04 Ekim 2022 15:48

Bornova Belediyesi işçileri: İnsanca yaşayacak ücret teklifi gelmezse greve hazırız

Grev ilanı asılan Bornova Belediyesi’nde yarın Genel-İş İzmir 7 Nol’u Şube ile SODEMSEN bir görüşme yapacak. İşçiler insanca yaşanacak bir ücret teklifiyle gelinmezse greve hazır olduklarını söyledi.

Bornova Belediyesi İşçileri| Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Reklam

Nuray ÖZTÜRK
İzmir

Grev kararı ilan edilen Bornova Belediyesi’nde işçilerin sabrı tükenmek üzere… Genel-İş İzmir 7 Nol’u Şube ile Bornova Belediyesi adına görüşmelere katılan SODEMSEN arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri geçtiğimiz ay tıkanmış, sendika 20 Eylül tarihinde grev kararını belediyeye asmıştı.

SODEMSEN’den gelen talep üzerine yarın bir görüşme gerçekleştirilecek. Ancak işçiler, enflasyonun yüzde 323’lere çıktığı bir dönemde artık tahammül edecek hallerinin kalmadığını, sözleşmenin masada bitmesini istediklerini, yarın yapılacak görüşmede taleplerini karşılayacak bir teklifle gelinmezse grevde kararlı olduklarını söyledi.

ENFLASYONUN ALTINDA EZİLMEYECEK BİR ÜCRET TALEBİ

Temizlik İşleri İşyeri Temsilcisi Cihangir Kına, ülkenin ekonomik anlamda geldiği duruma işaret ederek, “Beklentimiz enflasyonun altında ezilmeyecek, sağlıklı beslenecek, sağlıklı yaşayacak bir ücret” dedi.

17 aydır zam alamadıklarını, bütün işçinin bankalara borçlandığını söyleyen Kına, “Bornova Belediyesi’nde ortalama işçi ücretleri 6 bin lira civarında, vergi dilimi vesaire çıkınca 4 bin 800 liraya iniyor. İşçiler olarak çocuklarımıza pazardan meyve alamayacak hale gelmişiz. Borçları ödemek için tazminatını alıp işi bırakan arkadaşlarımız oldu. Bizi herkes 15-20 bin lira maaş alanlar olarak görüyor. Ben inandırmak için maaş bordromu gösteriyorum bu paraya çalışılır mı diyorlar bu seferde. Bizim gerçeğimiz bu açıkçası. Fabrika işçisinin en azından bir servisi var, yemeği var, bizim servisimiz yok, yemeğimiz yok” diye konuştu.

“TALEPLERİMİZ KARŞILANMAZSA GREVE ÇIKACAĞIZ”

Yarın SODEMSEN ile masaya oturacaklarını söyleyen Kına, “Bir görüşme olacak, ‘sabaha kadar da sürse bitirmek istiyoruz’ diye geldiler ama bugüne kadar her görüşmede tekliflerinde en ufak bir ilerleme değil gerileme oldu. Daha önce ki sözleşmemizde yer alan basit idari maddeleri bile tartışma konusu yapıp çıkartmaya çalıştılar. 30 tane madde daha geçmemiş, sadece ücret maddeleri değil idari maddelerde de zorluk çıkarıyorlar açıkçası, herkes dolmuş patlayacak noktaya geldi. İsteriz ki masada, barış içerisinde bitsin ama yapacak hiçbir şey yok. Bizim açımızdan bu noktaya kendileri getirdiler. Bütün işçi grev tarihinin belirlenmesini istiyor. Yarın taleplerimizi karşılayacak bir teklifle gelmezlerse grev tarihimizi de ilan edip greve çıkacağız” dedi.

“İŞÇİ BORÇLU, TEFECİLERE YÖNELİYOR”

Fen İşeri Baş Temsilcisi Adem Yıldız ise, “Biz belediyeden gerçek anlamda adım bekliyoruz ama bizi yok sayıyorlar, işçilerin tepkisi giderek artıyor” diye konuştu. Yıldız, “Yüzde 45 zam teklifi ile geliyorlar dalga geçer gibi. Bizim amacımız halkı mağdur etmek değil ama öyle bir hale geldi ki ev kiralarını, elektrik, su faturalarını ödeyemiyoruz. Kırmızı çizik yediği için arkadaşlarımız bankalardan kredi de çekemiyor, tefecilere yöneliyor” dedi.

“ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÜCRETLE GEÇİNMEMİZİ BEKLİYORLAR”

SODEMSEN’in anlaşma konusunda bahane edildiğini söyleyen Yıldız, “Sözde sosyal demokrat belediyede çalışıyoruz AKP hükümetinin verdiği asgari ücretin altında ücretle geçinmemizi bekliyorlar. Aile bağları kalmadı kimsenin, buradan çıkıyor akşam hamallık yapıyor. SODEMSEN bahane ediliyor, belediye yönetimi açısından bakıyorsun aynı parti kurmuş bu sendikayı, aynı belediyeler işveren sendikası içerisinde kendilerini temsil ediyor ama ‘bizlik bir şey yok, SODEMSEN ile ilgili’ diye tutum alınıyor. Eee SODEMSEN de kendisi. İşçi bunun da farkında, biz hepimiz hazırız greve, hatta sendikaya kızıyor işçi arkadaşlarımız 15 aydır eziliyoruz daha ne kadar ezilmemiz lazım, neden grev tarihini açıklamıyorsunuz diye tepki gösteriyor. Biz greve hazırız. Genel merkezden uygulama kararını bekliyoruz” diye konuştu. 

“TÜİK’E İNANMIYOR YÜZDE 30 TEKLİF EDİYOR!”

Park Bahçe işçisi Kemal Bülbül de bu sürecin masada çözülmesi için 8 Haziran'dan beri beklediklerini söyleyerek, “Ama karşılık alamadık. Sadece 5 kez masaya geldiler bu bile uzlaşma konusundaki olumsuz tutumlarını gösteriyor. Hükümetin uydurduğu bir ekonomik program onun karşısında halka yansıma yüzde 83 enflasyon. Biz TÜİK enflasyonuna inanmıyoruz. CHP Genel Başkanı da inanmıyor. Yani açıkçası akıl tutulması yaşıyoruz genel başkan inanmıyor, belediye başkanları inanmıyor, bürokratlar inanmıyor, milletvekilleri inanmıyor ama kendilerinin kurduğu SODEMSEN yüzde 30 teklif veriyor” dedi.

Taleplerinin sadece para konuları olmadığını söyleyen Bülbül, “Daha önceden çim biçme ekibi vardı ve lav edildi bütün ekip parkları siz biçeceksiniz denildi. Personel bu konuda tecrübesiz çalışan sayısı 375’lerden 280’e düştü, iş yükü arttı. İnanılmaz bir sıkıntı var, sadece maddi değil taleplerimiz çalışma koşulları açısından da çok sıkıntılıyız yani ücret talepleri kadar bunlar da bizim vazgeçilmeyecek taleplerimiz arasında, çim biçme ekibi kurulsun istiyoruz” diyerek taleplerini sıraladı.

“GREVE HAZIRIZ, BOŞ HAYALLER KURMAYIN!”

Greve hazır olduklarını söyleyen Bülbül, “Net olarak söylüyoruz biz bu işi masada bitirmek istiyoruz ama açık söyleyelim grevden de korkmuyoruz. Grevin süresi de bizim için önemli değil artık zaten 17 aydır açlık çeken bir işçi ile karşı karşıyalar, işçiler kendi arasında dayanışmayla çözer bu grevi yaparız. Greve dayanamaz bunlar falan diye düşünüyorlarsa boş hayal kuruyorlar. Biz bir an önce grev tarihinin de belirlenmesini istiyoruz” dedi.

“SODEMSEN ARADAN ÇEKİLSİN”

SODEMSEN’in bütün belediyelerde aynı toplu iş sözleşmesi ve zam dayatmasına da tepki gösteren Bülbül, “Taşra kentindeki belediye çalışanının yaşam koşullarıyla metropol bir kentte yaşam koşulları bir değil. Bornova’da en düşük ev kirası 4-5 bin lira, yol parası 20-30 lira, yemek parası bir öğün 70-80 lira işçi hiç harcamadım dese günlük 100 lira harcanıyor. Her yeri aynı kalıba sokamazsın, her şeyden önce işçinin talebi farklı. SODEMSEN’in aradan çekilmesini istiyoruz. Biz eskiden ne güzel başkanla otururduk o bize bir adım atardı ‘benim bütçem bu’ derdi biz ona bir adım atardık. Şimdi her yere aynı zamları aynı sözleşmeleri dayatan bir yapı var karşımız da bu kabul edilemez” şeklinde konuştu. 

“CHP VE SENDİKA GENEL MERKEZİ SESİMİZE KULAK VERİN”

Bülbül şöyle devam etti; “Yüksek enflasyon bizim belimizi büktü haliyle taleplerimizi yukarı çekti ister istemez. Sosyal konut projesi yaptı hükümet diyor ki İstanbul’da 16 bin İzmir’de 14 bin gelir seviyesine göre ayarladık diyor. Yani bu şu demek 14 bin lira alanı yoksul olarak görüyorum demek. Şimdi siz bize yüzde 30 ve bir tık üzerinde teklifle gelirseniz 14 bin lirayı rüyamızda göreceğiz. Bizim insanca yaşama hakkımız yok mu? Biz de bu ülkenin yurttaşıyız bu ülke için üretiyoruz, vergisini veriyoruz. Belediye yönetimi için CHP Genel merkezi için sendika genel merkezi için söylüyorum, belediye işçilerine kulak verin taleplerimize yüzünüzü dönün bizim istediğimiz tek talep insanca yaşamak bu kadar.”

“ŞANTİYELER İCRA DOSYASIYLA DOLU”

Bülbül son olarak bütün işçilerin 50-60 bin lira borçlu olduğunu söyleyerek, “Şantiyelere gidin bakın icra dosyaları dolu masaların üstü. Bu ay gelen icra dosyaları araştırılsın en az beş katına çıktı icralık olan işçi sayısı. Tamam enflasyonun sorumlusu siz olmayabilirsiniz ama iktidara gelmek için halka insanca yaşam sözü verdiniz inandırıcılık için ilk önce belediye işçilerinden başlayabilirsiniz” dedi.

“BEKLENTİMİZ UZLAŞMA AMA GREVE DE ÇIKARIZ”

Sağlık hizmetleri işçisi Ayfer ise, “Enflasyon olmuş yüzde 326 hükümetin açıkladığı yüzde 83. Türkiye koşullarında teklif edilen ücretlerle yaşamamız mümkün değil o yüzden hak hukuk gözeterek insan gibi yaşayabileceğimiz ücretler talep ediyoruz” dedi. Grevin işveren ve işçi tarafı açısından da yıkım olduğunu söyleyen Ayfer, şunları kaydetti; “O yüzden uzlaşılırsa elbette daha iyi olacak. Beklentimiz uzlaşma yönünde ama bu demek değil ki taleplerimiz karşılanmadığında greve çıkmakta çekincemiz var. Öyle değil taleplerimiz karşılanmazsa greve çıkarız, hazırız isteriz ki masada çözelim bu işi.”

Reklam