16 Temmuz 2018 04:17
Son Güncellenme Tarihi: 16 Temmuz 2018 10:33

CHP’de liderlik yarışı resmen başladı: TBMM'de imza açıklaması

CHP’de olağanüstü kurultay için bugün imza toplanmaya başladı. Muharrem İnce, 15 gün içinde yeterli imza toplarsa, CHP kurultaya gidecek. 

Fotoğraf: Evrim Aydın/AA

Paylaş

24 Haziran seçimlerinin ardından CHP’de başlayan “değişim” talebinde bugün resmen imza süreci başladı. MEcliste basın açıklaması düzenleyen CHP'li vekil Yaşar Tüzün imza sürecinin başladığını ilan etti,  "Olağanüstü kurultay talep ediyoruz" dedi. 15 günlük maratonun sonunda sonunda nitelikli çoğunluk bulunması durumunda CHP, 45 gün içinde olağanüstü kurultaya gidecek.

BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

CHP Parti Meclisi Üyesi ve eski Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Kesimoğlu, CHP Sakarya İl Başkanı Erdoğan Isır, CHP Karasu İlçe Başkanı Nurhan Aydın ve CHP Gençlik Kollarından Deniz Kahraman TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Yaşar Tüzün, kurultay delegelerinin notere koşarak gidip imzalarını vermeye başladıklarını belirterek, noter imzalı bir dilekçe örneğini gösterdi.

Değişim ve dönüşümün vazgeçilmez olduğunu ifade eden Tüzün, olağanüstü kurultaylarının adının, "değişim ve umut kurultayı" olacağını aktardı.

Daha sonra Gaye Usluer, "çağrı heyetinin sözcüsü" sıfatıyla "değişim ve umut kurultayı" için ortak basın açıklamasını okudu.

"Bizler, siyasetin içindeki figürler olarak etkili bir muhalefet yapabilmiş olsaydık bugün sizlere bu açıklamayı yapmak zorunda olmayacaktık." diyen Usluer, göz göre göre gelen tek adam rejimine karşı cumhuriyeti layıkıyla savunamadıklarını, milyonların katıldığı cumhuriyet mitinglerini, Gezi eylemlerini, referandum kampanyasını ve adalet yürüyüşünü iktidar yürüyüşüne dönüştüremediklerini söyledi.

'ARTIK MÜZİK DEĞİŞTİ, AYAK DA DEĞİŞMEK ZORUNDA'

Usluer, sözlerini şöyle sürdürdü: "9 seçim kaybeden ve yaşanan yenilgilerde sorumluluk almaktan imtina eden partimizin Genel Başkanı Sayın Kemal  Kılıçdaroğlu ve onun belirlediği yönetim anlayışı, siyasi ömrünü tamamlamıştır. Artık müzik değişti ayak da değişmek zorunda."

Usluer, şunları kaydetti:

"Partimize gönül veren, emek veren, en üst kademesinden en alt kademesine kadar tüm üye ve yöneticilerimizin enerjisini iktidar olmaya verdiğini düşünün. İşte, o zaman iktidar olmak an meselesi olacaktır. Bütün yetkileri eline alan tek adam rejimine karşıyız ama hayatımızın her alanında karşıyız. Partimizde, sokakta, evimizde, her yerde tek adam olma ve tek adam tarafından yönetilmeye karşıyız.

PM'yi etkisiz hale getiren, MYK'yı sıradanlaştıran, üyenin yönetim sürecine katılımını engelleyen, hatta mahalle delegeliğinden başlayarak üyelerimizi kendi aralarında kamplaştıran mevcut tüzük değişmelidir. Tüzüğün değişmesi partimizi büyütür, aynı zamanda iradeyi güçlendirir. Biz değişime tüzükle başlamalıyız. Bu gücü harekete geçirmek için 'Bu düzen değişmeli' diyen, sistemi temelden sorgulayan anlayışı önce partimizde sonra da ülkemizde yönetime taşımak zorundayız. Bu hayati sorumluluğu hep birlikte üstlenip, elimizi taşın altına koymalıyız. Bunun için inanmalıyız, ısrar etmeliyiz. Partimizi de Türkiye'yi de eşitlik, özgürlük, demokrasi temelinde yeniden inşa etmek için yeterli birikimimiz ve gücümüz var. Bu enerjiyi ortaya çıkarabilmek için seçimli olağanüstü kurultayın yapılması gerekli ve zorunludur. Bizler CHP'liler, CHP'nin iktidarı için çalışanlar ve kurultay delegeleri olarak 'Artık yeter' diyoruz. Partimizin ve ülkemizin huzuru için partimizi seçimli olağanüstü kurultaya, değişim ve umut kurultayına çağırıyoruz. Gelin, aydınlık günleri hep birlikte kuralım. Bu bilinç ve inançla tüm kurultay delegelerimizi, seçimli olağanüstü kurultay için, değişim ve umut kurultayı için noter huzurunda imza vermeye davet ediyoruz." 

'GEREKLİ SAYI TAMAMLANACAK'

Tüzün, bir soru üzerine noter huzurunda imza verenlerin sayısının 100'ü geçtiğini tespit ettiklerini, gerekli sayının tamamlanacağını savundu.

‘BEKLE, GÖR’ TAKTİĞİ

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre; İnce’ye yakın isimler, Türkiye genelinde 81 ilde 900 civarında değişim isteyen delegenin bulunduğunu, bunların bir kısmının “bekle gör” taktiği izlediğini kaydetti. İnce ekibi, ilk iki günde gerekli imzanın yarıdan çoğunu toplayacakları konusunda hemfikir. 

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Muhaliflerin seçimli kurultayı toplamak için en az 625 imzaya ihtiyacı var. Değişim isteyen ve İnce’ye yakın il ve ilçe örgütleri ise bugünden itibaren noter aracılığıyla imzalarını vermeye başlıyor. 

Seçimli olağanüstü kurultayın toplanması için ilk imza ile son imza arasında 15 günlük bir süre sınırlaması buluyor. 15 gün içinde delege sayısının nitelikli çoğunluğuna ulaşan muhaliflerin imzaları Genel Merkez’e iletmesi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da en geç 45 gün içinde kurultayı toplaması gerekiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kudüs'te gözaltına alınan Ebru Özkan Türkiye’ye döndü

SONRAKİ HABER

'Adnan Oktar grubu' operasyonunda gözaltına alınan sayısı 187'ye çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...