07 Şubat 2018 08:33

6 çocuğun öldüğü Kuran kursunda öğreticiye yakalama kararı

Kulp'ta 6 çocuğun yanarak can verdiği yangına ilişkin davada ifade vermeyen Kuran kursu öğreticisi Faruk Işık hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Paylaş

Kulp'ta 2015 yılında 6 çocuğun yanarak can verdiği yangına ilişkin açılan davada şu ana kadar ifade vermeyen Kuran Kursu öğreticisi Faruk Işık hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karaağaç (Benin) köyünde Kulp Müftülüğüne bağlı Kuran kursunda 1 Aralık 2015'te çıkan yangında 6 çocuğun yaşamını yitirmesi ve 6’sının yaralanmasına ilişkin açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanıklar katılmazken avukatları duruşmada hazır bulundu.

Dava dosyası için istenen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada, bir numaralı sanık olan ve olayın ardından Konya'ya tayini çıkarılan Kuran kursu öğreticisi Faruk Işık'ın ifadesinin alınması için oturduğu adrese yazılan talimatın geri gönderildiği belirtildi. Savcı, dava dosyasındaki eksik hususların giderilmesini talep etti. 

IŞIK'IN SÖYLEDİĞİ ADRESTE ONU TANIYAN KİMSE YOKMUŞ 

Duruşmada söz alan Kuran kursu öğreticisi Faruk Işık'ın avukatı Alper Gültekin, müvekkilinin mahkemeye bildirdiği adreste oturduğunu belirterek “Bir taziye sebebiyle tebligat yapıldığı tarihte İstanbul'da bulunmaktaydı. Bu sebeple hazır olamadı. Biz yeniden talimat yazılmasını talep ediyoruz. Aksi görüşteyseniz bir sonraki celsede müvekkilimi mahkemede hazır edeceğiz" dedi. 
 
Diğer sanık avukatları ise dava dosyasındaki eksiklerin giderilmesini talep etti. 
 
Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Faruk Işık'ın ifadesinin alınması için oturduğu adrese yazılan talimatın iade edilmesi, tebligat içerisinde söz konusu adreste kendisini tanıyan ya da bilen olmadığının belirtilmesi nedeniyle ifade vermeyen sanık Işık hakkında CMK'nin 98. maddesi gereğince yakalama emri çıkarılmasına karar verdi. Mahkeme, sanık Işık'ın ifadesi alındıktan sonra kursta çıkan yangın ile ilgili uzman bilirkişi raporu aldırılmasına karar verdi. 
 
Dava, eksiklerin tamamlanması için Mayıs ayına ertelendi. 

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karaağaç (Benin) köyündeki Kuran kursunda 1 Aralık 2015'te elektrik ısıtıcısından çıkan yangında, kursun yatakhane kısmında yatılı kalan kurs öğrencileri Nur Muhammed Bayka, Mehmet Bingöl, Suat Çankaya, Serhat Sancar, Şahin Kahraman ve Sabahattin Altun yanarak yaşamını yitirdi, 6 çocuk yaralandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının olayla ilgili hazırladığı iddianamede, Kuran kursu öğreticisi Faruk Işık ve köy muhtarı Özcan Ceylan hakkında, "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" ve "Görevi kötüye kullanma" suçlarından 3’er yıldan 18’er yıla, kurs binasını yapan Köy İhtiyar Heyeti üyeleri Abdullah Cengiz, Hanifi Dizmen, Hiyasettin Bartar ve Sebahattin Çankaya'nın ise "Taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2’şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istedi. Kuran Kursu öğreticisi Faruk Işık hakkında idari soruşturma açılıp açılmadığı öğrenilemezken sanığın açığa alınmak yerine Konya'ya tayin edildiği ortaya çıkmıştı. 

MÜFTÜ, 15 GÜN ÖNCE KURSTA DENETLEME YAPMIŞ 

İmar Kanununa aykırı bir şekilde kaçak yapılan, elektrik tesisatı kaçak olan ve sayacı olmayan kurs binası için "olur” veren, binada eğitim ve öğretim verilmesine izin veren, kursun yatılı olması için Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvuran Kulp Müftülüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri hakkında ise dava açılmadı. Soruşturma dosyasındaki belgelerde, yangından 15 gün önce Kulp Müftüsü Selahattin Özçelik'in 6 çocuğun hayatını kaybettiği kursu denetleyerek Kur'an Kursları Denetleme Formu'nda birçok konuda olumlu görüş bildirdiği ortaya çıkmıştı. Müftünün, kursta yatılı eğitim verilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvurduğu, buna ilişkin bir karar çıkmamasına rağmen öğrencilerin kursta yatılı kaldıkları belirtildi. Davanın ilk duruşmasında savunma yapan müşteki avukatları, gerçek sorumluların Kuran kursunda yeterli denetimi yapmayan Kulp Kaymakamlığı ve Kulp Müftülüğü olduğuna dikkat çekerek bu kişiler hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılması istenmişti.   

KURSTA KAÇAK ELEKTRİK KULLANILMIŞ 

Akdeniz Üniversitesi'nden 4 kişilik uzman heyetin yangının çıktığı kurs binasına ilişkin hazırladığı raporda, binanın elektrik tesisatının mevzuata uygun bir şekilde yapılmadığı belirtilerek şöyle denildi: “Binaya ait elektrik sayacı ve kaçak akım sigortası yok. Yönetmeliğe uygun olmayan kaçak bağlantı yapılmış. Koruma amaçlı kaçak akım rölesi yok. Elektrik tesisatı yönetmeliğe uygun değil. Kablo tertibatı uygun şekilde yapılmamış. Elektrik tesisatının çekilmesi iç tesisat yönetmeliğine uygun yapılmamış. Kalorifer tesisatının yetersiz kaldığı ya da hiç çalışmadığı teknik olarak ortaya çıkmaktadır. Kursun fiziki şartları fen ve sağlık kurallarına uygun hale getirilmeden öğrencilerin kalmasına müsaade edilmiş. Yatılı kurs statüsüne geçmeden öğrencilerin gelişigüzel şekilde, kayıtları bile tutulmadan yatılı kalmalarına izin verilmiş. Sertifikalı bir kişinin yakması gereken kalorifer kurstaki öğrenci tarafından yakılıyor. Elektrik panosu standart şekilde yapılmamış. Kablolar ve sigortalar alelade bağlanmış, kablolar, gelişigüzel şekilde sigortaya girip çıkmış.” 
 
Bilirkişi raporuna göre; Kuran kursu öğreticisi Faruk Işık'ın 1'inci derecede asli kusurlu, kursun elektrik tesisatını yapan firma ve ihtiyar heyetinin 2'nci derecede kusurlu olduğu, Kulp Müftülüğünün ise kusurunun olmadığı iddia edildi. (Diyarbakır/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Üsküdar ve Beykoz'un bazı bölgelerine su verilmeyecek

SONRAKİ HABER

Açlık grevi yapan HDP'li vekil ve başkanlara disiplin cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...