07 Kasım 2019 16:21

AKP Eski Milletvekili Ünsal: Türkiye derin devletle yüzleşme imkanını kaybetti

Şemdinli'de 2005 yılında Umut Kitap Evinin bombalanması davasına dair konuşan AKP Eski Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal, "Türkiye derin devletle yüzleşme imkanını kaybetti" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Hakkari Şemdinli’de Umut Kitap Evinin bombalanmasıyla ilgili “derin devlete” ilk kez suçüstü yapıldığına dikkat çeken AKP Eski Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal, “O dönem AKP demokratikleşme fırsatını elinden kaçırırken Türkiye de derin devletle yüzleşme imkanını kaybetti. Bu karanlık, hâlâ Türkiye’de toplum, devlet ve siyaset üzerinde devam ediyor” dedi.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Umut Kitap Evine yönelik 9 Kasım 2005 tarihinde gerçekleştirilen bombalı saldırı, “derin devlet”in karıştığı en çarpıcı örneklerden biri olarak tarihe kaydoldu. Saldırıyı gerçekleştiren Jandarma İstihbarat Teşkilatı (JİT) elemanları olan Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile İtirafçı Veysel Ateş’ın ilçe halkı tarafından suçüstü yakalanmış olması, bu yapılarla hesaplaşılması yönünde beklentileri arttırsa da, sonuç tam tersi oldu.

Olayı araştırmak üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kurulan Şemdinli Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, bu yönlü beklentileri suya düşüren ile adım oldu. Hazırlandıktan sonra birçok bölümü silinen raporun, alelacele Meclis arşivine gönderilmesi saldırı ile ilgili açılan dava üzerinde etkili oldu.

"TARİHİ FIRSAT KAÇIRILDI"

MA’ya konuşan AKP milletvekili olarak o dönem Komisyonda yer alan isimlerden biri olan Ahmet Faruk Ünsal, yurt dışında olduğu bir sırada hazırladıkları raporun hızlıca oylanarak Meclis arşivine gönderildiğini anlattı. Ünsal’ın o döneme dair dikkat çektiği nokta ise, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt arasında gerçekleşen “Dolmabahçe görüşmesi”.

Ünsal, o görüşmede derin devlet ile AKP’nin anlaştığı düşüncesinde. Derin devletten kurtulmak için tarihi bir fırsatın kaçırıldığı kanaatindeki Ünsal, “Türkiye tarihinde derin yapılarla hesaplaşmak için böyle bir fırsat ele geçmemişti. Türkiye’de ilk kez derin bir yapıya halk tarafından suçüstü yapılmıştı” diye belirtti.

"BU KARANLIK HALEN DEVAM EDİYOR"

 2007 yılı seçim sürecine girilen bir süreçte Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleşen o görüşme üzerinde duran Ünsal, “Şu an bile ikisinin halen ne konuştukları kamuoyuna açıklamadı. O toplantıdan sonra AKP içerisinde muhalefet yapan milletvekilleri tasfiye oldu ve Türkiye çok önemli bir fırsatı kaçırdı. O dönem AKP demokratikleşme fırsatını elinden kaçırırken, Türkiye, derin devletle yüzleşme imkanını kaybetti. Bu karanlık hâlâ Türkiye’de toplum, devlet ve siyaset üzerinde devam ediyor. Bu vesayet; demokratik seçimlerle halktan yetki alan insanların cezaevine atılmaları, belediye başkanlarının yerlerine kayyum atayarak yerlerinden alınmasıyla devam ediyor” dedi.

"DERİN DEVLET İLE AKP NİKAH KIYDI!"

 Türkiye’nin bu fırsatı kaçırdıktan sonra ülkede birçok olayın yaşandığına dikkat çeken Ünsal, “Şemdinli sonrası çeşitli mitinglerin bombalanması, insanların sokak ortasında infaz edilmesi gibi başka kriminal olaylar yaşandı. Doğal olarak sistem kendisini Şemdinli’de temizlemiş olsaydı, bunlar yaşanmazdı diye düşünüyoruz. Şemdinli olayında bu iki asker ile ilgili verilen mahkumiyetler, bir şekilde yargısal süreçlere müdahale edilerek ortadan kaldırıldı ve askerler serbest bırakıldı.  Dolayısıyla bu mahkumiyet ve serbest bırakılma sürecine baktığımız zaman AKP’nin bir şekilde derin devletle hesaplaşmak üzere bu meselenin üzerine yürüdüğü bir zamanda, Dolmabahçe’de Yaşar Büyükanıt’la, Recep Tayyip Erdoğan’ın hâlâ açıklanmayan ve Tayyip Erdoğan’ın ‘Kıyamete kadar benim yanımda olacak bir sır’ olarak dediği bu görüşmede neyin görüşüldüğünü bilmediğimiz için, derin devletle AKP’nin bir şekilde anlaştığını var sayabiliriz” ifadelerini kullandı.

"AKP RAHATSIZLIK DUYUYORSA GÖRÜŞMEYİ AÇIKLASIN"

Ancak Büyükanıt ya da Erdoğan, Dolmabahçe’de yaptıkları toplantının içeriğini açıklarlarsa, ‘Yanlış düşünmüşüz’ veya ‘Doğru düşünmüşüz’ deme hakkına sahip olduklarını belirten Ünsal, “Ama şu anda derin devlet ile AKP’nin Şemdinli davası üzerinde bir nikah kıydığını, anlaştığını kabul etmemiz önünde hiçbir engel yok.  Bundan AKP rahatsızlık duyuyorsa o zaman Dolmabahçe görüşmesini açıklayacak. Ne konuştuğunu anlatacak ki, biz de bu şüpheyi AKP’nin üzerinden kaldıralım” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Kasap'tan termik santral tepkisi: Halk zehirlenmeye devam edecek

SONRAKİ HABER

Yunanistan'ın Türkiye'ye geri ittiği mülteciler yaşadıklarını anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...