19 Eylül 2020 11:39

"Yerli ve milli" enerjide şirketler 10 yıl boyunca dolar üzerinden enerji üretecek

Elektrik Mühendisleri Odası "yerli ve millilik" diyen iktidarın 10 yıl boyunca enerji şirketlerine döviz cinsinden ödeme yapmasındaki çelişkiye dikkat çekti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim faaliyeti gösteren tesisler için uygulanacak fiyat ve süreler ile yerli katkı ilavesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 18 Eylül tarihi ile Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar ile birikte Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizmasına (YEKDEM) tabi lisanslı üretim tesislerinin 30 Haziran 2021 tarihine kadar işletmeye girmeleri koşuluyla, döviz cinsinden yapılacak ödemelerin 31 Aralık 2030 tarihine kadar uzatılacağı bildirildi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), iktidarın "yerli ve millilik" derken 10 yıl boyunca şirketlere döviz cinsinden ödeme yapılmasındaki çelişkiye dikkat çekti.

"ŞİRKETLERİN DOLAR AYRICALIĞI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), “İthal kaynak oranı oldukça yüksek olan elektrik enerjisi üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarından azami ölçüde yararlanılması gerekmektedir. Ancak 01.01.2021 ile 30.06.2021 tarihleri arasında işletmeye girmesi muhtemel üretim tesislerine sağlanan bu ayrıcalıklı uygulamanın hangi ihtiyaçtan kaynaklandığı ve ödemelerin neden Amerikan Doları karşılığında yapılacağı anlaşılamamıştır. Siyasal iktidar her platformda yerli ve milli enerji politikası üzerinde dururken Resmi Gazete`de yayımlanan karar ile kısa bir süre içinde işletmeye girecek üretim tesislerinin üretimleri karşılığında lisans sahiplerine Amerikan Doları bazında ve 31.12.2030 tarihine kadar sürecek ödemeleri için adeta ayrıcalık tanınması kabul edilebilir değildir” ifadelerini kullandı.

"YEKDEM ŞİRKETLERE KAYNAK AKTARMANIN YOLU HALİNE GELDİ"

YEKDEM’in bazı üretim şirketlerine kaynak aktarmanın yolu haline geldiği ifade edilen açıklamada şunlara değinildi:

“2020 yılı itibarıyla YEKDEM'e esas; gücü 50 MW ile 626.8 MW arasında olan toplam 59 adet rezervuarlı HES ve gücü 50 MW ile 288.1 MW arasında değişen toplam 165 adet RES mevcuttur. Bir taraftan YEKDEM kapsamında yapılan ödemelerin dağıtım sistemi kullanıcıları ile Son Kullanıcı Tedarik Tarifesi`ne tabi yüksek tüketimli özellikle sanayi aboneleri üzerindeki olumsuz etkisinden söz edilirken, diğer taraftan Milli ve Yerli Enerji Politikası söylemine karşı önümüzdeki 10 yıl için hangi şirket(ler)in ve hangi gerekçeyle döviz cinsi ödemelerden yararlandırılacak olması, içinde çelişki barındıran bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Çevrenin, doğanın ve sosyal yaşamın üzerindeki olumsuz etkilerinden arındırılmış olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretiminde azami ölçüde kullanılması doğru bir tercihtir. Ancak bu yöndeki uygulamaların üretim şirketlerine kaynak aktarmanın yolu olarak kullanılmaması ve kullanıcı tarifelerini artırıcı etkilerinin minimum seviyede tutulması için gereken önlemler alınmalıdır.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KOM Müzik: Serdar Ortaç kamuoyuna yanıltıcı açıklama yaptığı için özür dilemeli

SONRAKİ HABER

HDP üye ve yöneticilerinin kaçırılarak darp ve tehdit edilmesi protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...