09 Eylül 2013 18:04

Hastalık mevsimi olmasın!

Hüzünlerin mevsimi sonbahar geldi. Doğanın tazelendiği, tatillerin yapıldığı mevsimlerden sonra, sonbahar ve kış aylarında tersine bir dönem yaşanıyor. Gündüzler kısalmaya, hava soğumaya, doğa hüzne bulanmaya başlıyor. Bu değişimde insanların nasibine hastalıklar düşüyor. Depresyondur, cilt hastalıklarıdır, griptir başlıyor. Oku

Hastalık mevsimi olmasın!
Paylaş

NEDEN DEPRESİF OLUYORUZ?

Dr. Mehmet Yavuz, sonbahar depresyonu hakkında merak edilenleri yanıtladı: Sonbaharda güneş ışınlarının azalması, mutluluk hormonu salgılamasının düşmesine, beyin kimyasının değişmesine ve depresyona sebep oluyor. Aynı mevsimsel depresyonun kışın da görülebileceğini belirten Yavuz, “Ancak yaz mevsiminin hemen sonrasında olduğu için sonbahar depresyonuna kış depresyonundan daha sık rastlanır” dedi.

Dr. Mehmet Yavuz, sonbahar depresyonunun en sık rastlanan belirtilerinin hüzün, yorgunluk ve enerji azlığı olduğunu belirtirken, diğer belirtileri şöyle sıraladı: “Sabah uyanmakta güçlük çekme, yataktan kalkmak istememe, karamsarlık, cinsel enerjide azalma ve çabuk sinirlenme.” Sonbahar depresyonunu önlemenin mümkün olduğunu da aktaran Yavuz, “Bazı mevsimlerde kişinin performansı belirgin olarak düşüyorsa  mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmalı” dedi.


NE YAPILMALI?

Düzenli egzersiz yapın. Günde bir saat yürüyüş bile yeterli.
Giderek kısalmaya başlayan günlerde mümkün olduğunca gün ışığına çıkın. Sağlıklı beslenin. İştahınız artsa da, karbonhidrat ve basit şekerlere fazla yüklenmemeye çalışın. Bol bol su için.  Çok uyumayın. Zorla da olsa kendinizi sabah yataktan erken kalkmaya teşvik edin. Güne mutlaka iyi bir kahvaltıyla başlayın. İşyerinde kısa molalar verin.
Keyif aldığınız aktiviteleri planlamaya çalışın. Yeni hedefler belirleyin.


BETA HASTALIĞI ARTIYOR        

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Betül Cengiz, sonbaharın gelmesiyle bağışıklık sisteminin zayıfladığını belirterek, bu mevsimde beta enfeksiyonunda artış görüldüğünü vurguladı. Cengiz, sonbaharda sıkça görülen beta enfeksiyonu hakkında bilgi verdi. “Boğaz ağrısı, bezeler, ateş, adale ağrıları, bulantı ve kusma seyrinde görülen ilk bulgular olarak karşımıza çıkar. Bademcikler kızarık ve iltihaplıdır. Viral nedenli oluşan enfeksiyonun tedavisi ise yatak istirahatı, yeterli sıvı alımı, ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile sağlanır. Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır.


CİLT SAĞLIĞINA DİKKAT!

Sonbaharın başlamasıyla insan cildinde de birtakım değişikliklerin belirginleştiğine dikkat çeken uzmanlar, bol su tüketimi ve egzersizle cilt sağlığının korunabileceğini belirtti. Uzmanlar, yazın güneş, deniz, sıcak, kuru veya nemli havaya maruz kalan, bronzlaşan, kuruyan cildin, daha kendini toparlayamadan sonbaharın serin ve rüzgarlı havasından olumsuz etkilenebildiği uyarısında bulundu. Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk,  sonbahara girerken cilt sağlığı için alınması gereken önlemler konusunda şu bilgiler verdi: “Cildimizi her dönemde güneşin zararlı ışınlarından korumak için güneş koruyucu kremler kullanılmalı. Cildimize, yaşımıza ve cilt tipimize uygun bir nemlendirici ve temizleyici kullanmanın yanında temizleyici ve nemlendirici seçimi oldukça önemli. Kapatıcı ürünler kullanılıyorsa cildi yıkamadan ya da makyajı temizlemeden yatılmaması gerekir. Sigara içmemeliyiz. Dengeli ve düzenli beslenme, bol su içme ve ölçülü egzersiz yapma alışkanlıkları da cildimiz için inkar edilemez bir önleme sahiptir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kuşatma altındaki barış özlemi

SONRAKİ HABER

Komşu, dernekte buluşalım mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...