20 Haziran 2022 16:58

İngiltere’de demir yolcular son 30 yılın en büyük grevine çıkıyor

İngiltere’de ulaştırma bütçesindeki kesintileri protesto için yaklaşık 40 bin demiryolu işçisi üç günlük greve çıkıyor. Grevin ilk gününde Londra metrosu çalışanı 10 bin işçi de grevde olacak.

Fotoğraf: Wiktor Szymanowicz/AA

Paylaş

Özden DİNÇ
Londra 

İngiltere Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası’nda (RMT) örgütlü yaklaşık 40 bin demiryolu işçisi 21, 23 ve 25 Haziran tarihlerinde greve çıkıyor. Grevin ilk gününde Londra metrosu çalışanı 10 bin işçi de grevde olacak.

RMT sendikasının konuyla ilgili basın açıklamasında, (kamu tarafından işletilen tren raylarının bakımından sorumlu) Network Rail, Tren İşletme şirketleri (TOC) ve Londra Metrosu (TLF-Tube) ile üst düzey görüşmeler yürütüldüğü ancak müzakerelerde bir çözüme ulaşılamadığı ifade edildi. Açıklamada bu ihtilafın Muhafazakar Parti hükümetinin ulaştırma bütçesinden 4 milyar sterlin kesinti yapma kararından kaynaklandığı vurgulandı.

RMT, hükümetin ulaşımda kemer sıkma politikasının sonucunda işveren şirketlerin, binlerce işçinin işten çıkarılmasının yanı sıra maaşların dondurulması, sosyal haklarda kesinti yapılması ve çalışma sürelerinin uzatılması yönünde kararlar aldıklarını belirtti.

RMT Genel Sekreteri Mick Lynch geçtiğimiz hafta grevlerle ilgili olarak Ulaştırma Bakanı Grant Shapps ve Hazine Bakanı Rishi Sunak ile yüz yüze görüşme çağrısında bulunmuştu. Ulaştırma Bakanlığı’ndan bir sözcü ise, müzakerelerin sendikalar ile işverenler arasında yapılması gerektiği ve hükümetin görüşmelerde yer alamayacağını söylemişti. Görüşme taleplerini geri çeviren Bakan Shapps da RMT’yi müzakereleri çıkmaza sokmakla suçlayarak “Grevle milyonlarca masum insanı cezalandıracaklar” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Öte yandan İskoçya Ulaştırma Bakanı Jenny Gilruth ise grev nedeniyle Boris Johnson hükümetini suçlamış ve kesintiler nedeniyle yapılacak işten çıkarmaların demiryolu kazalarını daha olası hale getireceği ve “trenlerin raydan çıkmasına” yol açacağını söylemişti.

14 SENDİKADAN ORTAK ÇAĞRI: HAREKETİ BÖLEMEZSİNİZ

Bu arada İngiltere, İskoçya ve Galler’de milyonlarca işçiyi temsil eden 14 sendika, demir yollarında başlayacak greve 24 saat kala hükümete “müzakere masasını yönetme” çağrısı yaptı. Unison, UNITE, NEU, GMB’nin de aralarında olduğu sendikaların genel sekreterlerinin imzasıyla Bakan Grant Shapps’a yazılan mektupta; yaşam koşullarının ağırlaşması karşısında işçilerin ücretlerini ve çalışma koşullarını savunmaya çalışmasından daha doğal bir şey olamayacağı ve sendikal hareketin, işçileri birbirinden ayırma girişimlerini asla kabul etmeyeceği ifade edildi.

İmzacılardan birisi olan İngiltere Sendikalar Konfederasyonu (TUC) Genel Sekreteri Francis O’Grady ayrıca yaptığı bir açıklamada, hükümeti anlaşmazlığı “körüklemekle" suçladı ve bakanların çözüm konusunda yetkiye sahip olduklarını belirtti.

"MÜZAKERELERİ ÇIKMAZA SOKAN HÜKÜMET"

Ana akım medyada Ulaştırma Bakanı Shapps’ın RMT ile işverenler arasındaki anlaşmazlığın çözülmemesi için bilhassa uğraştığı ve Shapps’ın, “siyasi ve ideolojik bir saikle” demiryollarındaki anlaşmazlığın devam etmesine izin verdiği yönünde, (TUC) Genel Sekreteri Francis O’Grady’nin söz konusu açıklamasını doğrular nitelikte haberler yer aldı.

Demir yollarını Ulaştırma Bakanlığı adına işleten tren işletme şirketlerinden kaynaklara dayandırılan haberlerde, RMT ile doğru düzgün müzakere etmek konusunda şirketlerin “ellerinin hükümet tarafından bağlandığı” ve bakanların şirketlere RMT ile ücret ve çalışma koşulları konusunda görüşme izni vermediği ve bu nedenle müzakerelerin çıkmaza girdiği ifade ediliyor.

Öte yandan sermaye sahiplerinin çıkarlarına yönelik habercilik yapan Financial Times gazetesinde ise demiryollarındaki grevin “ekonomiye doğrudan büyük bir etkisi olmayacağı” ve “ücret artışları ile enflasyon sarmalına girilebileceği” yönünde görüşlere yer verilen bir analiz yer aldı. Yazıda ayrıca -kabineden ismi açıklanmayan bir yetkilinin açıklaması eşliğinde- sendikal hareketin 1970’lerdeki gibi güçlü olmamasına karşın hükümetin “bıçak sırtı bir pozisyonda” olduğu ve “sürecin dikkatli yönetilmemesi” halinde “tüm ekonomiyi durma noktasına getirme riski taşıyan fiili bir genel grev” tehlikesi olduğu yorumuna yer verildi.

"SENDİKAL HAREKETİN YENİDEN DOĞMA ZAMANI GELDİ"

Sendikalar Konfederasyonunun çağrısıyla Londra’da geçtiğimiz cumartesi günü on binlerce kişinin hayat pahalılığına karşı daha iyi bir ücret için sokağa çıktığı “Daha İyisi Talep Ediyoruz” eyleminde sendikalar yaklaşan grev konusunda dayanışma mesajı vermişlerdi.

Protesto gösterisinde bir konuşma yapan UNITE Genel Sekreteri Sharon Graham enflasyonu yükseltenin işçiler değil işverenler ve onların kâr marjları olduğunu belirterek, “sendikal hareketin yeniden doğma zamanı geldi” demişti.

RMT Genel Sekreteri Mick Lynch de yaklaşan grev ile ilgili kararlı olduklarını belirtmiş ve şunları söylemişti: “Şimdi bir sınıf savaşına girdik. Bizimle omuz omuza olmalısınız. Medyasıyla, yorumcularıyla, parlamenterleriyle, partileriyle hepsi bize karşı birleşmiş durumda. Ama bizim yanımızda ülkenin tüm işçileri var. Herkesin safı belli oldu. İşçi sınıfı artık bir sınıf savaşına girmiştir. İşçilerin bu dayanışması zaferlerle sonuçlanacaktır.”

ÖNCEKİ HABER

Çekmeköy Kışlası'nda ağaçlar kesiliyor, ŞPO hukuki süreç başlattı

SONRAKİ HABER

"Yurt dışında pahalı" yalanı | Enerji zamları OECD genelinde yüzde 26, bizde yüzde 102

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...