2 Ocak 2023 13:39

Bilirkişi raporunda, Atatürk Orman Çiftliği’ne rezidans ve AVM yapılamayacağı belirtildi

Atatürk Orman Çiftliği arazisine Limak Holding tarafından rezidans ve AVM yapılmak istenmesine dair yayımlanan bilirkişi raporunda, arazinin bütünlüğünün bozulmasının hukuka aykırı olduğu belirtildi.

Bilirkişi raporunda, Atatürk Orman Çiftliği’ne rezidans ve AVM yapılamayacağı belirtildi

Ekran görüntüsü AOÇ'nin tanıtım filminden alınmıştır

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesinin yargıya taşıdığı; Atatürk Orman Çiftliği'ndeki (AOÇ) çimento fabrikası alanına Limak Holding'in rezidans ve AVM yapmasına imkân sağlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliği davasında bilirkişi raporu yayımlandı.

Bilirkişiler Ankara 7. İdare Mahkemesi'ne sundukları raporda, AOÇ arazisi sınırlarındaki alanlarında konut, ticaret ve sanayi yapılanmalarına yer verilemeyeceğini ve alanın AOÇ'ye geri kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, söz konusu plan değişikliklerinin hukuka aykırı olduğunu bildirdiler.

Bianet'e raporu değerlendiren TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, AOÇ arazisini ranta açmak isteyenlere "en güzel" cevabın bilirkişilerden geldiğini söyledi.

Candan'ın değerlendirmeleri şu şekilde:

"Atatürk Orman Çiftliği alanları Atatürk'ün şartlı bağışına ve vasiyetine uygun şekilde kullanılıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Atatürk Orman Çiftliği'ndeki çimento fabrikası, Ankara'nın imarı için Atatürk tarafından kurulmuştur. Çimento fabrikası neoliberal politikalarla önce özelleştirilmiş, sonra da Limak'a satılmıştır. Limak Holding Atatürk Orman Çiftliği alanlarında çimento fabrikası arazisine lüks konutlar ve dükkânlar yapılması için projeler hazırlamış ve Çevre-Şehircilik Bakanlığı da yapılaşmaya açılması için plan değişikliği yapmıştı."

"Çevre-Şehircilik Bakanlığı, söz konusu alan olan Etimesgut İlçesi Bahçekapı 3243 ada 7 nolu parsel ile Etimesgut Mahallesi 3243 ada 26 ve 38 nolu parsellerde, 1/10.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1.000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı değişikliği yaparak Atatürk Orman Çiftliği alanlarına rant projesinin önünü açmıştı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak plan değişikliklerini yargıya taşıdık. Atatürk Orman Çiftliği'ne devredilmesi gereken alanı, talana açmaya çalışanlara en güzel cevap ise yargı sürecinde bilirkişilerden geldi. Bilirkişiler ders niteliğinde bir rapor sundu."

ALANIN AOÇ'YE KAZANDIRILMASI GÖRÜŞÜ RAPORDA DA YER ALDI

Candan, bilirkişi raporunda yer alan "Dava konusu planlama alanına (çimento fabrikasına) bitişik tarımsal üretim alanı tarımsal üretim alanı ve ağaçlandırılacak alan kullanımları yer aldığı, AOÇ Atatürk'ün mirası olarak hazineye devrinden sonra zaman içerisinde mülkiyeti bir şekilde AOÇ dışına çıkmış dava konusu planlama alanı gibi aynı nitelikli alanların geri kazanımı yerine konut alanına dönüştürülmesi alanın bütünlüğünü bozacağı, halbuki 5524 sayılı kanun kapsamında AOÇ arazilerinde konut, ticaret ve sanayi kullanımlarına yer verilemeyeceği öngörüldüğü, dolayısıyla yasal mevzuata da aykırı planlama kararları verildiği görülmektedir," cümlelerine de dikkat çekerek söz konusu alanın AOÇ'ye geri kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Candan, son olarak "Çimento fabrikası endüstri mirası olarak korunmalı alana bir metrekare dahi yapılaşma öngörmeden, alan Atatürk'ün şartlı bağışına uygun olarak ağaçlandırılmalıdır. Limak, alandaki yapılaşma ve lüks konut ticaret iş merkezi ve her şey dahil rant alanı isteğinden vazgeçmelidir" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et