31 Ekim 2020 12:55

İMO Başkanı Yüzgeç: Mühendislik hizmeti alımında eksikler ortaya çıkabilir

İMO Başkanı Taner Yüzgeç, İzmir’deki depreme ilişkin rapor hazırlayacaklarını ancak yıkım yaşanan binalarda mühendislik anlamında eksiklikler olabileceği öngörüsünde bulunduklarını söyledi.

Fotoğraf: Mehmet Emin Mengüarslan/AA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

İzmir'de meydana gelen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından sorularımızı yanıtlayan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Taner Yüzgeç, önümüzdeki günlerde depreme ilişkin bir rapor hazırlayacaklarını söyledi. Depremin değil, binaların yıkılmasının ölüme neden olduğunu belirten Yüzgeç, yapılacak incelemeden sonra binalarda mühendislik hizmeti alımında eksikler çıkacağını düşündüklerini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Taner Yüzgeç, enkaz çalışmalarının ardından yapacakları incelemenin sonucunda detaylı bir rapor hazırlayacaklarını söyledi.  Ancak şimdiden ortaya çıkan tablonun Türkiye'nin depreme hazırlanamadığını gösterdiğini belirten Yüzgeç, “1999 depreminin üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen fazla bir ilerleme sağlanamadığının ispatı odu. Birincisi, hasar görebilecek yapıların tespiti ve önlem alınması, ikincisi -zaman içerisinde araştırdıkça göreceğiz- imar affının olası yıkımdaki etkisi, üçüncüsü de idari organizasyon açısından depreme hazır olmamamız... Trafikten toplanma alanlarına, hastanelerden bütün sağlık hizmetlerine kadar bir organizyon sorunu yaşandı. Hele de depremin ardından yıkılan binaların üzerinde politikacıların siyasi rant çıkarmaya çalışması kabul edilebilir değil” dedi.

Yıkılan binalarda enkaz çalışmalarının ardından yapılacak incelemelerin somut nedenleri ortaya çıkaracağını vurgulayan Yüzgeç, ancak genel olarak bu binaların mühendislik hizmetleri almada eksiklerinin yüksek ihtimal olduğunu söyledi. Projelendirmeden inşaata imalattan malzemeye kadar bu konuda sorunların ortaya çıkabileceğini belirten Yüzgeç, “Deprem tek başına bir  afet değil. Doğa olayının afete dönüşmesi binaların yıkılmasıyla alakalı bir durumdur. Mesleğimiz açısından bizi asıl ilgilendiren depremin büyüklüğü değil, ne olursa olsun binaların ayakta durmasıdır. Bunun yöntemleri de bütün dünyada bellidir. Mühendislik hizmetleri çoğu zaman kağıt üzerinde alınmış görünse de alınmamış olabiliyor. Bunu depremden sonraki çalışmalarda da gördük. Bakanın enkaz alanı üzerinde telefonla görüşmesi, kasksız dolaşması,  enkaz çalışmalarına müdahale etmesi aslında enkaz kurtarmanın kendi içerisinde disiplin ve kuralı olmasına rağmen uygulanmadığının göstergesi. Bu yaı üretim süreçlerinde de böyle. Genel olark mühendislik üretimini maliyet artışı olarak gören bir anlayış söz konusu” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan işi Allah'a havale etti, yine "2023'e kadar sabredin" dedi

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Bülent Özmen: Fay üzerindeki yerleşimler güvenli alanlara taşınmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...