16 Mart 2020 20:13

İşçiler kaygılı: Hastalıkta da sağlıkta da bizi en son düşünüyorlar

Bir yandan alınan önlemlerin yetersiz olması işçileri kaygılandırırken diğer taraftan okulların tatil edilmesiyle işçiler çocuklarını evde yalnız bırakmanın kaygısını taşıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ebru YİĞİT
Kocaeli

Dünyada salgının, Türkiye’de vaka sayılarının arttığı koronavirüse ilişkin kalabalık ortamlardan uzak durma uyarısı yapılsa da her bir fabrikada binlerce işçi dip dibe saatler geçiriyor. Bir yandan alınan önlemlerin yetersiz olması işçileri kaygılandırırken diğer taraftan okulların tatil edilmesiyle işçiler çocuklarını evde yalnız bırakmanın kaygısını taşıyor. Bir işçi, “Virüs bizi ya da sevdiklerimizi öldürmezse bile ya izin alamadığımız için evdeki çocuklarımızı düşünmekten ya da izin verirlerse yaz sıcağında bir nefes alamadan çalışmaktan helak edecek” diyor.

Howon fabrikasında çalışan Ahmet “Bizde önlemlerin tam alındığını söyleyemeyiz. Ellerinde termal kamera olduğunu söyledikleri bir şeyle servisten inen işçileri kontrol ettiler. Bilgilendirmek için kağıtlar astılar ama ne dezenfektan ne de maske dağıtımı yapıldı. Bizim kendimizce aldığımız önlem dışarıda zaman geçirmemek. Fabrikalardan çıkıp soluğu evde alıyoruz. Çoluğumuz çocuğumuz var. Özellikle fabrikada hijyen sağlanmalı” dedi.

Federal Mogul fabrikasında çalışan bir işçi ise fabrikada panolara koronavirüsle ilgili bilgilendirme yazıları asıldığını söyledi.

Birçok metal fabrikasında alınan ilk önlem revirdeki doktorlar tarafından hijyen, el yıkama eğitimlerinin verilmesi oluyor. Papilla Tencere fabrikasında çalışan Nazlı kendi fabrikalarında sadece tuvaletlere koronavirüs riskini azaltmak için el yıkama metninin asıldığını anlattı: “Kendi önleminizi kendiniz alın diyorlar bize. Tuvaletlerde hijyen sağlanmalı, koronavirüs bulaşıcı bir hastalık ama tuvaletlerin daha sık temizlenmesini isteyince siz de tuvaletlerde sigara içmeyin deniliyor.”

ÜCRETLİ İZİN VERİLMELİ

Kalibre Boru fabrikasında ise işçiler bilgilendirmenin yapıldığını, dışarıdan içeriye ziyaretçi alımlarının durdurulduğunu anlatıyor. Önlemlerin yetersiz olduğunu belirten işçiler fabrika yönetiminin kendilerini “Kendinizi koruyun” dediklerini dile getiriyorlar.

Sumiriko’da çalışan bir işçi de “Bizim fabrikada önlemler alınıyor, dezenfektanları kullanıyoruz, yemekhanede doktorun bilgilendirme videoları yayınlanıyor. Ama şimdi okullar tatil edilince çocuklara kimin bakacağını bilmiyoruz. Biz fabrikadayız bu çocuklara ne olacak? Buna dair kimse bir şey söylemiyor. Bize de ücretli izin verilmeli” dedi.

İşçilerin çoğu ücretli izin uygulamasına sıcak bakıyor. Ama devletin de patronların da bu işe yanaşmayacağını düşünen işçiler, yapıldığı durumda ise bunun yıllık izinlerinden düşürüleceğini söylüyorlar. Bu durumda yaz aylarında çalışmak zorunda kalacaklarını belirten metal işçisi bir kadın, “Virüs bizi ya da sevdiklerimizi öldürmezse bile ya izin alamadığımız için evdeki çocuklarımızı düşünmekten ya da izin verirlerse yaz sıcağında bir nefes alamadan çalışmaktan helak edecek, hastalıkta da sağlıkta da en son düşünülen biz işçiler oluyoruz” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Önlem al ama üretimi aksatma!

SONRAKİ HABER

İngiltere’nin tartışmalı tercihi: Nüfusun yüzde 80’ine virüs bulaşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa