08 Kasım 2021 23:08

Çiftçilerden hükümete çağrı DEDAŞ’a tepki: Çiftçi ekemezse herkes kaybeder

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kendi evinizin önünü bile ekin, boş yer kalmasın” sözlerini hatırlatan çiftçi temsilcileri, “Borç, yüksek maliyet… Çiftçi nasıl eksin, borcunu nasıl ödesin” diye sordu.

Arşiv | Fotoğraf: MA

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin (DEDAŞ), fatura borcunu ödeyemeyen çiftçilere elektrik verilmeceğini açıklaması çiftçilerin tepkisini çekti. Çiftçinin kullandığı elektriğin bir bölümünün zaten halihazırda hazineden karşılandığını söyleyen çiftçiler, “Çiftçi kaybederse ülkedeki herkes kaybeder” dedi.

Diyarbakır, Urfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta elektrik dağıtımı sağlayan DEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, “Borcunu ödemeyen çiftçiye önümüzdeki yıl elektrik vermeyeceğiz. Veremeyiz. Eğer borcunu ödemeyecekse ekin ekmesin. Boşuna heba olmasın” demişti.

Evrensel’e konuşan Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kendi evinizin önünü bile ekin, boş yer kalmasın” talimatını hatırlatarak tepki gösterirken, Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi ise çiftçinin yüksek meblağlardaki faturaları ödeyemeyeceğini söyledi.

"DEDAŞ ÇİFTÇİYİ RESMEN TEHDİT EDİYOR"

Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, yaşanan kuraklık ve pandemiden dolayı gıda güvenliği sorunu ortaya çıktığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çiftçilere hitaben ‘Bir karış toprak bırakmayın, her tarafı ekin’ sözlerini hatırlatan İpar, “Cumhurbaşkanımız böyle bir talimatta bulunurken diğer bir tarafta da DEDAŞ çıkıp borçlarını ödeyemeyen çiftçilere ‘Ekim yapmayın, ben size elektrik vermeyeceğim’ diyor. Burada DEDAŞ çiftçiyi resmen tehdit ediyor. Borcunu ödeyenle ödemeyen çiftçiyi DEDAŞ nasıl ayırt edecek? Örnek vermem gerekirse bir elektrik hattı üzerinde 20 tane abone var ve bu 20 tane aboneden 2 tanesi borçlarını ödememiş. Geriye kalan 18 çiftçinin hepsinin elektriği mi kesilecek? Zaten böyle yapıyor. Borcunu ödeyenle ödemeyenin elektriğini kesiyor. Biz bu sorunu bu sene yaşadık. Ekim yapanı da yapmayanı da cezalandırıyor” dedi

ÇİFTÇİNİN FATURASI KABARACAK

Çiftçilerin artan fiyatlardan dolayı gübre alıp ekim yapamadığını belirten İpar, “Maliyet nedeniyle çiftçi fazla ekim yapamıyor. Ekim yapamadığında ise alıp borcunu ödeyemiyor. Çiftçi ödeme yapsa dahi desteklemeyi beklemek zorunda. Destekleme ödemeleri de şubat ve mart aylarında yatırılıyor. Çiftçiye elektrik bu yıl devlet tarafından yüzde 45 indirimli verildi. Önümüzde ki yıl yüzde 75’ini çiftçi ödeyecek, yüzde 25’ini devlet karşılayacak. Çiftçi şu an elektrik borcunu ödeyemezse, yılı devirdiği gibi elektriğin yüzde 75’ini ödemek zorunda kalacak. DEDAŞ zaten ödemelerin yüzde 45’ini devletten garantilemiş. DEDAŞ elektrik vermese dahi şu an çiftçi cebinde üç beş kuruş parası varsa onu da onurunu korumak için gene ekimini yapacak, tarlasını sürecek. Çiftçi hiçbir zaman tarlasını boş bırakmaz. Elektrik olmasa dahi sulama tarımdan vazgeçip kuru tarım yapacak” dedi.  

"DEDAŞ’IN BAŞIBOŞ HAREKET ETMESİ HÜKÜMETİN SUÇU"

DEDAŞ’ın bölgede ilerinde ‘başıboş’ hareket etmesinin hükümetin suçu olduğunu söyleyen Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, “Bu ülkede insanlar gıda sorunu yaşarken biz hâlâ neyin peşindeyiz? Çiftçileri tehdit edip, ‘Ekin ekmeyin’ diyorlar. Çiftçi ekimini ekecek, zarar da etse ekecek. Çiftçilere kestikleri yüksek meblağdaki faturaları ödeyemez. Birçok çiftçiye ceza kesilmiş. Çiftçi bunu nasıl ödeyecek? Siz düşünün. Bugün mazotun fiyatı ortada, gübrenin fiyatı ortada. İlaçların fiyatını saymıyorum bile. Bunları düşününce çiftçi borcunu nasıl ödesin. Girdi maliyetleri dövize endeksli olduğu için her gün fiyatları artıyor ama çiftçinin elindeki ürünün fiyatı düşüyor. Her sene DEDAŞ bu sorunları yaratıyor. Her gün çiftçilere darbe vuruyor. Biz çiftçi temsilcileri olarak her şeyi söylüyoruz, sorunları dile getiriyoruz. Hükümetin de tarım politikalarını eleştiriyoruz. Ve diyoruz ki üretimi olmayan bir ülkenin geleceği de olmaz. Bırakın çiftçiler kendi köyünde üretimini yapsın. Eğer çiftçiler ekimi bırakırsa bir daha o tarlaya girmez” dedi.

"HERKESE ZARAR"

Çiftçinin tarlasını ekmekten başka bir seçeneğinin olmadığını ifade eden Erbeyi, “Çiftçinin elinde başka bir iş yok. Herkes biliyor bu yüksek faturaları kimse ödeyemez. Her şey gözümüzün önünde. Kalkıp toplantı yapıp, işte efendim benim bu kadar borcum var demesi pek inandırıcı değil maalesef. DEDAŞ, koyduğu sayaçları bile doğru dürüst okuyamıyor. Bu durum sadece çiftçinin zararına değil. Hem çiftçi zarar edecek hem de devlet zarar edecek. Ülkenin her bireyi kaybedecek. Çiftçi üretim yapmazsa dışarıya daha da bağımlı bir ülke haline geleceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Devlet Tiyatrosunda bu hafta sekiz oyun

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanlığına 40 bin yeni personel alınacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...