05 Eylül 2018 08:36
Son Güncellenme Tarihi: 05 Eylül 2018 18:39

Suriye, Rusya, ABD ve Türkiye'den İdlib açıklamaları

Rusya ve Türkiye İdlib konusunda üçlü zirveyi işaret etti, Suriye askeri operasyonun daha olası olduğunu söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Suriye'de cihatçıların son büyük kalesi olan İdlib'e yönelik operasyon konusunda Rusya, 7 Eylül'de gerçekleşecek olan Rusya- Türkiye-İran zirvesini işaret etti. ABD Maslahatgüzarı da "İdlib'e müdahale ile ilgili Türkiye ile aynı endişeleri taşıyoruz" açıklaması yaptı. Erdoğan da yaptığı açıklamada, İdlib'de bir katliam olabileceğini söylemiş, üçlü zirvede konuyu olumlu bir noktaya taşıyacaklarını ifade etmişti. Suriye Ulusal Uzlaşı Bakanı Ali Haydar ise "İdlib içinse şu anda askeri eylemlere başvurulması, barış yapmaya göre çok daha olası görünüyor" açıklaması yaptı. 

Rusya’nın dün İdlib’e düzenlediği hava saldırısının ardından Suriye ordusu da bölgeyi topçu ateşiyle vurmaya başladı.

TRUMP: KATLİAM OLURSA ABD ÇOK KIZACAK

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah ile Beyaz Saray'da bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump, Oval Ofis'te gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son günlerde kamuoyunda sıkça tartışılan İdlib konusundaki soruya yanıt veren Trump, “Bu çok üzücü bir durum. Sonuçta onların temkinli ve dikkatli olacağını düşünüyorum. Eğer bir katliam olursa dünya buna çok öfkeli olacaktır, ABD de çok öfkelenecektir” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Trump, önceki gün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Beşar Esad, Suriye'nin İdlib şehrine düşünmeden saldırmamalı. Ruslar ve İranlılar bu muhtemel insanlık trajedisinde yer alarak derin bir insani hata yaparlar. Yüz binlerce insan ölebilir” yorumunu yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de basın brifinglerinde “ABD'nin süreci yakından izlediğini” ve “özellikle kimyasal silah saldırısına karşı kararlı bir duruş göstereceklerini” ifade etmişti.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley de İdlib'de olası bir kimyasal saldırı ihtimaline ilişkin, "Kimyasal silah kullanılana kadar kenarda durup beklemeyeceğiz. Bu konuda Başkan (Donald Trump) da kamuoyu önünde açıkça konuşarak eğer kimyasal silah kullanılırsa ABD karşılık verecek demek istedi." demişti.

ÇAVUŞOĞLU: SALDIRILARIN AMACI İDLİB’İ ELE GEÇİRMEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile birlikte Ankara'da ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda İdlib’e ilişkin konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Astana'da imzaladığımız bir anlaşma ile 4 tane gerginliği azaltacak bölge belirledik. Bunlardan son kalanı İdlib oldu. Şimdi rejimin İdlib'e saldırma istediği ve burayı ele geçirmek istediği açık. Ama rejimin garantörleri var, Rusya ve İran. Dolayısıyla Rusya ve İran'la temaslarımızı sürdürüyoruz. Maalesef dünden bu yana saldırılar oldu. Burada hiç kimse hiç kimseyi kandırmasın. Buradaki radikal grupların çıkması gerektiği ya da bunların ayrıştırması gerektiğini konusunda hem fikiriz. Ama bu saldırıların amacı İdlib'i ele geçirmektir. Bu ciddi bir risk taşıyor. Her bakımdan bir felaket olur” ifadelerini kullandı.

SURİYE: ASKERİ OPERASYON UZLAŞIDAN DAHA OLASI

Suriye Ulusal Uzlaşı Bakanı Ali Haydar, İdlib'de askeri operasyon düzenlenmesinin, buradaki gruplarla bir barış anlaşması imzalanmasından daha olası göründüğünü söyledi.

Suriyeli Bakan Haydar, Sputnik'e verdiği röportajda, binlerce militanın bulunduğu İdlib'deki durumun güç kullanılarak çözülmesini beklediğini ifade etti. Haydar şöyle devam etti: "İdlib, diğer bölgeler gibi değil. Burada çok fazla sayıda militan var. Burası onların son sığınağı. Ayrıca Türkiye de İdlib'i elinde tutmak istiyor. Anlayabileceğiniz gibi başka bölgelerde olduğu gibi uzlaşıya varmak pek çok faktör nedeniyle kolay değil."

Suriye hükümeti, ülkede denetimini elinde tutmadığı bazı bölgeleri militanların teslim olduğu ya da başka bir bölgeye tahliyeyi kabul ettiği uzlaşı anlaşmalarıyla geri almıştı.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: TÜRKİYE İLE YAKIN ÇALIŞIYORUZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İdlib hakkında açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada “Sivil ölümlerin önüne geçmek için Türkiye ile yakın bir şekilde çalışıyoruz” ifadeleri yer aldı.

LAVROV: TÜRKİYE VE İRAN’LA SURİYE’DEKİ NİHAİ AMAÇLARIMIZ TAMAMEN ÖRTÜŞMÜYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Ankara ile Tahran’la Suriye’deki nihai amaçlarının tamamen birbiriyle örtüşmediğini, ancak üç ülkenin ateşkesin garantörü olarak savaşın bitmesini istediğini söyledi.

Pervıy Kanal’da konuşan Lavrov “Astana formatındaki partnerlerimiz olan İran ve Türkiye ile Suriye’deki nihai amaçlarımız tamamen birbiriyle örtüşmüyor” dedi.

Lavrov, farklılıklara rağmen Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye’deki savaşın bitmesini, Suriyelilerin dışarıdan müdahaleler olmadan, devlet yapılarına yönelik bazı tarifler empoze edilmeden kendi kaderlerini kendilerinin belirlemesini istediğini ifade etti. 

ABD MASLAHATGÜZARI: TÜRKİYE İLE AYNI ENDİŞELERİ TAŞIYORUZ

ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier'den İdlib'e yönelik olası operasyonla ilgili bir açıklama geldi. TBMM'yi ziyaret eden Hovenier, "İdlib'e müdahale ile ilgili Türkiye ile aynı endişeleri taşıyoruz" dedi. 

ERDOĞAN DA ÜÇLÜ ZİRVEYE İŞARET ETMİŞTİ

Erdoğan İdlib ve üçlü zirveyle ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştı: “İdlib’de şu anda çok acımasız bir süreç işletiliyor. Allah göstermesin, buralara füzeler yağdırılacak olursa çok ciddi bir katliam yaşanır. Öyle bir durumda oradan kaçanlar nereye gelecek? Büyük oranda yine bize gelecek. Bu yeni bir sıkıntı meydana getirebilir. 7 Eylül’de Tahran zirvesi var. Bu zirvede bu işi çok daha olumlu bir noktaya taşıyacağız. İnşallah Tahran Zirvesi’ni olumlu neticelendirmek suretiyle rejimin oralardaki aşırılıklarını önlemeyi başarırız. Zirveyi çok önemsiyoruz.”

TÜRKİYE: SON GÖRÜŞME ANKARA’DA YAPILDI

İdlib operasyonu konusunda baş döndürücü bir tarafik yaşandı. Milli Savunma Bakanlığından (MSB), Suriye konusunda Türkiye ve Rusya Çalışma Grupları arasındaki görüşmelerin sonuncusunun yapıldığı bildirildi. MSB’den yapılan açıklamada, “Suriye’deki gelişmeler ve bölgesel güvenlik konularına yönelik Türkiye ve Rusya Çalışma Grupları arasındaki görüşmelerin sonuncusu 31 Ağustos-04 Eylül 2018 tarihleri arasında Ankara’da icra edilmiştir” bilgisi verildi. Açıklamada, konuyla ilgili müşterek çalışmaların gelecek dönemde de devam edeceği belirtildi.

RUS BÜYÜKELÇİDEN ÜÇLÜ ZİRVE AÇIKLAMASI: TÜRKİYE İLE SIKI TEMAS HALİNDEYİZ

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov Suriye'nin kuzeyindeki durumla ilgili olarak Türkiye ile çok sıkı temas içinde olduklarını belirtti ve Tahran'da gerçekleşecek olan Türkiye-Rusya-İran zirvesinde de çözümün üretilmesi için mükemmel bir fırsat doğacağını söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Denizli'de kadın cinayeti: 18 gün önce düğün yaptığı eşini öldürdü

SONRAKİ HABER

Ramazan Bayramı'nda ülkesine giden 143 bin Suriyeliden 50 bini dönmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...