07 Eylül 2020 06:05

DİB'den Doğu Akdeniz açıklaması: Savaşçı ve yayılmacı politikadan vazgeçilmeli

Demokrasi İçin Birlik, Doğu Akdeniz'e dair açıklamasında "İktidar, dış politikadaki saldırgan tutumuyla, iç politik sorunları örtmeye çalışıyor" diyerek savaşçı politikadan vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

Demokrasi İçin Birlik logosu

Paylaş

Demokrasi İçin Birlik (DİB), Doğu Akdeniz gerilimine ilişkin açıklamasında, gerilim konularının milli çıkarlara değil uluslararası tekellerin çıkarlarına hizmet ettiği vurgulanarak savaşçı ve yayılmacı politikadan vazgeçilmesi çağrısı yaptı. Yayılmacı politikaların salgının, işsizliğin ve yoksulluğun kıskacındaki ülke halkına hiçbir faydası olmadığının altı çizilen açıklamada "İktidar, dış politikadaki saldırgan tutumuyla, iç politik sorunları örtmeye çalışıyor" tespitine yer verildi. Açıklamada ayrıca "Savaşa ve yayılmacı politikalara tavır almayanların, tek adam rejimi karşısında seçenek oluşturma şansı yoktur" denildi.

"ÖLÜM UCUZ, HAYAT PAHALI"

Tek adam rejiminin salgın ve yoksulluğun kıskacındaki ülkeyi Suriye, Irak ve Libya’dan sonra bu kez de Doğu Akdeniz’de savaş batağına sürüklediği ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İçerde ve dışarda sorunları barışçıl yolla ve diyalogla değil, savaş ve çatışmayla çözme tutumunu benimseyen tek adam rejimi, Irak, Suriye, Libya’ya karşı askeri müdahalelerden sonra ülkeyi Doğu Akdeniz’de ve Ege’de savaşın eşiğine getirdi. Milli çıkarlardan söz edilse de, özellikle Doğu Akdeniz’de, Yunanistan ve Türkiye’nin iktidarları  tarafından iç politika gereksinimleri yüzünden gerilim konusu haline getirilen konuların uluslararası tekellerden başka kimseye yararı yok. Dahası, bu sorunlar barışçı yollarla ve diyalogla çözülebilir. Ülke kaynaklarımız savaşa, operasyonlara, bölge ülkelerinin rejimlerine müdahaleye harcanırken salgının daha da derinleştirdiği ekonomik kriz, toplumun geniş kesimlerini yoksulluk, işsizlik ve ölümle karşı karşıya bırakıyor. Bu yıkım ve ölüm harcamaları halk ve meclis tarafından bilinemiyor ve denetlenemiyor."

"EŞİT YURTTAŞLAR TOPLULUĞU DEĞİL, ORDU MİLLET"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos’taki konuşmasında, cinsiyetçiliği, milliyetçiliği ve militarizmi toplumun dokularına nüfus ettirmek gayretiyle “Biz, ordusu olan bir toplum değil bizatihi kendisi ordu olan milletiz” diyerek yaşanan durumu tarif ettiği belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Ordu millet, açlık ya da yoksulluk sınırında yaşar, çocukları eğitim göremez, onlara tek seçenek olarak İmam Hatip okulları gösterilir, her şeye vergi verir, ama hesap soramaz. Ordu millet, salgında ölür, savaşta şehit olur. Güvencesiz, ucuz emek, ucuz asker olsun diye 3-4 çocuk sahibi olması vaz edilir ordu millete. Ordu milletlerde her gün bir kadın cinayete kurban gider, çocuklar istismara uğrar. Ordu millet, ülke yönetimine etkin katılan eşit yurttaşlardan oluşmaz. Ordu millet, diktatörlerin, emperyalistlerin, sermaye çevrelerinin, yerli ve yabancı tekellerin rüyasıdır."

"SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI NEDENSİZ DEĞİL"

Dış politikada, yayılmacı, Yeni Osmanlıcı politikaları sürdüren iktidarın attığı savaş naralarının nedensiz olmadığı vurgulanan açıklamada, bu nedenler şöyle sıralandı:

"Emperyalist devletlerin izin verdiği ve işlerine geldiği ölçüde adım atabilen iktidar, dış politikadaki saldırgan tutumuyla, iç politik sorunları örtmeye çalışıyor. Amaç, Cumhur İttifakı’nın toplumsal desteğindeki erimeyi durdurmak, milliyetçi militarist çevrelerle iktidarını tahkim etmek, ekonomik krizin derin etkilerinin üstünü örtmek, milli çıkarlar adına peşine takılan muhalefeti iyice etkisizleştirip iktidar alternatifi olmaktan çıkarmak."

"MİLLİ ÇIKAR YOK, TEK ADAM REJİMİNİN VE SERMAYENİN ÇIKARLARI VAR"

Açıklamada, iktidarın "milli çıkarlar" adı altında muhalefeti de arkasına aldığı savaşçı ve yayılmacı politikaların; salgının, işsizliğin ve yoksulluğun kıskacındaki Türkiye halkına hiçbir faydası olmadığı ifade edildi. Devamında ise şu değerlendirmelere yer verildi:

"Tam aksine, bütçenin özellikle böyle bir salgın döneminde toplumun temel ihtiyaçlarına değil, savaşa ayrılması, savaş harcamalarının yeni vergilerle toplumun sırtına yüklenmesine, yandaş savaş sermayesinin palazlanmasına neden oluyor.

Muhalefetin milli çıkarlar yutturmacasına katılıp, ülkemizi batağa sürükleyen bu savaşçı politikalara destek olmaktan derhal vazgeçmesi gerekiyor. Pekala biliniyor ki, AKP iktidarında milli çıkar söz konusu değildir. Ortada, sadece ülkenin bütün doğal kaynaklarını yerli ve yabancı tekellere, yandaş sermayenin yağmasına açan tek adam rejiminin ve yandaşlarının çıkarları vardır. Toplum ise zorbalıkla susturulmaktadır."

"SAVAŞÇI YAYILMACI DIŞ POLİTİKADAN VAZGEÇİLMELİ"

Açıklama şu çağrılarla noktalandı:

"Tek adam rejimi barışçıl diplomasiyle çözülebilecek olan Ege ve Doğu Akdeniz’deki sorunları bölge halkları için yıkıcı sonuçlar doğuran yayılmacı, Yeni Osmanlıcı, İhvancı politikalarına gerekçe yapmaktan vazgeçmelidir.

Ülkemizin iç ve dış sorunlarının çözümünde kritik bir öneme sahip olan Kürt sorunu eşit yurttaşlık ve yerel demokrasi temelinde barışçıl çözüme kavuşturulmalıdır.

Bütün askeri operasyonlar durdurulmalı, yurttaşların ödediği vergilerden oluşan kaynaklarımız  salgınla ve ekonomik krizin yarattığı yoksulluk ve işsizlikle mücadeleye ayrılmalıdır.

Bugün tek adam rejimine karşı halkçı bir seçenek yaratmanın yolu her zamankinden daha fazla barış mücadelesini toplumsallaştırmaktan geçiyor.

Emperyalist müdahalelere, gerici iktidarların bölgesel egemenlik girişimlerine karşı adil, eşit, bütün halkların kardeşçe ve barış içinde yaşadığı bir dünya için verilen mücadele demokrasi mücadelesinden ayrı düşünülemez.

Savaşa ve yayılmacı politikalara tavır almayanların, tek adam rejimi karşısında seçenek oluşturma şansı yoktur." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Saldırıya uğrayan işçilerin köyü karantinaya alındı: Ziyaretler engellendi

SONRAKİ HABER

Güleda Cankel'in ailesi, katil Zafer Pehlivan'a verilen cezaya itiraz edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...