21 Ekim 2022 05:35

İstanbul Barosu Genel Kurulu yarın: İşçi ve stajyer avukatlar söz hakkı istiyor

Bu hafta sonu yapılacak İstanbul Barosu Genel Kurulu öncesi konuştuğumuz avukatlar, işçi ve stajyer avukatların sorunlarına dikkat çekerek seçilen yeni yönetime “katılımcı baro” çağrısı yapıyor.

İstanbul Barosu Genel Kurulu yarın: İşçi ve stajyer avukatlar söz hakkı istiyor

Fotoğraf: Zeynep Kuray

Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul

İstanbul Barosu Genel Kurulu 22-23 Ekim tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek. 55 bin avukatın kayıtlı olduğu baro dünyanın en büyük hukuk örgütlerinden biri olarak kabul ediliyor. Baroya 2000 yılında toplam 15 bin avukat kayıtlıydı. Geçen 20 yılda baronun üye sayısı 3 katın üzerine çıktı.

Hafta sonu iki gün sürecek genel kurulda 9 aday yarışacak. Mevcut Başkan Av. Mehmet Durakoğlu’nun aday olmayacağını açıkladığı genel kurulda Yükseliş Hareketi Grubundan Avukat Hasan Kılıç, Avukat Hakları Grubundan Avukat Gökhan Ahi, Önce Avukat Grubundan Avukat Elif Görgülü, Genç Hukuk Hareketi Grubundan Avukat Türkan Kara, Bağımsız Avukatlar Grubundan Avukat Gülden Sönmez, Çağdaş Avukatlar Grubundan Filiz Saraç, İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubundan Avukat Hakan Çatak aday olurken Avukat Mert Er Karagülle ve Avukat Metin Uraçin bağımsız aday oldu.

Avukatlar genel kurula giderken siyasetin yargı üzerindeki müdahalelerinin arttığı, savunma hakkının güçsüzleştirildiği, avukatlık mesleğinin itibarsızlaştırıldığı, kriz nedeniyle ekonomik sorunların derinleştiği, artan üniversite ve kontenjanlar nedeniyle hukuk eğitiminin niteliksizleştiği, mesleğini yapan avukatlara dönük saldırıların arttığı bir tabloyla karşı karşıya.

Baro seçimlerine doğru işçi ve stajyer avukatların meslekte karşılaştığı sorunları, barodan beklentilerini Satjyer Avukat Doğa Sümer ve Avukat Bilal Yıldırım ile konuştuk.

‘HUKUK EĞİTİMİ NİTELİKSİZ’

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden bu yıl mezun olan Doğa Sümer hukuk eğitiminin beklentilerini karşılamadığını anlatarak başlıyor sohbete. Hukuk için iyi bir üniversite kazandığını düşünmesine rağmen nitelikli eğitim almadığını söyleyen Sümer, “Teorikte öğretilenle pratikte gördüklerimiz çok farklı” dedi. 1 aydır staj yaptığını söyleyen Sümer, “Herhangi bir ücret düzenlemesi olmadığı için bazı arkadaşlarım büyük iş yüküne karşın sadece yol yemek ücretine çalışıyor. Bu piyasa koşullarının stajyer avukatlar üzerinden kâr etme hırsından kaynaklanıyor” diyerek özetledi stajyer avukatların yaşadıklarını.

Avukatlık mesleğinden umutlu olmadığını söyleyen Sümer, “Özellikle küçük şehirlerde tekelleşme görüyoruz. Bu durum genç avukatları işçi avukat olmaya itiyor. Mezun olup kendi ofisini açabilen kişi sayısı çok az. İşçi avukatlar da zor şartlar altında çalışıyor” dedi.

‘1 YILDIR GELİR SIKINTISI YAŞIYORUM’

2017’de Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Av. Bilal Yıldırım ise kendi staj deneyimini anlatarak başladı: “O dönem hakim savcı stajı yapanlar 6-7 bin lira maaş alırken 1500 lira alan stajyer avukat bulmak çok zordu. Bazı ofisler sigortalı takip elemanı çalıştırmak yerine stajyerleri takip elemanı gibi çalıştırıyordu. Takip elemanına vereceği ücretin çeyreğini de staj ücreti olarak ödüyordu.”

Staj sonrası mesleğe işçi avukat olarak devam ettiğini belirten Yıldırım, “Özel sektörden ve bağlı çalışmaktan da memnunum diyemem” diye konuştu. Yaşadığı sorunları anlatan Yıldırım, “Yaklaşık bir yıldır gelir konusunda sıkıntı yaşıyorum. Ulusal ya da uluslararası şirketlere başvurduğumda CV’de Dicle Üniversitesi yazması da büyük bir eksi” dedi. Artan hukuk fakültesi sayılarını ve kontenjanları da değerlendiren Yıldırım, sayısız özel üniversite olduğuna dikkat çekerek “Benim mezun olduğum okul 10 yıl öncesine kadar Türkiye’deki en önemli hukuk fakültelerinden biriydi. Fakat artık ders verecek hoca bulunamıyor. Devlet üniversitelerinin içini boşaltılıp özel üniversitelere taşıyorlar. Herkes de para babası değil haliyle” diye konuştu.

STAJYER AVUKATLAR BARODA SÖZ HAKKI İSTİYOR

İstanbul Barosu Genel Kuruluna dair beklentilerini sorduğumuz Yıldırım “Seçime katılacağım ama tamamen avukat olmaktan gelen sorumluluğum gereği. Önceki seçimlerde sunulan vaatlerin hiçbiri icraata geçmedi” dedi. Aylık yol ücreti 600 lirayken stajyer avukatların büyük bölümünün 2 bin liraya çalıştığını ifade eden Yıldırım, “Baro beni, kendi öznesini önemsemiyor daha. O yüzden benim barodan da baro seçimlerinden de umudum yok” dedi.

Mevcut baro yönetiminin stajyer avukatların hakları ve çalışma koşulları için bir adım atmadığını ifade eden Stajyer Avukat Doğa Sümer, “Baro ile iletişime geçtiğimizde sadece Meclise teklif verildiğini söylüyorlar. Bundan öte bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin sağlık emekçileri gibi bir greve gidebilirler. Yeni baro yönetiminden beklentim stajyer avukatların söz sahibi olabildiği bir baro” dedi.

Evrensel'i Takip Et