25 Mart 2013 10:52

Kışanak: Yasal güvence istiyoruz

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Oslo görüşmelerinde MİT Müsteşarı ve MİT görevlilerine açılan soruşturmayı ve kendileri hakkında hazırlanan fezlekeleri hatırlatarak, PKK Lideri Abdullah Öcalan’la yürütülen görüşmelere de bir savcının çıkıp dava açabileceğini söyledi. Mevcut

Kışanak: Yasal güvence istiyoruz
Paylaş

Kışanak, 21 Mart tarihi ile Kürt imha ve inkarının iflas ettiğini vurgulayarak, asıl konuşulması gerekenin silahlar değil, demokratikleşme olduğuna dikkat çekti. Özgür demokratik bir gelecek istediklerini kaydeden Kışanak, “Buna var mısınız, yok musunuz. Buna varsanız silahlar sorun olmaktan çıkar” diye konuştu.

DEMOKRATİK BİR GELECEK

Avrupa’da yayın yapan Nuçe TV’nin canlı yayınına çıkan Kışanak, çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Öcalan’ın 21 Marttaki çağrısının bütün Ortadoğu halklarına yeni bir gelecek vaad ettiğini söyleyen Kışanak, “Hepimiz demokratik bir gelecek kurarak özgürce birlikte yaşayabiliriz” dedi. Kışanak, “Bu kadar egemen güçlerin bulunduğu bir coğrafyada tarihten silinmekte olan Kürt halkı bir mücadele yürüttü, başta Ortadoğu olmak üzere herkese yeni bir seçenek sundu, yeni bir gelecek vaat ediyor. Bu nedenle çok büyük bir heyecan uyandırdı” şeklinde konuştu. Kürtlerin tarih sahnesinden silinmek istendiğini, kimliğinin inkar edilip dilinin yasaklandığını belirten Kışanak, 20 yüzyıl boyunca Kürtlere katliamların dayatıldığını söyledi.

21 Martta ekranların başına kilitlendiğini ve Öcalan’dan gelen mesajın merakla beklendiğini söyleyen Kışanak, “İşte tarih yazmak budur. Kürtler tarih yazıyor, bunun farkına varmak lazımdır. 21 Mart Newrozu, Kürt inkarının iflas ettiği bir tarihtir” dedi.

SÜRECİ DOĞRU ANLAMALIYIZ

Silahlı güçlerin çekilmesi ve silahın ne zaman bırakılacağı konularına odaklanması halinde bu çıkışın anlaşılamayacağını ifade eden Kışanak şöyle devam etti: “Kendine ve mücadelene güvenmezsen ‘Hükümet ne verecek, ne yapacak’ diye odaklanırsan bir çok konuda kaygılar artar. Tabi ki bir tarafta hükümet ve devlet var, ama onları etkileme gücü bizde var artık. Biz onların tutumunu ve davranışını değiştirebiliriz. Demokratik bir yaşama onları evriltebiliriz. AKP hükümeti, tasfiye için siyasi ve askeri olanakları sonuna kadar kullandı. Süreci doğru anlamaz isek süreç doğru ilerlemez. Bu güçlü demokratik mücadele yürüteceğimiz bir süreç olacaktır.”

Asıl konuşulması gerekenin silahlar değil, demokratikleşme olduğuna dikkat çeken Kışanak, birlikte yaşamın nasıl olacağına dair devletin ve hükümetin konuşması gerektiğini belirtti. “Özgür, demokratik bir gelecek istiyoruz. Buna var mısınız, yok musunuz? Buna varsanız silahlar sorun olmaktan çıkar” diyen Kışanak, “Bunun için çok net çağrı ve açıklamalar var. Onun için artık hükümetin silah meselesini konuşma hevesinden vazgeçip asıl konuşması gerekenleri yapması lazımdır. Bu süreçte üzerine düşeni yaparsa AKP de demokratikleşecektir” dedi. AKP’nin net bir politika izlediği taktirde CHP’nin de kışkırtan bir tavırdan vazgeçeceğini söyleyen Kışanak, “CHP’nin kendini demokratik çözüm sürecine katması lazımdır” diye konuştu.
 (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tanrıkulu kameraları sordu

SONRAKİ HABER

Yeni bir Anayasa’ya ihtiyaç var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...