup iş elbiselerimizi ya da sivil kıyafetlerimizi giyiyoruz. Ha fabrikamız hiçbir şey yapmıyor dersek yalan olur tabii ilanlar dışında pek çok yere ellerimizi steril hale getirmek için aletler koydu. Pek çoğu boş ya da bozuk ama olsun o da bir iş tabii.

Korona bize bulaşır mı ölür müyüz bilmiyoruz ama korona olmasa da kapitalizm bizi her gün yavaş yavaş öldürüyor.

ÖNCEKİ HABER

Krizde yeni perde | Koronavirüsün tetiklediği ekonomik kriz ile başa çıkılamıyor

SONRAKİ HABER

İşçiler kaygılı: Hastalıkta da sağlıkta da bizi en son düşünüyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...