Okulun yanı başında uyuşturucu tehlikesi: Talebe rağmen güvenlik görevlendirilmedi veliler nöbette
Adana Yüreğir’de veliler, okul bitişiğinde uyuşturucu kullanılan metruk bina nedeniyle çocuklarının güvenliğinden endişeli. Okul güvenlik talebini karşılamadı veliler okulda nöbet tutuyor.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel
Volkan Pekal
[email protected]
Adana — Yüreğir ilçesi Necmiye Coşkuntuncel İlkokulu’nun bitişiğindeki metruk bina öğrenciler için tehlike yaratırken, veliler endişeli
500’ün üzerinde öğrencinin eğitim gördüğü Adana’nın Yüreğir İlçesi Güneşli Mahallesi’nde bulunan Necmiye Coşkuntuncel İlkokulu’nun hemen bitişiğinde yıllardır metruk durumda olan bina öğrenciler için tehlike yaratıyor. Kapısı, penceresi açık olan binanın pencerelerinden okul binasına geçilebiliyor. Uzun süredir bu durumdan rahatsız olan velilerin endişesi metruk binadan okul bahçesine giren kişilerin okulu tahrip etmesi sonrası artmış durumda. Velilerin aktardığına göre Cuma günü okul kapandıktan sonra 12-13 yalındaki iki çocuk metruk binadan okula bahçesine, ardından camlardan birini kırarak okula girdi. Okula ait hoparlörleri çaldı ve okulda tahribat yaratıp kaçtı.
“Güvenli bir eğitim ortamı sağlanmasını istiyoruz”
Veliler, okulda güvenlik görevlisi bulunmaması nedeniyle sorunların katlandığını ifade ediyor. Taleplerine rağmen güvenlik önlemi alınmaması, ailelerin tepkisini artırıyor. Bir veli, şunları anlattı: “Çocuklarımız okula gelmek istemiyor. Biz kendimiz için de tedirginiz. Bu koşullar, öğrencilerin psikolojik sağlığını da etkiliyor. Çocuklar okula gitmekten korkuyor. Güvenli bir eğitim ortamı sağlanmasını istiyoruz”
"Bahçede oynayan çocuklarımız her an zarar görebilir"
Okul önünde konuştuğumuz bir diğer veli Fidan, konuyla ilgili şunları söylüyor, “Okul yağmalandı ancak bizim asıl korkumuz maddi zarardan çok çocuklarımıza gelebilecek zarar. Metruk binanın açık pencereleri nedeniyle bahçede oynayan çocuklarımıza her an zarar verilebilir” dedi.
Veliler, metruk binanın sahibiyle defalarca iletişime geçmeye çalıştıklarını, ancak binanın yıkılmasının ya da binanın kapıları kilitlenerek güvenlik önlemi alınmasının reddedildiğini belirtiyor. Fidan, sözlerine şöyle devam etti, “Bina sahibi, ‘Yıktırmam’ diyor ama en azından önlem almak zorunda. Kapı yaptırabilir, pencereleri kapatabilir. Bu binada uyuşturucu kullanılıyor, silah saklandığı söyleniyor. Hatta uyuşturucu ticareti yapıldığına dair duyumlarımız var. Çocuklar, içtikleri sigaraları, alkol şişelerini bahçeye atıyor, bunları çocuklarımız görüyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Sadece okulda değil, mahallede dolaşırken bile kendimi güvende hissetmiyorum. Yetkililer acilen önlem almalı”
"Talep etmemize rağmen güvenlik görevlendirilmedi veliler nöbette"
Güvenlik eksikliği nedeniyle bazı velilerin çocuklarını korumak için başvurdukları önlemleri anlatan Fidan, “Ben çocuğumu okula bıraktığım andan itibaren, sabah sekizden akşam ikiye kadar kantinde oturup bekliyorum. İşimi, mesleğimi bıraktım. Bu bizim görevimiz değil. Normalde çocuğumuzu güvenle bırakıp geri almamız gerekirken, kendimiz nöbet tutmak zorunda kalıyoruz.”
Güvenlik yetersizliği MEB bütçesindeki ihmalin göstergesi
Velilerin yaşadığı bu güvenlik sorunları, Eğitim Sen’in 2025 yılı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesiyle ilgili değerlendirmelerini doğrular nitelikte. Eğitim Sen, MEB bütçesinin eğitimin temel sorunlarına çözüm üretmekten uzak olduğunu ve güvenlik gibi en temel ihtiyaçların bile karşılanmadığını ortaya koymuştu. 17 Ekim 2024’te TBMM’ye sunulan 2025 Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamında MEB’e ayrılan payın 1 trilyon 452 milyar lira olduğu belirtilse de, yüzde 33’lük artışın enflasyonun oldukça altında kaldığına dikkat çekildi.
Özellikle okul güvenliği, temizlik personeli istihdamı, öğrenci sağlığı ve altyapı gibi kritik başlıklarda bütçenin yetersiz kaldı, eğitime yatırım oranının 2002’de yüzde 17,18 iken 2025’te yalnızca yüzde 9,73 olduğunun altını çizdi.
OECD verilerine göre Türkiye, ilköğretim düzeyinde öğrenci başına yılda 4.036 dolar harcarken, bu rakam OECD ortalamasının (9.923 dolar) yarısının bile altında kalıyor. Güvenlik personelinin istihdam edilememesi de, bu düşük harcama düzeyinin doğrudan sonuçlarından biri olarak görülüyor. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et