Mustafa Kemal Atatürk, 79. ölüm yıl dönümünde anıldı
Cumhuriyetin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk, hayata veda edişinin 79. yılında tüm yurtta anıldı.

İLGİLİ HABERLER

Erdoğan, 10 Kasım'da CHP'ye yüklendi

AKP'nin 2019 taktiği: Atatürk sevgisi

İki simge savaşı
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 79. yılında tüm yurtta anıldı.
Atatürk için ilk tören Anıtkabir’de gerçekleşti. Devlet erkanının Atatürk’ü anmasının ardından halk Anıtkabir’i ziyaret etti. AKP önceki dönemlerde adeta geçiştirdiği 10 Kasım törenlerine bu kez çıkartma yaptı. Bakanlar tam kadro Anıtkabir’deydi. AKP tarafından yurdun birçok yerinde de törenler düzenlendi. Etkinliklerde ‘Atatürkçülük’ vurgusuyla konuşmalar yapıldı. En dikkat çekici konuşma ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan geldi. Erdoğan’ın Saray’da Ata’yı Anma etkinliği yapması dikkat çekerken “Atatürk’ü ruhu faşist, söylemi Marksist çevrelere bırakacak değiliz” ifadelerini kullandı.
Devlet erkanını bir araya getiren Anıtkabir’deki törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, başbakan yardımcıları ve bakanlar katıldı. Aslanlı Yol’dan yürüyen Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki heyet Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir Özel Defterine ““Vefatının 79’uncu yıl dönümünde Kurtuluş Savaşımızın büyük komutanı, Cumhuriyetimizin ilk banisi, İlk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, hürmetle, saygıyla, bir kez daha yad ediyoruz” notunu düştü.
DOLMABAHÇE’DE TÖREN
TBMM Atatürk Anıtı’nda anma töreni düzenlendi. Törene, TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın, CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, milletvekilleri ve Meclis personeli katıldı. Aydın, Atatürk Anıtı’na kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu. Saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
CHP’Lİ BELEDİYELER YÜRÜYÜŞ ORGANİZE ETTİ
Tüm yurtta törenler düzenlendi. Otobüste, metrobüste, vapurda, yolda insanlar saatler 09.05’i gösterdiğinde saygı duruşuna başladı. Beşiktaş’ta 1094 metrelik dev Türk bayrağı açılarak yürüyüş yapıldı. Kadıköy’de ise “Ata’ya saygı zinciri” oluşturuldu. Binlerce Maltepeli ise ellerinde bayraklarla oluşturulan saygı zincirine katıldı. Maltepe’de ayrıca Japon mühendis Yoshinori Moriwaki ve Türkiye Serbest Dalış Rekortmeni Birgül Erken’in de katıldığı saygı dalışı etkinliği yapıldı. 25 dalgıcın katıldığı “Ata’ya Saygı Dalışı” etkinliği ilgi ile takip edildi.
GAZETELER NASIL GÖRDÜ?
Atatürk'ün 79. ölüm yıl dönümü bugün pek çok gazetenin manşetindeydi.
Hürriyet, "Batmayan güneş", Cumhuriyet, "Devrimlerinle sonsuza kadar", Sözcü, "Onun sayesinde biz varız", Posta, "Biz seni unutmak için sevmedik", Aydınlık, "Paylaşıldıkça büyüyor", Güneş, "Rahat uyu atam" manşetlerini attı.
Milliyet, "Ölümsüz aşk" haberini sürmanşete taşırken yandaş medyada Yeni Şafak, "Saygıyla anıyoruz", Sabah, "Minnetle şükranla anıyoruz", Star, "Emanetini ilelebet muhafaza edeceğiz", Akşam, "Saygı ve minnetle anıyoruz" ifadeleriyle Atatürk'e 1. sayfada yer verdi.
BirGün, "O'na saldıranlar böyle çark etti", Evrensel, "AKP Atatürkçülüğü dopingili 10 Kasım" haberleriyle AKP'den gelen seçim hassasiyetli 10 Kasım açıklamalarına dikkat çekti.
KİMLER GÖRMEDİ?
Milli Gazete, Yeni Asya, Diriliş Postası, Türkiye ve Akit'in 1. sayfalarında Atatürk'e dair bir haber ya da mesaj yer almadı.
AKP'DE ANİ '10 KASIM' HASSASİYETİ
Bu yıl 10 Kasım anmalarının dikkat çeken yanlarından biriyse bazı AKP'li belediyelerin bugüne kadar görülmemiş şekilde yurttaşları anmalara götürme çağrısı yapması. AKP'deki bu ani değişimin nedeni anketlere bağlanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Atatürk karşıtlığının partiye oy kaybettirdiği, bu nedenle 2019 seçimleri öncesi söylemini değiştirdiği belirtiliyor.
ÇARALAN: TERS TEPEBİLİR
Yazarımız İhsan Çaralan, bugünkü yazısında konuya dair şu ifadeleri kullandı: "AKP’nin bir diğer amacının da Kemalizm söylemini CHP’nin elinden alma taktiği olduğu anlaşılıyor. Ama AKP, 'Dimyat’a giderken eldeki pirinçten olma' ihtimaliyle de karşılaşabilir. Zira AKP içinde Atatürk düşmanlığı üzerinden yoluna devam eden cihatçı söylemin bu yeni yaklaşımı kabul etmesi kolay görünmüyor."
TÜGVA YÖNETİCİSİ: ZULÜM 1938'DE SON BULDU
Nitekim Yüksek İstişare Kurulu’nda Bilal Erdoğan’ın da olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Beylikdüzü Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi olarak tanıtan Abdulmuttalip Coşkun, Twitter üzerinden, “Zulüm 1938’de son buldu. 09.05’de herkesi helaya davet ediyorum. Görsünler nasıl siren çalınır” şeklinde bir mesaj paylaştı. Büyük tepki çeken bu mesajın ardından Abdulmuttalip Coşkun, Twitter profilinden TÜGVA üyesi olduğu bilgisini sildi. Hesabını da kilitleyen Coşkun tweetlerinin görülmesini engelledi. (HABER MERKEZİ)
İhsan Çaralan: AKP Atatürkçülüğü ile ‘malulleşen' bir 10 Kasım!
Evrensel'i Takip Et