10 Haziran 2019 05:51
Son Güncellenme Tarihi: 10 Haziran 2019 13:51

Milli takım havalimanında bekletildi: İzlanda'ya nota verildi

Türkiye A milli futbol takımı kafilesinin Keflavik Havalimanında 1 saat 20 dakika pasaport kontrolünde bekletilmesi sonrası İzlanda'ya nota verildi.

Futbolcu Emre Belözoğlu ve Burak Yılmaz | Fotoğraflar: AA

Paylaş

2020 Avrupa Şampiyonası Elemeleri H Grubu'nda İzlanda ile 11 Haziran Salı günü yapacağı maç için ülkeye ulaşan Türkiye milli futbol takımı, havalimanında 1 saat 20 dakika bekletildi. Futbolcuların basına yaşadıklarını anlattıkları anlarda Emre Belözoğlu'ya kim olduğu bilinmeyen bir kişi tarafından mikrofon tutar gibi bir fırça uzatıldı. Futbolcular, bekletilmelerine tepki gösterirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "Kabul edilemez, gereği yapılacak" dedi. Türkiye, Norveç Büyükelçiliği aracılığıyla İzlanda'ya yazılı nota verdi.

İzlanda'da yaşananlar üzerinden Twitter'da da havalimanındaki uygulamaya tepki göstermenin ötesinde şoven rüzgarlar esti. #TurksAreComingForIceland'in yanı sıra küfürlü kimi etiketlerle İzlanda karşıtı kampanya başlatıldı.

Konya'dan özel uçakla Keflavik Havalimanına giden milli takım kafilesi, ülkeye girişleri sırasında İzlandalı yetkililer tarafından pasaport kontrolünde bekletildi. AA'da yer alan habere göre, futbolcuların özel eşyalarının detaylı arandığı ve uzun süre pasaport kontrolünde tutulduğu öğrenildi. Futbolcular Emre Belözoğlu ve Burak Yılmaz, havalimanı çıkışında yaşananlara tepki gösterdi.

BURAK YILMAZ: YAPTIKLARI SAYGISIZLIK

Burak Yılmaz, "Yaptıkları saygısızlık, terbiyesizlik. Üç saattir orada bekliyoruz. Herkesin çantasını aldılar, herkesin kremlerini aldılar, çantasını alıyorlar. Tekrar tekrar geçiyorlar, biz 6,5 saat uçtuk, 3 saattir de bekliyoruz. Hatta bazı arkadaşlarımız hâlâ gelemedi. Çıkabilen geliyor işte." ifadelerini kullandı. Burak Yılmaz'ın instagram üzerinden bu hikayeyi paylaştığı sırada kafilenin 1 saattir havalimanında olduğu ortaya çıktı.

Emre Belözoğlu da "Ben bir şey söylemek istemiyorum. Bizim ülkemize kurban olsunlar. Gereğini açıklarlar. Ne yazık ki evet, indiğimizden itibaren içeride gereksiz fazla arama yapıldı." diye konuştu.

FIRÇA KRİZİ

Öte yandan bir kişi, açıklama yaptığı sırada Emre Belözoğlu'ya mikrofon tutar gibi fırça uzattı.

'AMACIM TROLLEMEKTİ'

Fırçayı uzatan kişinin ise Corentin Siamang isimli bir Belçikalı olduğu belirtildi. Siamang'ın şans eseri orda olduğu ve sadece milli takımı 'trollemek' istediği iddia edildi. "O fırça tuvalet değil, bulaşık fırçasıydı" diyen Siamang, sosyal medya hesabından olaya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"O adamlar beklemişse benim suçum değil. Tek istediğim ona 'Fransa'ya karşı oynadığınız büyük maç sonrası nasıl hissediyorsunuz' diye sormaktı. Sakin olun arkadaşlar, hiç bir yasa birisinin yanına bulaşık fırçasıyla yaklaşmayı yasaklamıyor. Son olarak bu fırça tuvalet fırçasından çok mikrofon olarak daha kullanışlı."

Sercan Dikme adlı Beyaz TV muhabirinin "Emre Belözoğlu'ya hakaret eden kişi" olarak İzlandalı Benedikt Gretarsson'u göstermesi üzerine Gretarsson, 20 bin Türkiyeli Twitter kullanıcısı tarafından tehdit edildiğini söyledi. Gretarsson, daha sonraki mesajında ise "Fırçalı salak ben değilim. Oyuncularınız ve ulusunuza saygı duyuyorum" demek zorunda kaldı. Beyaz TV muhabiri ise yanlış kişiyi hedef gösterdiğini kabul ederek özür diledi ve ilgili tweet'ini sildi.

TÜRKİYE'DEN NOTA

Türkiye, A Milli Futbol Takımının Keflavik Havalimanında maruz kaldığı muamele nedeniyle İzlanda'ya durumu kınayan nota verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Milli Takımımızın İzlanda havaalanında maruz kaldığı muamele diplomatik teamüller bakımından da insani bakımdan da kabul edilemez. Gereğini yapacağımızdan milletimizin şüphesi olmasın" ifadelerini kullandı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise, "Milli takımımıza İzlanda Havaalanı'nda yapılan saygısız muamele, İzlanda makamlarının doğrudan sorumluluğundadır, kınıyoruz." dedi.

İZLANDA KAPTANI GUNNARSON: KONYA'DA AYNISINI YAŞAMIŞTIK

İzlanda'nın teknik direktörü Erik Hamren ile takım kaptanı Aron Gunnarsson, karşılaşmanın oynanacağı Laugardalsvöllur Stadı'nda düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı.

Teknik Direktör Hamren, havalimanında yaşananlara dair yorum yapmaktan kaçınarak, "Bu konu hakkında konuşmak istemiyorum. Bu konu benim konum değil. Yetkili kişilere sormalısınız. Ben yalnızca maça odaklanmak istiyorum" diye konuştu.  

İzlanda Kaptanı Gunnarsson ise yaşanan durumun benzerini 2015'te Konya'da kendilerinin de yaşadığını aktardı. Gunnarsson, "2015 senesinde biz de Konya'ya gitmiştik ve burada Türk Milli Takımı'nın yaşadığı sorunların benzerini yaşamıştık. Onların neler hissettiğini anlayabiliyorum." dedi.

İMAMOĞLU: BU ORGANİZASYONLAR BARIŞA KATKI SUNMALI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu da İzlanda'da havalimanında yaşanan olayla ilgili olarak Twitter hesabından açıklama yaptı. İmamoğlu, "A Milli Futbol Takımımıza İzlanda havalimanında yapılan uygulama asla kabul edilemez, kınıyorum. Sportif organizasyonlar ülkeler arası ilişkilerin gelişmesine ve barışa katkı sunmalı, yöneticilerin siyasi çıkarlarına değil." dedi.

Milli takımın havalimanında bekletilmesine özellikle Twitter'dan tepkiler yükseldi. #TurksAreComingForIceland etiketi uzun süre Trend Topic (TT) listesinde 1'nci sırada kaldı.

Milli takım havalimanındaki bekleyişin ardından otobüsle başkent Reykjavik'e geçerek kamp yaptığı otele yerleşti. Takım, maçın yapılacağı Laugardalsvöllur Stadı'nda TSİ 21.45'te yapacağı antrenmanla hazırlıklarını tamamlayacak.

Antrenman öncesinde Teknik Direktör Şenol Güneş, bir futbolcunun katılımıyla basın toplantısı düzenleyecek. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Binali Yıldırım'dan "Kürdistan" yanıtı: Atatürk'ün kullandığı bir söz

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 10 Haziran 2019 Pazartesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...