Zeytinlikleri tehdit eden tasarı tekrar masada
Zeytinlik sahaların enerji ve sanayi yatırımlarına açılmasına imkan tanıyan kanun tasarısı, yarın alt komisyonda görüşülecek.
Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılatılması Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Enerji ve Tabbi Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanarak, Başbakanlık tarafından TBMM’ye göndermiş, 25 Haziran’da tekrar görüşülmek üzere, alt komisyona devredilmişti. Meclis’in tatile girme beklentisiyle rahat bir nefes alan zeytincilik sektörü, 20 Temmuz’a kadar çalışmalarını sürdürme kararı almasıyla yeniden kabus görmeye başladı. Zeytin bahçelerini enerji yatırımlarına açan tasarı, yarın devredildiği alt komisyonda görüşülecek ve 10 gün içinde karar verilebilecek.
DARBE KAÇINILMAZ!
Tasarının, zeytincilik sektörünün talepleri bir yana görüşü bile alınmaksızın, tamamen maden lobisinin girişimleriyle hazırlanmış bir düzenleme olduğunu söyleyen Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, tasarının kanunlaşması halinde zeytinliklerin büyük oranda kayba uğramasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Uzun vadeli düşünüldüğünde, hiçbir madenin getirisinin zeytinlikler kadar uzun ömürlü olmayacağını ifade eden Tatlı şunları söyledi: “Son iki yıllık ortalamaya göre zeytinyağı üretimimiz 165 bin ton olup bu üretimin değeri yaklaşık 600 milyon dolardır. Son iki yıllık ortalamaya göre sofralık zeytin üretimimiz yaklaşık 450 bin ton olup bu üretimin değeri yaklaşık 900 milyon dolardır. Bu ekonomik getiriler, birkaç yıl veya 15-20 yıllık bir süreyle sınırlı değildir.”
ZEYTİN ALANLARI KORUNMALI
Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılatılmasıyla ilgili yasada değişiklik öngören tasarının Meclise’e sunulmasının ardından Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şu açıklamayı yaptı: “Zeytinciliğimizin geleceğinin ve son yıllarda yapılan büyük yatırımların heba olmaması açısından, söz konusu tasarı geri çekilmeli, hangi amaçla olursa olsun zeytinliklerin tahrip edilmesi önlenmeli, zeytinliklerimiz korunmalıdır”.
Tasarıda, 25 dekarın altında kalan işletmelerin zeytinlik olarak kabul edilmediğine, her türlü arama ve işletme faaliyetlerine açık hale getirildiğine dikkat çeken Bayraktar, “Hükümetimiz tarafından zeytincilikte dünya ikinciliği hedefi konulmuştur. Söz konusu Kanun Tasarısı, ülkemizin zeytincilikte dünya ikinciliği hedefiyle örtüşmemektedir. Bitkisel yağ açığımızın kapatılmasında zeytinyağı önemli bir ürün konumundadır. Bu nedenle zeytinliklerimiz muhakkak korunmalıdır” şeklinde konuştu.
Evrensel'i Takip Et