7 Mayıs 2025 15:03

Erdoğan: Rüzgar ve güneş enerjisi izin süreçleri hazırlıkları tamamlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde “2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni”nde konuştu. "Rüzgar ve güneş enerjisi izin süreçleriyle ilgili hazırlıkları tamamladık" diyen Erdoğan, "Özellikle 48 ayı bulan izin süreçlerini 18 aya düşürmek istiyoruz" dedi. Düzenlemenin önümüzdeki günlerde Meclis'e geleceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2024'te "Enerji dönüşümü, yenilenebilir enerji 2035 Yol Haritası" başlığıyla yaptığı lansmanda “Enerji dönüşümü", "yenilenebilir enerji" adı altında Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Güneş Enerjisi Santrali (GES) ve Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) ihaleleri için lisans verme Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin hızlandırılması, izin başvurularının ÇED süreci devam ederken başlaması, imar ve ruhsat süreçlerinde kolaylık, orman izin süreçlerini tek izne bağlamak, araziler için acele kamulaştırmayı hedeflediğini açıklamıştı.

Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde “2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni”nde konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

"2025 yılı mart ayı itibarıyla kurulu gücümüz 118 bin 185 megavata ulaştı. Bunun yüzde 60'ı yenilenebilir kaynaklardan oluşuyor. 2005 yılında hiç olmayan güneş enerjisi kurulu gücümüz bugün 21 bin 833 megavata ulaştı. Bu büyük başarı, yıllardır büyük bir kararlılıkla sürdürdüğümüz planlama ve yatırım stratejilerimizin bir ürünüdür. 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar kurulu gücümüzü 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyoruz. Bu amaçla yaklaşık 80 milyar dolarlık yatırım yapacağız."

"2035 yılı itibarıyla 5 bin megavatlık deniz üstü rüzgar kapasitesi oluşturmayı hedefliyoruz. Şu rakamlar da son derece çarpıcıdır. Projeksiyonlar ülkemizin yıllık en az 180 milyar kilovatsaat hidroelektrik, 140 bin megavat rüzgar enerji santrali, 53 bin megavat yüzer güneş enerjisi santrali, 4 bin 500 megavat gücünde jeotermal enerji üretim tesisi potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Bu potansiyelimizi kuvveden fiile çıkarmak için her yolu deniyoruz"

"2024 yılında 81 ilde irili ufaklı toplam 6 bin 182 elektrik üretim santrali devreye alındı. Santrallerin toplam yatırım değeri yaklaşık 5 milyar dolar, kurulu gücü ise 6 bin 818 megavat. Bunların 5 bin 282 megavatını güneş, 1058 megavatını rüzgar santralleri oluşturuyor."

"Açılışını yapacağımız Gülpınar, Geyve, Atares-2 rüzgar enerjisi santralleriyle, Yeşilyurt ve NG Kütahya güneş enerjisi santrallerimizin hayırlı olmasını diliyorum."

"Özellikle 48 ayı bulan izin süreçlerini 18 aya düşürmek istiyoruz. Rüzgar ve güneş enerjisi izin süreçleri ile ilgili hazırlıklarımızı tamamladık. Konuyu bir an önce Meclis'in takdirine sunarak bu alandaki düzenlemeleri sadeleştirmeyi arzu ediyoruz. İzin süreçlerinin kısalmasıyla birlikte tahsis ettiğimiz ve edeceğimiz kapasiteleri çok daha hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz."

"Türkiye'nin hızını yavaşlatan kutuplaştırma siyasetinin, bunu körükleyenler başta olmak üzere hiç kimseye bir faydasının olmadığı açıktır. Sahte ve saçma tartışmalarla ülkemizin enerjisini tüketmeye çalışanlara inat Türkiye'nin enerjisini çoğaltmak için gece gündüz çalışıyoruz."
(Politika Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

TÜPRAŞ’ta öfke seli

TÜPRAŞ’ta öfke seli

Ülkenin en büyük sanayi kuruluşu ve kârlılık oranı en yüksek şirketi TÜPRAŞ’taki toplu sözleşme, gece yarısı operasyonuyla imzalandı. İşçi ücretlerine yapılan zam, Erdoğan-Şimşek programının hedeflerine uygun olarak yüzde 35 oldu. Hem düşük zamma hem de sözleşmenin kendilerine sorulmadan imzalanmasına tepki gösteren TÜPRAŞ işçileri, yürüyüş yaptı, yol kapattı. İşçiler ek protokol istedi.

35-40 bin TL Sözleşme öncesi TÜPRAŞ’taki ortalama işçi ücretleri

608 bin TL Bir ayda bir işçiden elde ettiği net kâr

78 bin 292 TL Türk-İş'in açıkladığı yoksulluk sınırı

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sabaha karşı imzalanan yüzde 35'lik zammı kabul etmeyen TÜPRAŞ işçileri yürüyüşe geçti.

Evrensel'i Takip Et