08 Nisan 2013 12:50

Tarım işçileri artık örgütlü olacak

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen Tarım İşçileri Kurultayı’nın ikinci gününde, örgütlenmek için bir dernek kurulmasına karar verilirken, sonraki hedefin sendikalaşma olacağı belirtildi. Sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla son bulan kurultayda, devletin elinde bulunan tarım arazileri ile ağaların toprak

Tarım işçileri artık örgütlü olacak
Paylaş

‘ÖRGÜTSÜZLÜK ZİNCİRİ KIRILMALI’

Kurultay’ın ikinci gününde söz alan konuklardan İş Sağlığı Uzmanı Dr. Celal Emiroğlu, iş kazalarında ölenlerin tamamına yakınının Kürt olduğunu söyledi. Emiroğlu, tarım işçilerini tehdit eden sağlık sorunlarını sıraladıktan sonra örgütlenmenin tek çözüm olduğunu vurgulayarak “Örgütlenmesi olanaksız emek, en cazip emektir. Bu zinciri kırmak gerek” dedi.

AYRIMCILIĞI DEVLET KIŞKIRTIYOR

Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy-Sen) Örgütlenme Uzmanı Satılmış Başkavak da kurultayda yaptığı konuşmada, üretici köylülerin 10 yıl mücadele ederek sendikalaştıklarını belirterek, tarım işçilerinin de örgütlenmesi gerektiğini söyledi. “Tarım işçileri, ulusal köleliğe karşı mücadele ile kapitalist köleliğe karşı mücadeleyi birleştirmeli” diyen Başkavak, tarım işçilerinin çalışmaya gittikleri batı illerinde karşılaştıkları ayrımcı politikaların kaynağının da devletin kışkırtmaları olduğunu söyledi. AB politikalarının ulusal tarımı yok etmeyi amaçladığını dile getiren Başkavak, “AB 30 milyon olan köylü nüfusunun düşürülmesi, tarımın şirketleşmesi konusunda Türkiye’ye dayatmada bulunuyor. Yeni dönemde tarım artık kapitalist işletmeler eliyle gerçekleştirilecek, üretici köylü de mülksüzleşerek işçileşecek. Önümüzdeki dönemde üretici köylüler ve tarım işçilerinin ortak mücadelesinin zemini genişleyecek” şeklinde konuştu.

‘ULUSAL VE SINIFSAL MÜCADELE BİRLEŞMELİ’

Daha sonra söz alan İHD MYK Üyesi Avukat Tugay Bek ise “2005 ‘te Adana’da tarım işçilerini bir araya getirmeye çalışan bir kurultay düzenlemiştik. Yerel düzeyde kaldı. Tarım işçileri Adana’da Mersin’de örgütlenme çabası içinde oldu ama elçiler önderliğinde oldu. Gezici olmaları 50 kente gitmeleri ulusal çapta bir örgütlenmeye ihtiyaç var” dedi. Tarım işçileri alanının emek ve etnik sorunların iç içe geçtiği bir alan olduğunu dile getiren Tugay Bek, “İki sorunu birlikte çözmeye dönük adımlar atmak gerekiyor. Adana’da Kürt kadar Arap nüfus da var tarım işçiliği yapan. Arap işçiler de benzer sorunlar yaşıyor. İnsanlık dışı yaşam ve çalışma koşullarına maruz bırakılıyorlar. Onlara da düşük ücret dayatılıyor. Bu durum Kürt, Arap, Türk tarım işçilerinin ortak mücadelesinin örülmesi gerektiğini ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.


SONUÇ BİLDİRGESİ

* Kurultayımız, Mevsimlik Tarım İşçilerinin onurlu bir yaşam ve güvenli bir gelecek için vereceği mücadelenin Kürt sorununun çözümüne sunulacak önemli bir katkı olacağı inancıyla, ‘barış ve çözüm süreci’ni bütün gücüyle destekler,
* Kurultayımız, tarım işçilerinin taleplerini gerçekleştirmek amacıyla, Kürdistan’ın göç veren kent merkezlerinde Mevsimlik Tarım İşçileri Dernekleri kurmayı, bu dernekleri bir çatı altında toplamayı, dernekler aracılığıyla, mevsimlik tarım işi yapılan il ve ilçelerde çalışanları bir araya getirecek kurumları ve temsilcilikleri oluşturmayı karar altına almıştır,
* Kurultay, Türkiye’deki tüm mevsimlik tarım işçilerinin ekonomik ve demokratik mücadelesini yürütecek bir Mevsimlik Tarım İşçileri Sendikasını hedef alan çalışmalar yürütmeyi kararlaştırmıştır,
* Kurultay, hazine arazileri ve diğer tarım arazileriyle birlikte, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenip, topraksız köylüye dağıtılması, toprak ağalarının topraklarının belirli bir bölümünün topraksız köylüye dağıtılması, bir toprak reformunun hayata geçirilmesi çağrısı yapmıştır.
* Kurultayımız, bir sonraki Mevsimlik Tarım İşçileri Kurultayının Aralık 2013’de, DTK Emek, Göç ve Yoksulluk Komisyonu öncülüğünde oluşturulacak Mevsimlik Tarım İşçileri Dernekleri tarafından toplanmasını karar altına almıştır.
* Kurultayımız mevsimlik tarım işçilerinin işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta düzenlenecek etkinliklere bulundukları her ilde, insanca bir yaşam ve barış talebiyle ve kendi pankartlarıyla katılmasını karar altına almıştır.(Urfa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zebaniler örgütlenin, Maggie geliyor!

SONRAKİ HABER

Barışı işyerlerinde konuşmanın zamanıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...