16 Mayıs 2020 14:07

İTÜ Rektörü kampanya ile taleplerini ileten öğrencileri Twitter’da engelledi

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet karaca, pandemi sürecinde mağdur olmayacak şekilde düzenlemeler yapılmasını isteyen isteyen öğrencileri sosyal medyada engelledi.

Ekran görüntüsü Twitter'dan alınmıştır. 

Paylaş

Metin Berk Süer 
İTÜ

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri 15 Mayıs Cuma akşamı Twitter üzerinden #İTÜlübirlikolmalı hashtagi ile pandemi sürecinde yaşanan belirsizliklerin karşısında yaz süreci ve sonrasında örgün öğretimin öğrencilerin mağdur olmayacağı şekilde düzenlenmesi için taleplerini duyurdu. Öğrenciler bulundukları belirsiz ve mağduriyete açık ortam karşısında seçmeli Pass-Fail sistemi getirilmesi, online eğitim için öğrencilere internet sağlanması, silinen ders kayıtlarının yeniden öğrencilerin erişimine açılması gibi birçok konuda taleplerini gündeme getirdi. 

Belirledikleri 10 talep üzerinden birçok tweet atarak seslerini duyurmaya çalışan İTÜ öğrencileri aynı zamanda hashtag çalışmasından seslerini daha çabuk duyurabilmek için İTÜ Rektörü Mehmet Karaca’yı da etiketleyerek yaşanan sürece dair haberdar etmeye çalıştı. 21:00’da başlayan hashtag çalışması Twitter gündemine girdikten sonra ise başta Mehmet Karaca’yı etiketleyen öğrenciler olmak üzere tweet atarak taleplerini dile getiren birçok öğrenci Mehmet Karaca tarafından Twitter’dan engellendiğini gördü. Öğrencilerin talepleri için yaptıkları çalışma karşısında rektörün bu şekilde bir tavır takınması ve öğrencilerin taleplerini görmezden gelmesi tepkiye sebep oldu.

“ÖĞRENCİLERE GÖZÜNÜ KULAĞINI KAPAMAK”

Rektör tarafından engellenen öğrencilerden Şehir ve Bölge Planlama 4. sınıf öğrencisi İTÜ Rektörünün 3 gün önce T24 canlı yayınına katılıp eğitime dair toz pembe bir tablo çizdiğini fakat bunun üzerinden çok geçmeden İTÜ'de öğrenci kulüplerinin düzenlediği anketle durum böyle olmadığının ortaya çıktığını ve aslında tablonun öğrenciler için hiç de toz pembe olmadığını söyleyerek; “Sonrasında Twitter'da taleplerimizi duyurmaya çalıştık ve rektörü gönderilerine etiketleyen bazı arkadaşlarımızın yine rektör tarafından engellendiğini duyurdukları  gördük. Öğrenciler mağduriyetlerini dile getirdikleri binlerce mesaj atarken herhangi bir açıklama yapmayan rektörün bir de öğrencileri seslerini duyurdukları platformda engellemesi İTÜ'de eğitimin normalleşme sürecinin ne kadar öğrenci odaklı gitmediğini de gözler önüne serdi” dedi. 

“ÖĞRENCİLER GÖZMEZDEN GELİNİYOR”

Şehir ve Bölge Planlama 2. sınıf öğrencisi ise öğrencilerin teknik altyapı ve uygun mekan gerektiren online final sınavlarına; uygulamalı derslerinin online olarak zorlayacağı birtakım gerçekliklere; mezuniyetlerini etkileyecek derslerin uzama durumlarına yönelik kendi çaba ve yöntemleriyle süreci olabildiğince az hasarla atlatabilmek adına İTÜ öğrencilerinin Twitter’da bir araya geldiğini belirterek şunları söyledi; “Böylesi bir dayanışma içine girildiği bu dönemde, haber kanalları da dahil olmak üzere İTÜ öğrencileri kendi rektörlerine ve idari kadroya seslerini duyurmak ve mağdur olmamak adına sosyal medyada birçok çağrıda bulundu. Ancak öğrenciler fark edilmek üzere yaptıkları Twitter hashtag çalışmasında rektörlerinin bu haklı çalışmayı ve çağrıyı görmezden geldi ve Twitter hesabından öğrencilerin engellendiği bir durumla karşılaştılar.” 

“SOSYAL MEDYADAN KISITLANDIK”

Şehir ve Bölge Planlama 3. sınıf öğrencisi ise öğrenci olarak eğitim haklarının en makul şekilde sağlanması gerektiğini belirterek; “İçinde bulunduğumuz olağan dışı durumda mağdur olmamak, en başarılı ve sağlıklı olabileceğimiz çözümlerin uygulanmasını sağlamak için İTÜ öğrencileri olarak sesimizi duyurmak istedik. Anlaşılan sesimiz duyuldu fakat bir daha duyulmaması için kulaklar tıkandı. 15 Mayıs 2020 tarihinde kendi üniversitemin rektörü tarafından sorunlarımıza çözüm bulunmasını isterken engellendim. Fiziksel olarak susturulmaktan bahsetmiyorum, şahsi sosyal medya hesabından benim hesabımı engellemesi söz konusu. Aslında durum düşündükçe komik ve saçma geliyor, herkesin sosyal medyayı kullanma ve tabi ki dilediğini engelleme özgürlüğü mevcut fakat isteklerini sosyal medya aracılığı ile dile getiren öğrencilerini engelleyen bir profesör daha önce duydum mu emin değilim” dedi. İTÜ öğrencileri olarak yaptıkları çalışma sırasında 3 farklı üniversitenin öğrencilerinin de seslerini sosyal medyada kendi yönetimlerine duyurmaya çalıştıklarını belirten öğrenci, “Merak ediyorum, acaba o üniversitelerin öğrencileri de bu tarz bir engellenme durumu yaşadı mı? Yoksa umursanmayan yine biz mi olduk” diyerek sözlerini noktaladı.

ÖNCEKİ HABER

Hayat nerelere sığar?

SONRAKİ HABER

İspanya'da hükümet OHAL'i haziran sonuna kadar uzatmak istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa