15 Haziran 2022 15:59

Venezuela’da buğday üretimi |Üretici köylüyü bitir, şirketleri kiralık toprakla ihya et

Türkiye’yi pek çok tarımsal üründe dışa bağımlı hale getiren iktidar, yurt dışından tarımsal arazi kiralayacak. Üretimi şirketler yapacak, kazanç şirketlere kalacak.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Uğur ZENGİN
İstanbul

Tarım ve Orman Bakanlığı, Venezuela’da buğday üretimine başlayacaklarını açıkladı. Mazot, ilaç ve gübre başta olmak üzere girdi maliyeti artan çiftçilere verilen düşük fiyatlar nedeniyle üretici köylü üretimden koparken AKP iktidarı yurt dışından kiralanan toprakta tarımsal üretim yapılacağını açıkladı. Tarım Bakanlığının Latin Amerika ve Afrika’da 10 ülkede tarım arazisi kiralayacağı öğrenildi. Buğday üretimine elverişli olmayan ve buğday ithalatçısı olan Venezuela’da buğday üretileceği açıklandı. 

Bakanlık, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun geçen haftaki Türkiye ziyaretinde iki ülke arasında üç ayrı işbirliği anlaşması imzalandığını hatırlattı ve “Bitki Koruma ve Karantina Alanında İş Birliği Mutabakat Zaptı” imzalandığını duyurdu.

YÜZDE 70’İ ŞİRKETE, YÜZDE 30’U VENEZUELA’YA

Yapılan teklife göre, Venezuela’da Türkiye için ayrılan ve “Turkish land” olarak adlandırılan bölgede tarımsal yatırım yapılması ve elde edilecek hasılatın yüzde 70’inin yatırımcıya, geri kalan yüzde 30’luk kısmının da Venezuela’ya bırakılması ifade edildi.

ÇOK BOYUTLU BİR HAMLE

Tarım Bakanlığının ‘yurt dışından tarım arazisi kiralama’ girişimini değerlendiren Tüm Köy Sen Örgütlenme Uzmanı Sedat Başkavak, konunun çok boyutlu olduğunu kaydetti. AKP iktidarlarının çiftçiyi tarımdan kopardığına vurgu yapan Başkavak, “Girdi maliyetleri katlandı, Türkiye’de ekilebilir araziler boş kaldı. Ya da tarım alanlarını imara açıldı. Hal böyleyken, ‘Dışarıda tarım yapacağız’ demenin manası yok” dedi.

Başkavak’a göre hükümetin amacı ise tarımı tamamen şirketlerin faaliyet alanı haline getirmek ve yurt dışında üretim adı altında bu şirketlerin kârını artırmak. Bu projenin “tarım tekellerine kaynak aktarımından başka bir şeye yaramayacağını” söyleyen Başkavak, Sudan’da kiralanan arazide üretim yapılamadığını hatırlattı.

‘VENEZUELA’DAN NAKLİYE, ÜRETMEKTEN PAHALI’

Sudan ve Venezuela örneklerini değerlendiren Başkavak, “Problem şu: Sanki Türkiye’de hıyar yetiştirilmiyor; Türkiye’de köylüler seracılık yapamıyor da Türkiye’nin sebze açığı var da bunu Sudan’daki üretimden kapacağız gibi davranıldı. Venezuela’da Maduro, ‘Buğday yetiştirin, hatta işleyin una, makarnaya çevirin yine bize satın’ diyor. Venezuela zaten buğday ithalatçısı bir ülke. Orada buğday çokça var da biz orada yetiştireceğiz, faydalanacağız değil. Hadi yetişiyor diyelim, Venezuela’dan Türkiye’ye buğday getirmenin maliyeti üretiminden daha pahalı. Bunlar işin ticari yanı” dedi.

TÜRKİYE’DE ÇİFTÇİ BİTİRİLDİ

Türkiye’nin şu an itibariyle buğday, arpa, mısır, pamuk açığı olan bir ülke konumuna getirildiğini kaydeden Başkavak, “Yatırım, üretim, istihdam ve cari fazla vereceğiz, deniyor ya. Şimdi tarıma yatırım yapmamışsın, tarımsal üretimi kösteklemişsin. Tarımdaki istihdam azalıyor. Üretici köylü tarımdan kopuyor. Gübre fiyatı 3-4 kata çıkmış, mazot, tarım ilacı aynı şekilde. Tarımsal üretim girdi maliyetlerini karşılayamayacak duruma geldi. Türkiye’de ekilebilir arazinin büyük kısmı ekilemez hale geldi. Bu daha az üretim olarak dönüyor. 

Hal böyleyken, dışarıda tarım yapacağız demenin manası yok” ifadelerini kullandı.

HEDEF ŞİRKETLERİN TARIMI

AKP’nin asıl amacının Türkiye’de tarımı tamamen şirketlerin faaliyet alanı haline getirmek ve ikincisi ithalat yoluyla yurt dışında üretim adı altında bu şirketlerin kârını artırmak olduğunu söyleyen Başkavak, Eski Tarım Bakanı Mehdi Eker’in tarım bakanıyken söyledi. “Ya köylüler şirketleşecek, ya da şirketler tarım yapacak” ifadelerini hatırlattı. Bu amaç uğruna Türkiye’de geçimlik tarım yapan köylülerin giderek tarımdan koparıldığını ve şirketlerin tarımsal üretime girdiğini söyleyen Başkavak, “Dünyada diğer ülkelerden tarım ürünü ithalatı yoluyla şirketlere kaynak aktarılacak. Tarım tekellerine kaynak aktarımından başka bir şeye yaramayacak. AKP’nin güçlü ekonomi dediği de bu. İnşaat şirketlerine kaynak aktarımı, tarım tekellerine kaynak aktarımı, ihracatçıya kaynak aktarımı… Bütün bunlar üzerinden koruyup kolladıkları şirketlerinin gücü üzerinden ‘büyüyen Türkiye’ ekonomisi masalı. Ama en nihayetinde bu ne Türkiye’deki tarımsal üretimi artıracak, ne Türkiye’nin ihtiyacı olan tarım ürünlerindeki ihtiyacını karşılayabilecek durumdadır” dedi.

10 MİLYON TON BUĞDAY İTHAL EDİLECEK

Türkiye'de buğday üretim ortalaması 20 milyon ton iken, geçen yıl kuraklık nedeniyle 17 milyon ton buğday üretildi. Bu yıl da 20 milyon tonun altında üretim bekleniyor. Türkiye’nin bu yıl 8-10 milyon ton buğday ithal etmek zorunda kalabileceğini söyleyen Başkavak, “Arpa ithal edecek. Pamuk, mısır, et ithal edecek. Tarım desteklerini artırıp köylüyü desteklemek yerine, ithalatın önünü açıyor. Türkiye’nin Venezuela’da buğday üretip buraya getireceğini, Türkiye’nin ihtiyacı olan buğdayı karşılayabileceğini düşünmüyorum” dedi.

TARIM ALANLARI İMARA AÇILDI

Başkavak, Türkiye’de tarım alanlarının imara açıldığını hatırlattı: “AKP’nin 20 yıldır pratiği tarım alanlarının imara açılmasıdır. Narenciye bahçelerinden zeytinlik alanlara AKP ülkenin her alanında tarım alanlarını imara açtı. Kendi tarım alanlarını imara açarken, üretici köylüyü tarımdan kopartırken, kendi ülkende pek çok tarım alanı boş kalırken oradan şunu getireceğiz, bunu üreteceğiz demenin tarımla ilgili kesime bir faydası yok.”

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakırlılar gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkili: O gazeteciler yazmasa dünyadan haberimiz yok

SONRAKİ HABER

Yargıtay'ın bozduğu Kadir Şeker’in dosyası, yerel mahkemeye gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa