13 Şubat 2020 00:13

İşçi mektubu: "Hak etmişsiniz ki size köpek demiş!"

CT Otomotiv'den atılan bir işçi, işyerinde yaşadıkları sorunları yazdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CT Otomotivden atılan Ayşe
Gebze

Merhaba, öncelikle Evrensel gazetesi ve okuyucularına teşekkür ediyorum. Bizim sınıfımızı dile alan, bu cesur yürekli yayın ve çalışanlarını canı gönülden tebrik ediyorum.

Gebze Plastikçiler Organize Sanayisindeki CT Otomotiv fabrikasında enjk operatörü olarak çalışmaktaydım. Firmamızda haklarımızın gasbedilmesi ve kötü çalışma koşulları, insan kaynaklarının sıkıntılarımızı dile getirmemizin karşısında hep “Arpanız mı az geldi” gibi aşağılayıcı cümleler kurulması, çay molası olmadan çalışmak, bizlerde patlamaya neden oldu ve direkt sendika kapısını çalmaya yönlendirdi.

Mevcut yasalar ve önümüze konulan engellemelerle süre uzadı, bizi sendikaya götüren, yol gösteren öncü işçiler işten atıldı. Yeni genel müdürümüz, ben ona “Çılgın Kral” diyorum, öncü işleri atıp, “Sizlere sendikanın haklarını vereceğim” deyip işçileri susturdu. Herkes geçim derdi nedeniyle, susmak zorunda kaldı, atılan öncü işçiye sahip çıkmadık. Bu durumdan kaynaklı hâlâ pişmanlık duyan var.

Bir de namuslu, davaya öncülük eden arkadaşın sözleşmesini feshederken polis çağırdılar, işte bizim fabrikamızda işçiye verilen değer. Beş yılını bu fabrikaya vermiş bir işçi polis nezaretinde fabrikadan çıkarılıyor. Suçu ne, yasal hakkını kullanıp sendikaya üye olmak, üye olması için diğer işçilere öncülük etmek. Unutmadan, sendikaya üye olduğumuzda insan kaynakları, ustalar ve amirler ‘Firma batacak’ diye nara atıyordu. Yalanları ortaya çıktı. Firma büyüdü, yeni projeler aldı, bunlar da nasıl aynaya bakıyor merak ediyorum.

Ben üstüme düşeni yaptım, atılan işçilere sahip çıktım ve şahitlik yaptım. Bu arada yeni genel müdür sözünde durmadı, en alt düzeyde ufak kırıntılar verdi, bir de yetmezmiş gibi üstümüzde baskı başladı. İşverene yakın, bizim kendi aramızda yalaka dediğimiz kişileri adeta üzerimize saldılar.

Bir gün mesai saatleri içerisinde, üretimin ortasında bakımcı, sendika üyelerine “Bir, iki kilo sabun için köpeklik yapıp sendikaya gidenler, adam olun” diye bağırdı. Vardiya amirine de dönüp “Köpeklerine sahip çık yoksa ben iplerini çekerim” dedi. Biz bu olayı insan kaynaklarına taşıdık, şikayetçi olduk, ihtar çektik. Şikayetimize insan kaynaklarından verilen cevap tek kelimeyle harikaydı. İnsan kaynakları bize cevaben “Hak etmişsiniz ki, o da size köpek demiş” dedi. Bu olaydan sonra ben ve amirim işten çıkarıldık. Ben hakkımı aradığım için işten atıldım, üstelik de tazminatsız. İkimizi de işten attılar ve olay kapandı. Beni sözde işimi yapmıyorum diye işten attılar. Bu arada firmada hâlâ direniş devam ediyor.

Şunu sormak istiyorum, genel müdürün kızı da, eşi de orada çalışıyor olabilir ya da bize ‘Köpeklik yapıyorsun’ diyen kişilerin eşleri ve kızları. Umarım bu mektubum yayımlanır, çünkü aynı baskılar içeride devam ediyor. Teşekkür ederim.

ÖNCEKİ HABER

İşçi mektubu: Ücrette elleri titreyenler zamda cömertler

SONRAKİ HABER

Adana Büyükşehir Belediyesinde asgari ücret 2 bin 700 liraya yükseltildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa