10 Temmuz 2023 04:29

Maltepe Belediyesi işçileri kadro ve ek zam eylemine hazırlanıyor

"DİSK Genel-İş’in çağrısıyla 11 Temmuz günü iş bırakacak olan işçiler taleplerinin kabul edilmesi için bu tür eylemlerin sıklaştırılması gerektiğini söylüyor."

Maltepe Belediyesi işçileri kadro ve ek zam eylemine hazırlanıyor

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Murat UYSAL
İstanbul

Maltepe Belediyesi işçileri kadro ve ek zam talebiyle iş bırakmaya hazırlanıyor. DİSK Genel-İş’in çağrısıyla 11 Temmuz günü iş bırakacak olan işçiler taleplerinin kabul edilmesi için bu tür eylemlerin sıklaştırılması gerektiğini söylüyor.

Haziran ayında yapılan görüşmeler neticesinde asgari ücrete yüzde 34 zam yapılmış temmuz ayı itibarıyla asgari ücret 11 bin 400 TL olmuştu. Bu asgari ücret zammından sonra sendikalı birçok yerde işçilerin aldığı ücret asgari ücret seviyesine geldi. Toplu iş sözleşmeleri yüksek enflasyona dayanamayınca “ek protokol” ya da “ek zam” talepleri işçiler arasında en çok tartışılan konuların başında gelmeye başladı. Belediye işçilerinin bir diğer önemli sorunu olan kadro problemi ise her dönem olduğu gibi bu dönem de güncelliğini koruyor. Genel-İş Genel Merkezi de işçilerin tüm bu talepleri karşısında 11 Temmuz Salı günü örgütlü olduğu tüm belediyelerde iş durdurma kararı aldı. İşçilerin büyüyen sorunlarını konuşmak ve planlanan eylemi tartışmak üzere Maltepe Belediyesi temizlik işleri işçileriyle vardiya değişim saatinde bir araya geldik.

‘A SENDİKASI, B SENDİKASI’ DEMEDEN BİR ARAYA GELMELİYİZ’

Maltepe Belediyesinde çalışan Temizlik İşçisi Ali, belediye işçilerinin üvey evlat muamelesi gördüğünü, verilen kadro sözünün bir türlü tutulmadığını anlattı. Ali, “Seçimlerden önce sözlerin tutulacağını düşündük ancak o da umduğumuz gibi olmadı. Biz de hatalıyız, kadro talebimizi yeterince duyuramadık. Senelerdir var olan sorunumuz, talebimiz kadro. Eğer kararlı durabilirsek biz de EYT’liler gibi hakkımızı alabiliriz” dedi.

Bu talebin örgütlenebilmesi için işçilerin de mutlaka örgütlü olması gerektiğini söyleyen Ali, “Kadro talebi bütün belediye işçilerinin ortak talebi burada. ‘A sendikası’ ‘B sendikası’ demeden bir araya gelmemiz gerekiyor. Eğer sendikalar gerçekten işçiden yanaysa, bu talebi, koltukları düşünmeden üye sayısını düşünmeden ortak hareket ederek birlikte duyurmaları gerekiyor. En azından salı günü Genel-İş’in yapacağı eyleme katılmalarını, katılmıyorlarsa ortak metni paylaşmalarını beklerim diğer sendikalardan” diye konuştu.

‘EYLEM BAŞARILI OLURSA TÜM İŞÇİLERİN İŞİNE YARAYACAK’

Sendika değiştirdiğini ve Türk-İş’e bağlı Belediye-İş’te örgütlendiğini söyleyen Fuat için ise bu eylemlerin sendikası yok. Fuat, “Belediye-İş’e üyeyim ama eylemlere katılacağım, çünkü bu eylemler sonuç verirse bana da yarayacak, tüm işçilere yarayacak. Bu yüzden hangi sendikadan olursa olsun tüm belediye işçilerinin salı günü eyleme katılmasını istiyorum. Eylemler önemli tabii ama niye bu zamana kaldı bu eylemler? Genel-İş bilmiyor mu belediye işçilerinin senelerdir var olan sorununun kadro sorunu olduğunu? Şimdiye kadar geniş çaplı tek eylem yapılmamış, Genel-İş kongresinin hazırlık sürecinde gaz alma eylemleri yapılıyor. Seçim süreci geçti, bizim talebimiz budur diye sokağa çıkmamız gerekirdi, yapmadık. Umarım bu eylemlerin devamı gelir de haksız çıkarım” dedi.

‘ENFLASYONA EZİLMEYECEK SÖZLEŞMELERİ BİRLİKTE HAZIRLAMALIYIZ’

Belediye işçilerinin ücretlerinin eridiğini söyleyen Vedat da yapılacak eylemleri; taleplerinin karşılanması, seslerinin duyulması için atılmış ilk adım olarak görüyor. Vedat, “Sözleşmede yer alan maddelerin çoğunu beraber belirledik, beraber hazırladık. Böylesi bir erimeyi o günden düşünmek kolay değil, ayrıca bugün aldığımız ve yetmeyen paralar sözleşmenin imzalandığı gün hepimiz için çok büyük paralardı. Böyle rakamlar telaffuz ediliyorken hiçbir işçi greve çıkmak, yevmiyesinden olmak istemedi. Daha iyi sözleşmeleri düşünmeli, enflasyona ezilmeyecek, birkaç ay sonra erimeyecek sözleşmeleri beraber hazırlamalıyız” dedi. Ek zamma ilişkin de konuşan Vedat, “Uğruna eylem yapacağımız ek protokol belediyenin insafına bırakılmamalı, bu eylemle bu birliktelik sürekli olmalı ki hakkımızı alabilelim. Eğer belediyenin insafına bırakırsak iki ay sonra yetmiyor diye birbirimize yakınmaya başlarız” diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et